Kort innan pandemin tog ett grepp om världen och stora mästerskap tvingades spelas inför tomma läktare, kunde de europeiska herrarna spela om mästartiteln på svensk mark. Vi blickar tillbaka på turneringen som blev den sista att spelas innan Sverige klev in i sin mycket framgångsrika svit bestående av ett silver från VM 2021, guld från EM 2022 samt en fjärdeplats från VM 2023.

Handbolls-EM 2020 var den fjortonde upplagan av Europamästerskapet i handboll för herrar, som ända sedan starten 1994 har ägt rum vartannat år. Turneringen spelade denna gång i tre länder: Sverige, Norge och Österrike. Spanien stod som slutsegrare efter att ha besegrat Kroatien i finalen.

Turneringens upplägg

Handbolls-EM 2020 var unikt då det var första gången som turneringen utökades till att inkludera 24 lag, upp från tidigare 16. Lagdelningen skedde i sex grupper om fyra lag vardera. De två bästa lagen från varje grupp gick vidare till huvudrundan, där de delades in i två grupper om sex lag. De två bästa lagen från varje huvudrunda gick sedan vidare till semifinaler. Ett upplägg som vi även kan se i årets turnering.

Spaniens väg till guldet

Spanien, ledda av tränaren Jordi Ribera, var det lag som stod som slutsegrare i Handbolls-EM 2020. I gruppspelet besegrade de Tyskland, Lettland och Nederländerna med goda marginaler, vilket säkrade deras plats i huvudrundan. Hit hade de mes sig två poäng och em målskillnad på +7. I huvudrundan besegrade laget Vitryssland, Ungern och Slovenien samtidigt som de spelade oavgjort mot Kroatien, vilket ledde dem till en semifinal mot Slovenien. Efter en spännande match vann Spanien med 34-32 och tog sig vidare till finalen.

Finalmatchen

I finalen på Tele2 Arena i Stockholm ställdes Spanien mot Kroatien, ett lag som man alltså spelat mot redan tidigare under mästerskapet. Matchen var jämn och intensiv, men Spanien lyckades till slut vinna med 22-20. Denna seger markerade Spaniens andra raka EM-guld, då de även vann turneringen 2018.

Utmärkelser och priser

Flera individuella priser delades ut under turneringen. Spaniens Aleix Gómez utsågs till turneringens bästa högerytter, medan Kroatiens Domagoj Duvnjak utsågs till turneringens mest värdefulla spelare. Dessutom utsågs Spaniens Rodrigo Corrales till bästa målvakt i turneringen.


Kristianstad - Hammarby