Här hittar du tabellerna för herrarnas grupper som kommer att spela under handbolls EM 2022. Totalt är det 24 lag som deltar i mästerskapet och dessa är inledningsvis uppdelade i sex grupper om fyra lag. Samtliga nationer möter varandra en gång och när dessa matcher är avklarade avancerar de två bästa lagen ur vardera grupp till den så kallade mellanrundan som består av ett nytt gruppspel. Mellan 13-18 januari spelas gruppspelet och mellanrundan pågår sedan den 20-26 januari. Finalen avgörs på söndagen den 30 Januari 2022.


Annons: ⇢ William Hill - Få 100 kr som freebet när du sätter in 200 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Grupp A

#
Lag
M
V
O
F
+/-
P
1
Slovenien
3
2
0
1
87 - 87
4
2
Island
3
2
0
1
83 - 73
4
3
Italien
3
1
0
2
74 - 87
2
4
Serbien
3
1
0
2
92 - 89
2

Grupp B

#
Lag
M
V
O
F
+/-
P
1
Spanien
3
2
1
0
98 - 85
5
2
Sverige
3
2
1
0
100 - 95
5
3
Ungern
3
1
0
2
97 - 92
2
4
Israel
3
0
0
3
75 - 98
0

Grupp C

#
Lag
M
V
O
F
+/-
P
1
Danmark
3
2
1
0
96 - 74
5
2
Tyskland
3
2
1
0
91 - 77
5
3
Norge
3
1
0
2
69 - 80
2
4
Ryssland
3
0
0
3
77 - 102
0

Grupp D

#
Lag
M
V
O
F
+/-
P
1
Kroatien
3
3
0
0
98 - 83
6
2
Portugal
3
2
0
1
103 - 90
4
3
Frankrike
3
1
0
2
83 - 79
2
4
Österrike
3
0
0
3
80 - 112
0

Grupp E

#
Lag
M
V
O
F
+/-
P
1
Bosnien & Hercegovina
0
0
0
0
0 - 0
0
2
Tjeckien
0
0
0
0
0 - 0
0
3
Spanien
0
0
0
0
0 - 0
0
4
Sverige
0
0
0
0
0 - 0
0

Grupp F

#
Lag
M
V
O
F
+/-
P
1
Ungern
6
5
0
1
181 - 151
10
2
Kroatien
6
4
0
2
164 - 162
8
3
Spanien
6
3
0
3
176 - 154
6
4
Slovakien
6
0
0
6
127 - 181
0

🔎 Handbolls EM 2022 grupper – Så går det till i gruppspelet

Under det inledande gruppspelet i handbolls EM hinner lagen med tre matcher vardera, där man ställs mot lagen som ingår i samma grupp. När gruppspelet avrundas kommer antalet lag att halveras från 24 till 12 som avancerar till mellanrundan. För att gå vidare ifrån gruppspelet krävs det att man blir ett av de två bästa lagen i gruppen.

För att nå en sådan placering krävs det att lagen ger allt ifrån start och får med sig så många poäng som möjligt i matcherna. En seger ger två poäng, samtidigt som lagen i en oavgjort match får en poäng vardera. Går man ur en match som förlorare blir man utan några poäng.

Så fungerar mellanrundan i handbolls EM

Här slås topp-2 lagen ifrån grupp A, B och C samman i ett nytt gruppspel, samtidigt som lagen ifrån grupp D, E och F ställs mot varandra. Lagen tar med sig sina poäng ifrån mötena med det andra lagen som också går vidare och spelar under denna omgång fyra nya matcher vardera mot de lag som de inte mött tidigare i turneringen. Grupp 1 i mellanrundan, bestående av lag ifrån grupp A, B och C, kommer att spela sina matcher i Budapest. Grupp 2 med de bästa nationerna ifrån grupp D, E och F kommer spela sina matcher i Bratislava.

När alla dessa matcher är avklarade går de två främsta lagen ifrån vardera grupp vidare till semifinal, samtidigt som mellanrundans treor gör upp om turneringens femteplats. Resterande lag får sina EM-placeringar utifrån de poäng de totalt samlat på sig under sina spelade matcher.

🔢 Vad händer vid lika många poäng?

Det är inte helt ovanligt att två lag hamnar på lika många poäng i gruppspelet eller mellanrundan. Skulle lag hamna på samma poäng så är det resultatet i det inbördes mötet som avgör vilket av lagen som placerar sig överst i tabellen. Laget som segrade i mötet får en högre ranking i listan och skulle detta inte räcka för att särskilja lagen tittar man istället på lagens totala målskillnad. Då är det laget som gjort allra flest mål, kontra insläppta mål, som får den högsta placeringen.

Är det fler än två lag som står på samma poäng lägger man samman de inbördes mötena mellan dessa lag i en egen tabell och kan utifrån det få fram hur lagen ska placeras.

🤾 Gruppspelet Handbolls EM 2022

Här kommer vi att summera de sex EM-grupperna så att du får en bättre uppfattning om vilka möten som kan vara extra intressanta att följa. Vi kommer dessutom lista odds för vilka lag som är mest troliga att avancera till mellanrundan och slutspelet, samt ge en sammanfattad bild av lagen och deras möjligheter.

Grupp A:

EM:s första grupp innehåller Ljubomir Vranjes Slovenien samt de stora jättarna Danmark. Övriga gruppmotståndare är Montenegro och Nordmakedonien. En av de tuffare grupperna på förhand, faktiskt. Slovenien var det lag som gick in i gruppen från seedningspott ett, medan Danmark kommer från pott två. Men danskarna är såklart stora favoriter till gruppsegern. Men övriga lag är inga blåbärsgäng på något sätt.

Grupp B:

En jämn och tuff grupp detta med tre relativt jämnbra nationer i Island, Ungern och Portugal. Nederländerna får stå som någorlunda underdogs, då man inte är lika bra på herrsidan som på damsidan. Men en spännande grupp detta, då inga sticker ut ordentligt på förhand.

Grupp C:

Här har vi 2000-talets stora nationer i Grupp C. Kroatien och Frankrike. Kroaterna tog silver under EM 2020 men har tappat en aning sedan dess. Fiasko under VM i vintras bland annat. Frankrike är OS-guldmedaljörer och står som favoriter i denna grupp. Serbien och Ukraina får ursäkta.

Grupp D:

Belarus, Tyskland, Österrike och Polen utgör inte EM:s roligaste grupp namnmässigt. Men här kan det finnas plats för överraskningar. Polen och Tyskland har naturligtvis ett favoritskap på förhand och bör ta hem detta. Men Belarus och Österrike får gärna överraska.

Grupp E:

Sveriges grupp. Tillsammans med Spanien så är Sverige favoriter i gruppspelet. Men se upp för Tjeckien. Tjeckerna har något spännande på gång igen efter några års frånvaro från de stora namnen som huserat på 2000-talet. Det fjärde laget Bosnien & Hercegovina lär inte ha mycket att sätta emot, men den matchen ska vinnas också om Sverige ska ha chans att gå långt i turneringen.

Grupp F:

Norge, Ryssland, Litauen och värdnationen Slovakien. Det smakar relativt gott ändå. Sander Sagosen lär ta Norge till gruppsegern medan Ryssland möjligen hänger på bakom. Blir spännande att följa Grupp F då Sverige kan få möta två av lagen i Mellanrundan sen.

🗳️ Så utformas grupperna till Handbolls EM

Den 6 maj 2021 hölls lottningen av EM-grupperna, där det avgjordes vilka lag som kommer att släppas mot varandra under gruppspelet. Kvalet skedde kort efter att de sista lagen till turneringen blev färdiga.

Seedningsgrupper inför EM-lottningen

Inför lottningen hade de 24 lagen delats in i fyra seedningsgrupper utifrån sina prestationer i kvalet. De fyra bästa gruppettorna hamnade i seedningspott 1 tillsammans med de två finalisterna ifrån förra upplagan av turneringen. I de lägre potterna återfanns sedan lagen som hamnade på en andra- eller tredjeplats i kvalet. Såhär såg seedningsgrupperna ut inför lottningen till EM 2022:

Pott 1: Spanien, Kroatien, Norge, Slovenien, Tyskland och Portugal
Pott 2: Sverige, Ungern, Ryssland, Danmark, Serbien och Österrike
Pott 3: Slovakien, Belarus, Island, Tjeckien, Frankrike och Nordmakedonien
Pott 4: Nederländerna, Montenegro, Ukraina, Polen, Bosnien & Hercegovina och Litauen

Ett lag ifrån varje grupp lottades sedan in i varje EM-grupp, vilket gav en bra mix av lag i grupperna. Sverige som återfanns i seedningsgrupp 2 kunde utifrån detta inte ställas mot till exempel Danmark i gruppspelet.

🇸🇪 Sveriges handbolls EM-grupper genom tiderna

1994 i Portugal

Sverige gick som bekant och vann EM 1994, det första Europamästerskapet någonsin. Allting började i gruppspelet där Sverige vann gruppen och avancerade till semifinal som gruppetta före Danmark. Sverige vann samtliga fem matcher och tog full pott på 10 poäng. Detta på ett mycket imponerande sätt, då man inte skakade till alls under gruppspelets gång.

1996 i Spanien

Två år efter EM-guldet så spelades Europamästerskapet i Spanien. Än en gång så tog sig Sverige vidare till semifinal efter att man kom tvåa i gruppen. Sverige vann fyra matcher men förlorade premiären mot Spanien. Spanjorerna förlorade också en match men gick vidare som gruppetta efter vunna inbördes möten mot just Sverige. Det svenska laget slutade sedermera fyra i EM och missade medalj.

1998 i Italien

Sverige fortsatte på ett bra sätt under 90-talet i gruppspelet. Man gick vidare som gruppetta under EM 1998 efter att man vunnit fyra av fem matcher. Det innebar att Sverige avancerade direkt till semifinal. Som många säkert vet så vann till slut Sverige EM, även denna gång, för andra gången på tre mästerskap.

2000 i Kroatien

Sverige lyckades vinna ännu ett EM år 2000 under Bengan Johanssons ledning. Allt började i gruppspelet där man tog fem raka segrar och fick full pott på 10 poäng i gruppspelet. Där ställdes man mot Danmark, Portugal, Ryssland, Slovenien och Island. Efter gruppsegern så gick Sverige till semifinal där man besegrade Spanien och sedermera Ryssland i final.

2002 i Sverige

Europamästerskapet på hemmaplan 2002 var det första i svensk historia. Herrlandslaget hade skämt bort nationen med flertalet guld och andra medaljer under en lång period. Och hemmapubliken blev inte besvikna 2002, då Sverige vann ännu ett EM-guld. Denna gång spelades gruppspelet i preliminär runda och sedermera mellanrundan, för första gången. Sverige krossade allt motstånd i den preliminära grupprundan och avancerade sedan som tvåa från mellanrundan bakom Danmark.

2004 i Slovenien

EM i Slovenien blev det första tecknet på en liten nedgång för herrarna. Efter att Sverige tog sig vidare som tvåa från det preliminära gruppspelet så blev Mellanrundan mycket tuff. Två förluster blev för mycket och Sverige missade semifinal för första gången i EM-historien. Man slutade till slut sjua i EM.

2008 i Norge

Efter missat EM 2006 så fick Sverige vara med och delta 2008. Sverige ställdes mot Island, Frankrike och Slovakien i det första gruppspelet och tog sig vidare som tvåa bakom Frankrike. I Mellanrundan så var Sverige nära på att knipa en semifinalplats men fick till slut nöja sig med en tredjeplats i sin grupp och sedermera en match om femteplatsen, som man vann mot hemmanationen Norge.

2010 i Österrike

EM i Österrike blev ett fiasko för svensk del. Man åkte ut redan under det första gruppspelet. Sverige förlorade tre raka tajta matcher och lyckades inte ta en enda poäng mot Tyskland, Slovenien eller Polen.

2012 i Serbien

Sverige tog sig vidare till Mellanrundan 2012, som trea från det första gruppspelet. I Mellanrundan blev Danmark, Polen och Serbien för svåra för Sverige som hamnade på sistaplats i Mellanrundans gruppspel.

2014 i Danmark

Bara några mil sydväst om Sverige spelades EM 2014. Sverige placerades i en “enkel” grupp inledningsvis mot Belarus, Montenegro och Kroatien vilket bäddade för en svensk andraplats bakom kroaterna. I Mellanrundan så åkte Sverige endast på en förlust, mot Polen. Men den förlusten blev ödesdiger, då den räckte för att Sverige inte skulle kunna avancera framåt i turneringen.

2016 i Polen

Sverige avancerade som trea från det inledande gruppspelet vilket bäddade för en svår mellanrunda, där Sverige spelade två oavgjorda matcher och vann en, vilket inte räckte för vidare avancemang.

2018 i Kroatien

Efter en lång tid utan svenska EM-medaljer så kom äntligen just detta under EM 2018 i Kroatien. Jim Gottfridsson var turneringens bästa spelare och ledde Sverige till EM-silvret. Sverige vann det inledande gruppspelet vilket lade upp en bättre väg i Mellanrundan. Väl där så tog sig Sverige vidare till semifinal efter att man hamnat på bättre inbördes möten än hemmanationen Kroatien. Sverige vann sedermera semifinalen mot Danmark men förlorade finalen mot Spanien.

2020 i Österrike, Norge och Sverige

För första gången ett gruppspel med sex olika grupper då mästerskapet delvis spelades på hemmaplan. Till skillnad från Österrike och Norge så vann inte Sverige sitt första gruppspel, men man avancerade ändå till Mellanrundan. Där gjorde man dock ingen succé och kunde tyvärr inte denna gång bjuda hemmapubliken på en EM-medalj.