Mellan den 3 och 20 december 2020 kommer det europeiska mästerskapet i handboll för damer att gå av stapeln. Turneringen kommer att spelas i Danmark och Norge och städerna som matcherna spelas i är Trondheim och Herning.


Annons: ⇢ 888sport - Få 100 kr bonus på din första insättning!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Från början skulle även Oslo, Stavanger och Fredrikshamn arrangerat matcher, men i och med den rådande pandemin valde man att placera alla matcher på en och samma plats i varje värdnation.

Läs mer om Dam EM 2021

Kvalet till EM 2020
Inför turneringen så spelades ett kval för att de deltagande nationerna skulle plockas fram. Värdnationerna var direktkvalificerade, men övriga nationer behövde kämpa för att få en av de 16 platserna i turneringen.

Första delen av kvalet bestod av ett gruppspel där de fyra lägst rankade lagen gjorde upp om en plats i den andra kvalomgången, där totalt 28 nationer var med. Lagen delades in i sju grupper om fyra, varifrån de två bästa nationerna skulle gå till EM.

På grund av coronapandemin spelades kvalet till EM 2020 inte färdigt, utan istället blev det de 14 europeiska lagen som lyckades bäst i föregående EM som fick vara med.

Om turneringen
Det europeiska mästerskapet för damer hålls precis som för herrarna vartannat år och är en turnering som existerat sedan 1994. Norge är det lag som tagit hem flest medaljer, där man hamnat på pallplats vid alla mästerskap förutom två.

Totalt deltar 16 nationer i turneringen, som inleds med ett gruppspel där lagen lottas in i fyra grupper om fyra. Efter att alla har spelat varsin match mot varandra går de tre bästa lagen ur vardera grupp vidare till mellanrundan där lagen spelar ett nytt gruppspel i två grupper om sex. Om lagen i samma grupp redan har mötts under mästerskapet möts dem ej igen, utan poängen från det tidigare mötet räknas istället. De två lagen som placerar sig högst upp i vardera grupp går därifrån vidare till semifinal där en plats i finalen står på spel.

Sverige i EM
Under de mästerskap som har spelats har det svenska damlandslaget tagit hem två medaljer. Av dessa är det ett silver som man vann 2010 samt ett brons från 2014. Vid det senaste mästerskapet, som spelades i Frankrike 2018 placerade man sig på en sjätteplats.