Foto: Bildbyrån

Det första All Star-laget i EM-sammanhang på damsidan var först 1998. Då var inte Sverige med i turneringen och hade därför ingen spelare med i laget. Men sedan dess har fem svenskar blivit utvalda till EM:s All Star Team.

EM 2006

Annika Wiel Fredén

Den magiska högersexan Annika Wiel Fredén (idag Wiel Hvannberg) tog Sverige med storm under EM 2006 på hemmaplan. Trots en sjätteplats för Sverige i turneringen imponerade den vänsterhänta på juryn och valdes till turneringens bästa på sin position. Som första svenska spelare någonsin. Många minns säkert hennes lekfullhet på högerkanten i detta mästerskap. Wiel Hvannberg var en late bloomer som spelare. Inte förrän vid 25 års ålder spelade hon handboll i Elitserien. Och efter det tog karriären fart på riktigt via Sävehof och sen danska Horsens. Vilket gav henne en plats till EM 2006, som hon alltså dominerade på sin högerkant och blev utsedd till turneringens bästa högersexa. Samma år vann Wiel Hvannberg pris som årets handbollsspelare i Sverige.

EM 2010

Linnea Torstenson och Johanna Wiberg

De flesta handbollsintresserade minns nog EM 2010 i Danmark och Norge, där det svenska landslaget tog folket med storm och tog Sveriges första mästerskapsmedalj någonsin på damsidan. Efter gruppvinster i både preliminärrundan och mellanrundan, tog sig Sverige till semifinal där man slog ut Rumänien i en jämn drabbning. I finalen blev till slut Norge för svåra, men vilken turnering det var för svensk del. Och inte minst för Linnea Torstenson. Den hårdskjutande vänsternian blev utsedd till turneringens bästa spelare och den enskilt viktigaste spelaren för sitt lag i turneringen. Med bland annat en andraplats i skytteligan med totalt 48 gjorda mål.

Även en annan svensk tog sig in bland de individuella priserna som delades ut, nämligen Johanna Wiberg. Den idag assisterande förbundskaptenen till Tomas Axnér, var en riktig försvarsgeneral 2010. För det fick hon pris för EM:s bästa försvarsspelare. Johanna Wiberg var inte bara en briljant försvarare, hon ledde även sitt land som en stor ledare och kapten.

EM 2014

Isabelle Gulldén och Sabina Jacobsen

Kroatien och Ungern stod värdar för EM 2014. Efter att inte ha kunnat följa upp succén från 2010 i Serbien 2012, tog Sverige chansen till ännu en medalj under EM 2014. Sverige vann det första gruppspelet och blev sedan tvåa i mellanrundans gruppspel, vilket innebar möte med Norge i semifinal. En match som blev för svår för Sverige. Istället för final, blev det bronsmatch, där Sverige kunde vinna bronset mot Montenegro. 

Precis som när Sverige tog silver 2010, blev två svenskar utnämnda till All Star-laget. Den stora stjärnan under turneringen var Isabelle Gulldén. Mittnian vann skytteligan i EM överlägset, med nio mål ned till tvåan Cristina Neagu. I och med sitt målskytte och förmågan att styra Sveriges anfallsspel, blev Gulldén utnämnd till EM:s bästa spelare och därmed viktigaste spelare för sitt lag. 

Den svenska lagkaptenen i turneringen, Sabina Jacobsen, blev utnämnd till EM:s bästa försvarsspelare efter att ha stått för drygt ett dussin blockar, men också för att ha styrt det framgångsrika svenska försvarsspelet i turneringen.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo