Mellan den 4 och 20 december 2020 kommer det europeiska mästerskapet i handboll för damer att gå av stapeln. Turneringen kommer att spelas i Danmark och Norge och städerna som matcherna kommer att spelas i är Herning, Stavanger, Trondheim och Oslo.

Här kan du läsa mer om turneringen:
Spelschema
Tv-tablå
Resultat
Tabeller
Slutspel

Kval till EM
Inför turneringen så spelas ett kval för att de deltagande nationerna ska plockas fram. Värdnationerna är direktkvalificerade, men övriga nationer behöver kämpa för att få en av de 16 platserna i turneringen. Första delen av kvalet är redan avklarat och här har de främsta av de lägst rankade lagen tagit sig vidare till det stora kvalet. Denna del av kvalet kommer att spelas under hösten 2019 och våren 2020.

>> Här kan du följa kvalet till dam EM 2020

Om turneringen
Det europeiska mästerskapet för damer hålls precis som för herrarna vartannat år och är en turnering som existerat sedan 1994. Norge är det lag som tagit hem flest medaljer, där man hamnat på pallplats vid alla mästerskap förutom två.

Totalt deltar 16 nationer i turneringen, som inleds med ett gruppspel där lagen lottas in i fyra grupper om fyra. Efter att alla har spelat varsin match mot varandra går de tre bästa lagen ur vardera grupp vidare till mellanrundan där lagen spelar ett nytt gruppspel i två grupper om sex. Om lagen i samma grupp redan har mötts under mästerskapet möts dem ej igen, utan poängen från det tidigare mötet räknas istället. De två lagen som placerar sig högst upp i vardera grupp går därifrån vidare till semifinal där en plats i finalen står på spel.

Sverige i EM
Under de mästerskap som har spelats har det svenska damlandslaget tagit hem två medaljer. Utav dessa är det ett silver som man vann 2010 samt ett brons från 2014. Vid det förra mästerskapet, som spelades i Frankrike 2018 placerade man sig på en sjätteplats.