Expekt

Här hittar du all information för slutspelet i herrarnas europeiska mästerskap i handboll 2022. Till slutspelet går de två bästa lagen ur de två grupperna ifrån mellanrundan, där man inleder det hela med två semifinaler varifrån segrarna går till den stora guldmatchen. Dessutom får grupptreorna göra upp om turneringens femteplats. Slutspelet inleds den 28 januari och avslutas den 30 januari 2022.

Annons: ⇢ ComeOn - Få upp till 750 kr i bonus

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Slutspelet handbolls EM 2022

Här följer spelschemat för matcherna som kommer att spelas under slutspelet vid EM 2022. Vilka lag som deltar i de olika matcherna står klart i och med att mellanrundan är över.

I samband med detta kommer vi även lägga till ett slutspelsträd här på sidan, där du kan se lagens väg mot den stora finalen.

Datum Tid Match
Fredag 28 januari 2022 15:30 Match om femteplats
Fredag 28 januari 2022 18:00 Semifinal 1
Fredag 28 januari 2022 20:30 Semifinal 2
Söndag 30 januari 2022 15:30 Bronsmatch
Söndag 30 januari 2022 18:00 Final

Samtliga matcher i slutspels-tablån är angivna i svensk tid.

🏆 Så spelas slutspelet i handbolls-EM 2022

När samtliga fyra lag är klara för slutspelet kommer vi att uppdatera sidan med ett slutspelsträd, där du kan följa lagens väg fram till finalen. Ovan hittar ni så länge datum och tider för samtliga slutspelsmatcher. Det lag som vinner grupp 1 i mellanrundan möter laget som kom tvåa i grupp 2 i den ena semifinalen, samtidigt som vinnaren av grupp 2 möter tvåan ifrån grupp 1. Att ta sig hela vägen till turneringens slutspel är en stor bedrift, då man först måste klara av två olika gruppspel.

Precis som i många andra turneringar är handbolls EM:s upplägg utformat så att lag som ursprungligen spelade i samma grupp under gruppspelet inte kan mötas på nytt förrän i den stora finalen. I och med att lagen införa turneringen har seedats utifrån hur duktiga de är, så är det inte så vanligt att just detta scenario förekommer, men samtidigt är det en möjlighet som man inte ska räkna bort.

🤾 Vilka lag går till EM-slutspelet?

De lag som går till EM-slutspelet och de två semifinalerna är de fyra bästa lagen från två grupper i Mellanrundan. I och med att handbollens EM består av två gruppspel, ett preliminärt och sedermera Mellanrundan, så får man anta att de lag som gått till semifinal är de som har hållit jämnast nivå turneringen igenom. De som går vidare till semifinal är alltså gruppettan i Grupp 1 och gruppettan i Grupp 2. De kommer sedan att ställas mot grupptvåan från den motsatta gruppen.

Grupptreorna kommer också att ställas mot varandra i matchen om femteplatsen i turneringen. Vinnaren kommer femma medan förloraren slutar sexa i EM.

🏟 Var spelas slutspelsmatcherna?

Slutspelsmatcherna i EM 2022 är endast fem stycken och samtliga kommer att spelas i samma arena. Matchen om femteplatsen, båda semifinalerna, bronsmatchen och den stora finalen kommer att spelas i Ungerns huvudstad Budapest. Arena för spektaklet är New Budapest Arena som är nybyggd just till detta mästerskap.

🤷🏼 Hur funkar slutspelet?

Semifinaler

Hit kommer de fyra bästa lagen ifrån mellanrundan. I semifinalen så måste matchen avgöras, vilket innebär att det för första gången i turneringen handlar om förlängningstid och straffläggning vid oavgjord match. Förlängningen pågår i 2 x 5 minuter och vid fortsatt oavgjord match då, så spelas samma tid igen. Efter 20 spelade minuter och inget vinnarlag så följs förlängningen av straffläggning. Här listar vi datum och tid för semifinalerna.

  • Fredag 28 januari kl. 18:00 Semifinal 1
  • Fredag 28 januari kl. 20:30 Semifinal 2

Medaljmatcher

Till medaljmatcherna går samtliga fyra lag från semifinalspelet, men man kommer att tävla om olika medaljer. Förlorarna av de båda semifinalerna kommer att ställas mot varandra i en bronsmatch för att tävla om vilket lag som tar hem bronsmedaljen och en hedersam tredjeplats i EM.

Vinnarna av de båda semifinalerna kommer att stå mot varandra i den stora finalen i Budapest. Den som går segrande ur finalstriden tar hem guldmedaljen medan förloraren får nöja sig med ett silver. Även i medaljmatcherna så spelas förlängning och sedermera straffläggning, om ingen avgjort matchen under ordinarie matchtid. Här listar vi datum och tid för medaljmatcherna.

  • Söndag 30 januari kl. 15:30 Bronsmatch
  • Söndag 30 januari kl. 18:00 EM-final

🥅 Vilka lag möts i EM-slutspelet?

Redan innan mästerskapet inleds finns det en färdig mall för vilka lag som kommer att få spela i respektive match under slutspelet. I och med att det är alg ifrån två olika grupper som avancerar till slutspelet kommer man här inledningsvis ställas mot ett lag som man iden mött tidigare i turneringen. Först i medaljmatcherna kan alltså två lag mötas för andra gången i mästerskapet.

Såhär kommer semifinalerna att spelas:
Vinnaren Grupp 1 – Tvåan i Grupp 2
Vinnaren Grupp 2 – Tvåan i Grupp 1

🇸🇪 Vilka lag kan Sverige möta i slutspelet?

1️⃣ Om Sverige vinner mellanrundan…

…ställs man mot tvåan från Mellanrundans Grupp 1. Den innehåller lag från det preliminära gruppspelets Grupp A, Grupp B och Grupp C.

2️⃣ Om Sverige kommer tvåa i mellanrundan…

…ställs man mot vinnaren av Mellanrundans Grupp 1. Den innehåller lag från det preliminära gruppspelets Grupp A, Grupp B och Grupp C.

3️⃣ Om Sverige kommer trea i mellanrundan…

…ställs man mot grupptrean från Mellanrundans Grupp 1 i match om femtepris. Där finns lag från det preliminära gruppspelets Grupp A, Grupp B och Grupp C.

🥇 Final Handbolls EM 2022

I herrarnas EM så spelas finalen i Ungerns huvudstad Budapest. Den stora matchen om guldmedaljen kommer att spelas i den nybyggda New Budapest Arena, som står som finalarena. Finalen spelas den 30 januari 2022 med matchstart 18:00 svensk tid. Efter 60 spelade minuter och möjligtvis förlängning och straffläggning, så vet vi vilket land som är bäst i Europa 2022.

🏆 Vilka vann Handbolls EM 2020?

Senast som mästerskapet arrangerades var det Spanien som vann herrarnas turnering på hemmaplan. Detta var lagets andra titel genom åren.

🇸🇪 Har Sverige vunnit Handbolls EM?

Ja! Fyra gånger har herrlandslaget krönts till det bästa laget i Europa.

🤾 Vilka kan Sverige ställas mot i slutspelet?

Vilket motstånd som väntar för Sverige vid ett eventuellt avancemang beror på vilken placering man tar i mellanrundan. Här har vi summerat möjliga motståndare för Sverige i EM-slutspelet 2022.

⭐ Tidigare finalmöten i Handbolls EM

Under åren som Europamästerskapet i handboll har arrangerats har alltid den stora finalen varit matchen som hamnat i huvudfokus. Det är här som den nya mästaren tas fram och många gånger har mötet slutat i stor dramatik. Här har vi summerat slutresultatet i samtliga tidigare finaler av herrarnas Handbolls EM.

EM 1994 i Portugal

Sverige – Ryssland 34-21 (Sveriges första EM-guld)

EM 1996 i Spanien

Ryssland – Spanien 23-22 (Rysslands första EM-guld)

EM 1998 i Italien

Sverige – Spanien 25-23 (Sveriges andra EM-guld)

EM 2000 i Kroatien

Sverige – Ryssland 32-31 efter förlängning (Sveriges tredje EM-guld)

EM 2002 i Sverige

Sverige – Tyskland 33-31 efter förlängning (Sveriges fjärde EM-guld)

EM 2004 i Slovenien

Tyskland – Slovenien 30-25 (Tysklands första EM-guld)

EM 2006 i Schweiz

Frankrike – Spanien 31-23 (Frankrikes första EM-guld)

EM 2008 i Norge

Danmark – Kroatien 24-20 (Danmarks första EM-guld)

EM 2010 i Österrike

Frankrike – Kroatien 25-21 (Frankrikes andra EM-guld)

EM 2012 i Serbien

Danmark – Serbien 21-19 (Danmarks andra EM-guld)

EM 2014 i Danmark

Frankrike – Danmark 41-32 (Frankrikes tredje EM-guld)

EM 2016 i Polen

Tyskland – Spanien 24-17 (Tysklands andra EM-guld)

EM 2018 i Kroatien

Spanien – Sverige 29-23 (Spaniens första EM-guld)

EM 2020 i Österrike, Norge och Sverige

Spanien – Kroatien 22-20 (Spaniens andra EM-guld)