Dam Handbolls-EM 2022 i Slovenien, Nordmakedonien & Montenegro

Hem/Dam Handbolls-EM 2022 i Slovenien, Nordmakedonien & Montenegro
Dam Handbolls-EM 2022 i Slovenien, Nordmakedonien & Montenegro2022-09-29T11:44:40+02:00

Mellan den 4 och 20 november 2022 kommer det europeiska mästerskapet i handboll för damer att gå av stapeln. Turneringen blir den femtonde i raden och äger den här gången rum i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro. Matcherna kommer att spelas i fyra olika städer och detta är första gången som damernas turnering arrangeras gemensamt av tre olika nationer. På den här sidan har vi samlat alla information om mästerskapet.

Läs mer om Dam EM 2022

Spelschema

Kalender

TV-tider

TV

Resultat

Resultat

Tabeller

Tabellställning

Slutspelet

Podium

Nyheter

Nyheter

Senaste nytt om Damernas EM 2022

Visa fler nyheter

🤾 Hur spelas turneringen?

Totalt deltar 16 nationer i turneringen, som inleds med ett gruppspel där lagen lottas in i fyra grupper om fyra. Efter att alla har spelat varsin match mot varandra går de tre bästa lagen ur vardera grupp vidare till mellanrundan där lagen spelar ett nytt gruppspel i två grupper om sex. Om lagen i samma grupp redan har mötts under mästerskapet möts dem inte på nytt, utan poängen från det tidigare mötet räknas istället.

De två lagen som placerar sig högst upp i vardera grupp under mellanrundan går därifrån vidare till semifinal där en plats i finalen står på spel. Samtidigt spelar grupptreorna en placeringsmatch om turneringens femte- och sjätteplats.

Lagen som deltar i damernas handbolls EM 2022 är:

 • 🇸🇮 Slovenien
 • 🇲🇰 Nordmakedonien
 • 🇲🇪 Montenegro
 • 🇳🇴 Norge
 • 🇳🇱 Nederländerna
 • 🇵🇱 Polen
 • 🇩🇰 Danmark
 • 🇨🇭 Schweiz
 • 🇫🇷 Frankrike
 • 🇸🇪 Sverige
 • 🇩🇪 Tyskland
 • 🇪🇸 Spanien
 • 🇭🇺 Ungern
 • 🇷🇸 Serbien
 • 🇷🇴 Rumänien
 • 🇭🇷 Kroatien

🌍 I vilka städer går damernas handbolls EM 2022?

Detta är första gången som turneringen arrangeras i tre olika länder. För såväl Montenegro och Slovenien är detta första gången som nationerna får arrangera ett europeisk handbollsmästerskap på damsidan, samtidigt som Nordmakedonien har gjort detta en gång tidigare. Matcherna kommer att utspela sig i totalt fyra olika städer: Två i Slovenien samt en i Nordmakedonien och Montenegro. Här listar vi städerna och EM-arenorna.

 • Ljubljana, Slovenien (Stožice Arena, 12 480 i publikkapacitet)
 • Celje, Slovenien (Zlatorog Arena, 5 800 i publikkapacitet)
 • Skopje, Nordmakedonien (Boris Trajkovski Sports Center, 10 000 i publikkapacitet)
 • Podgorica, Montenegro (Morača Sports Center, 6 000 i publikkapacitet)

Lagen spelar alla sina matcher under respektive del av turneringen i en och samma stad. Under gruppspelet blir det matcher i alla fyra arenorna, men till mellanrundan är det Ljubljana och Skopje som kommer att nyttjas. Även slutspelet äger rum i Ljubljana, vars arena tar den största publiken. Det svenska damlandslaget kommer att spela sitt första gruppspel i Celje och får sedan resa direkt till Ljubljana om man avancerar.

🔥 Kvalet till damernas handbolls EM

Inför turneringen så spelas ett kval för att de deltagande nationerna ska plockas fram. Värdnationerna är direktkvalificerade tillsammans med de regerande mästarna, men övriga lag behövde kämpa för att få en av de 16 platserna i turneringen.

Första delen av kvalet bestod av ett gruppspel där de elva lägst rankade lagen gjorde upp om en plats i den andra kvalomgången, där totalt 22 nationer deltog. Lagen delades sedan in i sex grupper om fyra, där lagen möttes under perioden oktober 2021 till april 2022. De två bästa nationerna ifrån varje grupp fick vara med och spela EM. På våra kvalsidor hittar du mer information om damernas EM-kval.

🇸🇪 Sverige i damernas Handbolls EM

Under de mästerskap som har spelats har det svenska damlandslaget tagit hem två medaljer. Av dessa är det ett silver som man vann 2010 samt ett brons från 2014.

Vid två tillfällen har mästerskapet arrangerats på svensk mark. År 2006 och 2016 hölls damernas EM i Sverige, första gången med matcher i Skövde, Malmö, Göteborg och Stockholm. Här senast var det Stockholm, Malmö, Göteborg, Kristianstad och Helsingborg som var värdstäder.

Under det senaste mästerskapet, som spelades i Danmark och Norge år 2020 placerade laget sig på en elfteplats. Här summerar vi lagets deltagande i tidigare handbolls EM.

EM 1994: Sjunde plats
EM 1996: Åttonde plats
EM 2002: Femtonde plats
EM 2004: Fjortonde plats
EM 2006: Sjätte plats
EM 2008: Nionde plats
EM 2010: EM-silver
EM 2012: Åttonde plats
EM 2014: EM-brons
EM 2016: Åttonde plats
EM 2018: Sjätte plats
EM 2020: Elfte plats

🥈 Sveriges EM-silver 2010

De svenska damerna kvalificerad sig till mästerskapet i Danmark och Norge genom att komma två i sin kvalgrupp bakom Ungern. Av de sex kvalmatcherna föll man endast i de två mot gruppvinnaren. I mästerskapets gruppspel ställdes man mot Tyskland, Ukraina och Nederländerna där samtliga möten resulterade i tvåpoängare (27-25, 33-25 samt 25-18).

Som gruppsegrare gick laget till mellanrundan där framgångarna fortsatte. Här besegrade man såväl Norge som Frankrike och Ungern och kunde därmed säkra en plats i semifinal. Matchen mot Rumänien blev en jämn sådan, där Sverige ledde med 14-13 i paus. Ledningen höll i sig och man kunde slutligen segra med 25-23. I den stora finalen stod Norge på andra sidan planen och de var ute efter revansch från mellanrundan. Trots att Sverige ledde med 11-10 vid paus så var det Norge som slutligen vann finalen med 25-20. Trots detta gjorde Sverige ett mycket starkt mästerskap, där Linnea Torstenson utsågs till turneringens bästa spelare, samtidigt som Johanna Winberg blev turneringens bästa försvarare.

Målvakter: Gabriella Kain, Cecilia Grubbström
Utespelare: Kristina Flognman, Matilda Boson, Therese Islas Helgesson, Jamina Roberts, Annika Wiel Fredén, Linnea Torstenson, Johanna Wiberg, Bella Gulldén, Jessica Helleberg, Therese Wallter, Nathalie Hagman, Angelica Wallén, Sabina Jacobsen, Anna-Maria Johansson
Förbundskapten: Per Johansson

📖 Tidigare upplagor av mästerskapet

Den första upplagan av damernas handbolls EM spelades 1994 och arrangeras alltid samma år som herrarnas mästerskap. Dock spelar damerna sina matcher i slutet av året, ofta kring månadsskiftet november/december. Från början fanns det palts för 12 nationer att medverka, men från och med 2002 är det 16 lag som är med och gör upp om medaljerna. Redan nu står det klar att när turneringen spelas år 2024 kommer man utöka antalet lag från 16 till 24.

Här listar vi alla tidigare vinnare av damernas handbolls EM

1994: Danmark, 1996: Danmark, 1998: Norge
2000: Ungern, 2002: Danmark, 2004: Norge, 2006: Norge, 2008: Norge
2010: Norge, 2012: Montenegro, 2014: Norge, 2016: Norge, 2018: Frankrike
2020: Norge

🏅 Medaljligan Handbolls EM för damer

Här listar vi alla medaljer som lagen tagit hem i damernas handbolls EM under åren. Hittills är Norge det överlägset mest framgångsrika laget, med medaljer i nästan alla mästerskap. Även Danmark har nått framgång vid ett flertal tillfällen och det har flera gånger blivit finalmatcher mellan just dessa två lag.

Lag Guld Silver Brons
Norge 8 3 1
Danmark 3 2 0
Frankrike 1 1 3
Ungern 1 0 3
Montenegro 1 0 0
Ryssland 0 2 2
Spanien 0 2 0
Nederländerna 0 1 1
Sverige 0 1 1
Tyskland 0 1 0
Ukraina 0 1 0
Österrike 0 0 1
Kroatien 0 0 1
Rumänien 0 0 1

📅 När spelas Handbolls EM 2022?

Mellan 4 och 20 november arrangeras damernas mästerskap, där det inledande gruppspelet pågår till och med den 9 november. Därefter pågår mellanrundan i drygt en vecka innan slutspelet tar vid den 18 november.

🌍 Var spelas damernas handbolls EM 2022?

Slovenien är huvudsaklig värdnation, men får draghjälp av Nordmakedonien & Montenegro som båda ställer upp med att hålla matcher. Detta är första gången som tre länder arrangerar turneringen tillsammans.

🏆 Vem kommer vinna EM-guld?

Ser man till vilka lag som historiskt har gjort bäst ifrån sig i mästerskapet så har Danmark och Norge stora chanser. Sedan får man inte förglömma Frankrike och Spanien, som alla gick till semifinal vid VM förra året.