Foto: Bildbyrån

Det har passerat massor med stjärnor genom åren i olika EM-turneringar och för att en nation ska lyckas gå långt så krävs det oftast att en specifik spelare klivar fram lite extra. Kollar man genom året så är skytteligavinnaren inte sällan en spelare som varit med och burit sitt lag om inte till guld så åtminstone till en medalj i turneringen. En svensk har vunnit skytteligan i EM och det var 2014 när Isabelle Gulldén skickade in totalt 58 mål för Sverige under de mästerskapet. 

Skyttedrottningar i EM

EM 2000

Simona Gogîrlă – Rumänien 68 mål

Det var under hemma EM för Rumänien som Simona Gogîrlă blev fram och blev helt avgörande för hemmanationen. Med sina 68 mål så både vann hon skytteligan och stod även för 40% av Rumäniens målskörd under mästerskapet. Det var framförallt i avgörande lägen som Simona Gogîrlă klev fram extra mycket. Hon blev lagets bästa målskytt i både semifinalen och bronsmatchen. Gogîrlă vann även skytteligan i överlägsen stil och var fjorton mål före tvåan.

EM 2002

Ágnes Farkas – Ungern 58 mål

Ungern kom till EM 2002 som regerande mästare och hade fortsatt ett riktigt bra lag under EM 2002. Men Ungern fick inte riktigt till det under detta mästerskap och slutade tillslut på en femteplats. Men en spelare som fortsatte under hela mästerskapet var Ágnes Farkas som med sina 58 mål vann skytteligan i mästerskapet.

EM 2004

Bojana Radulović – Ungern 72 mål 

Det var under EM på hemmaplan 2004 som Bojana Radulović gjorde ett makalöst EM. Hon stod för hela 72 mål under turneringen vilket är det högsta antal mål någon spelare gjort under ett EM i handboll. Radulovićs insatser gjorde att Ungern fick med sig en bronsmedalj. Men det som sticker ut extra mycket är att Radulović ensam stod för 38% av Ungerns alla mål under mästerskapet.

EM 2006

Nadine Krause – Tyskland 58 mål

EM 2006 spelades i Sverige, men det var en tyska som stal showen när hon med sina 58 mål vann skytteligan. Nadine Krause var med och tog Tyskland till semifinal men där fick de tillslut ge sig och slutade på en fjärdeplats i turneringen. Men Krause bidrog till en av Tysklands bästa placeringar under ett EM. Hon vann även skytteligan med tio mål framför tvåan i EM 2006.

EM 2008

Linn-Kristin Riegelhuth Koren – Norge 51 mål

EM 2008 så lyckades Norge med bedriften att vinna sitt tredje EM i rad. En starkt bidragande orsak till Norges framgångar under detta mästerskapet var Reigelhuth Koren. Med sina 51 mål vann hon skytteligan och hon hade även en imponerade statistik där hon gjorde mål på 66% av alla skott som avlossade under mästerskapet.

EM 2010

Cristina Neagu – Rumänien 53 mål

Under EM 2010 i Danmark och Norge så skulle Rumänien vinna sin första medalj i ett mästerskap. Det blev en bronsmedalj tillslut och den stora anledningen till detta hette Cristina Neagu. Det var hon som bar fram sitt Rumänien genom turneringen. Hon gjorde mål efter mål och stannade inte förens hon hade gjort 53 stycken. Det var 25 mål mer än vad närmaste lagkamrat i Rumänien hade mäktat med under mästerskapet. Cristina Neagus insatser under EM var även en anledningarna till att hon även blev utvald till årets handbollsspelare de året.

EM 2012

Katarina Bulatović – Montenegro 56 mål 

I EM 2012 som spelades i Serbien så var det grannlandet Montenegro som skapade stor succé under mästerskapet. Insatserna från Montenegro räckte hela vägen fram till guldet och längst fram stod Bulatovic och skickade in mål efter mål. Totalt 56 stycken vilket var hela femton mål mer än vad tvåan i skytteligan mäktade med under mästerskapet.

EM 2014

Isabelle Gulldén – Sverige 56 mål

Mästerskapet i Kroatien och Ungern blev en framgångssaga för det svenska landslaget. Det blev en bronsmedalj och den andra medaljen någonsin i EM för de svenska damerna. En stor anledning till dessa framgångar var Gulldén. Hon fullkomligt bombande in mål under turneringen och landade tillslut på 56 stycken mål. Hon blev även Sveriges bästa målskytt i sex av åtta av matcherna under turneringen och hon blev inte bara skyttedrottning under turneringen utan även utsätt till hela turneringens bästa spelare.

EM 2016

Nora Mørk – Norge 54 mål 

EM 2016 blev ett riktigt succé EM både för Norge som nation men även för Nora Mørk. Hennes insatser var en stor anledning till att Norge gick hela vägen och vann mästerskapet. Det var framförallt hennes insatser i finalen som stack ut. Där hon tillslut gjorde 12 mål i finalen vilket var den stora anledning att Norge vann över Nederländerna i finalen. Totalt gjorde Mørk 54 mål under turneringen vilket var sju mer än tvåan.

EM 2018

Katarina Krpež Šlezak – Serbien 50 mål

Under EM 2018 så var det Katarina som bar fram sitt Serbien på sina axlar. I gruppspelet där Serbien vann sin grupp så blev Krpež Šlezak lagets bästa målskytt i varje match. Hennes insatser på planen räckte dock inte hela vägen i mellanrundan utan där blev Serbien utslagna. Men även i mellanrundan fortsatte Krpež Šlezak att imponera. Även under de tre matcherna i mellanrundan blev hon Serbiens bästa målskytt i varje match. Totalt gjorde Krpež Šlezak 50 mål under turneringen vilket var fem fler än tvåan i skytteligan.

EM 2020

Nora Mørk – Norge 52 mål 

Den norska högernian stod för en dominans likt EM 2016, men gjorde denna gång ”bara” 52 mål i EM-slutspelet 2020. Europamästerskapet spelades i Danmark men skulle också ha spelats på norsk mark inledningsvis, tänk hur många extramål Mørk hade fått in då. Hon stod för tio mål i slutspelet (semifinal och final) och hjälpte naturligtvis sitt Norge till EM-guld 2020. Det perfekta med denna målskytt är att hon alltid är en garanti för mål, i alla matcher. Vann skytteligan 2020 med 13 mål före tvåan Jovanka Radicevic.

Text uppdaterad 9 november 2022 av Hampus Kjellberg. Text från EM 2000-2018 skriven av Miguel Elmstedt Veiga anno december 2020.