Handbolls-EM, officiellt kallat Europeiska Handbollsmästerskapet, är en av de mest prestigefyllda turneringarna inom handboll. Organiserad av European Handball Federation (EHF), samlar den de bästa nationella lagen från hela Europa. Sverige har haft framgångar i denna turnering, med flera segrar genom åren.

Sveriges första EM-guld

Sverige vann sitt första EM-guld i handboll 1994. Turneringen ägde rum i Portugal och Sverige besegrade Ryssland i finalen med 34-21. Denna seger markerade början på en gyllene era för svensk handboll, med spelare som Magnus Wislander och Stefan Lövgren i spetsen.

Andra, tredje och fjärde EM-guldet

Sverige fortsatte att dominera på den europeiska handbollsscenen och vann sitt andra EM-guld år 1998 i Italien, sitt tredje år 2000 i Kroatien och sitt fjärde 2002 i Sverige. I alla turneringarna visade Sverige upp en stark laginsats och besegrade Spanien, Ryssland respektive Tyskland i finalerna. Tränare vid framgångarna var Bengt Johansson för det landslag som senare kom att kallas ”Bengan Boys”. Landslaget vann alltså tre raka EM-guld mellan 1998 och 2002.

Senaste EM-guldet

Sveriges senaste EM-guld kom 2022, 20 år efter det senaste guldet. Turneringen ägde rum i Ungern och Slovakien. Sverige besegrade Spanien i finalen med 27-26, vilket var en stor triumf för det svenska laget. Niclas Ekberg gjorde matchens sista mål från sju meter, i finalens allra sista kast och kastade hem Sveriges femte EM-guld.

Sveriges framgångar i Handbolls-EM

Sverige har alltid varit en stark aktör inom internationell handboll. Med fem EM-guld (1994, 1998, 2000, 2002, 2022) är Sverige det mest framgångsrika landslaget i Handbolls-EM:s historia. Utöver guldmedaljerna har Sverige även tagit hem en silvermedalj (2018).

Sverige har alltså haft en betydande roll i Handbolls-EM genom åren, vilket bevisar landets styrka och talang inom sporten. Med en stark tradition av framstående spelare och lagprestationer fortsätter Sverige att vara en kraft att räkna med på den europeiska handbollsscenen.


Kristianstad - Hammarby