Imorgon startar handbolls-EM för svensk del, mot Bosnien & Hercegovina. När Europamästerskapet spelades 2020 så formerade Sverige en annorlunda trupp, nedan går vi igenom truppen och var de befinner sig idag.

EM 2020 spelades delvis på svensk mark som bekant. Mästerskapet inleddes tidigt under året och mycket har hänt i svensk handboll på de två åren. En annan förbundskapten fanns vid rodret och en relativt annorlunda trupp jämfört med den som tog VM-silver bara drygt ett år senare. Sverige slutade på en sjundeplats i EM 2020, som gick i Sverige, Österrike och Norge.

Truppen till EM 2020

Förbundskapten:

Kristjan Andrésson

Då: Klubblagstränare för Rhein-Neckar Löwen

Nu: Sportchef i Eskilstuna Guif

Eskilstunakillen Andrésson gjorde ett bra jobb som förbundskapten. Gjorde sitt sista EM 2020 innan Solberg tog över. Jobbade då parallellt som tränare för tyska storklubben Rhein-Neckar Löwen. Fick sparken senare samma år och går nu att se i tv-rutan under EM 2022 då han agerar expert för NENT Groups räkning. Arbetar nu som sportchef i Guif från hemstaden Eskilstuna.

Målvakter:

Mikael Appelgren

Då: Rhein-Neckar Löwen

Nu: Rhein-Neckar Löwen

”Äpplet” har inte synts till i landslagströjan sedan EM 2020 i stort sett. Stormålvakten har dragits med skador och missade VM i Egypten, men också efterföljande turneringar. Genomgick operation så sent som i höstas och hoppas komma tillbaka snart. Uddevallakillen är en ledare som varit lagkapten i Rhein-Neckar Löwen, där han nu alltså spelar fortfarande.

Andreas Palicka

Då: Rhein-Neckar Löwen

Nu: Redbergslids IK

Palicka finns kvar i den svenska truppen och är en nyckelspelare på alla sätt, det vet vi. När EM 2020 spelades så fanns Palicka i Rhein-Neckar Löwen. Bröt kontraktet med tyska klubben alldeles nyligen och gick till Redbergslid för att få speltid inför kommande EM. Sedan tidigare klar för Paris Saint Germain, dit han går efter säsongen.

Vänstersex:

Jerry Tollbring

Då: Rhein-Neckar Löwen

Nu: GOG

Jerry Tollbring har tappat sin plats i landslaget på grund av mycket hård konkurrens. Hampus Wanne och Lucas Pellas har sprungit om. Men Tollbring gör det väldigt bra i danska ligan och GOG, dit han gick inför säsongen från just Rhein-Neckar Löwen. Sprutar in mål i ett topplag.

Lucas Pellas

Då: Lugi

Nu: Montpellier

Mästerskapsdebutant EM 2020 men har sedan dess cementerat en plats bland två vänstersexor. En otrolig utväxling i landslaget under Solbergs ledning och skapar en livsfarlig duo tillsammans med Hampus Wanne. Var under EM 2020 en av få spelare från den svenska högstaligan i truppen. Spelar nu i franska Montpellier.

Mittsex:

Andreas Nilsson

Då: Veszprem

Nu: Veszprem

”Stycket” har varit en av världens bästa mittsexor under flera år och är mycket uppskattad. Har dock tappat sin landslagsplats efter att han krävde någon veckas vila inför VM i Egypten för ett år sedan. Har nu gett upp på landslaget, där ledningen vill gå på andra namn i truppen. Kvar i ett av de bättre klubblagen i Europa.

Jesper Nielsen

Då: Rhein-Neckar Löwen

Nu: Ålborg

Har precis som Andreas Nilsson varit utanför landslaget sedan EM 2020. Men blev inkallad till novembersamlingen, men Nielsen finns trots det inte med i EM-truppen till Slovakien och Ungern. Spelade 2020 i svensklaget Rhein-Neckar Löwen men finns idag i danska topplaget Ålborg, som blir allt mer stjärntätt.

Max Darj

Då: Bergischer

Nu: Bergischer

Laglojal som få. Kvar i tyska Bergischer där han har en nyckelroll, precis som i landslaget. Mycket uppskattad och har tagit ännu större kliv i landslaget, där han är den enda mittsexan kvar från EM-truppen 2020. Ohotad etta bland mittsexorna just nu, men behöver naturligtvis avlastning ibland.

Högersex: 

Daniel Pettersson

Då: Magdeburg

Nu: Magdeburg

Gjorde mästerskapsdebut under detta EM. Hade då gjort några starka säsonger i tyska Magdeburg, där han nu finns kvar. Med i EM-truppen till Slovakien och Ungern och har cementerat en plats i landslaget.

Valter Chrintz

Då: IFK Kristianstad

Nu: Füchse Berlin

Den stora överraskningen i EM-truppen 2020, då han bara var 19 år gammal. En artist som många trodde skulle vara given i många år framöver. Har varit med under Solbergs ledning, men när Niclas Ekberg annonserade att han var tillbaka i landslaget så har Chrintz fått vara utanför truppen. Dock en given trea bland högersexor, och kommer att vara ordinarie i många år framöver. En exceptionell talang fortfarande. Finns idag i den tyska huvudstaden.

Vänsternio:

Kim Ekdahl Du Rietz

Då: Paris Saint-Germain

Nu: Slutat

Kim Ekdahl Du Rietz har slutat med handboll. Lade ner 2020, efter EM, men var med och gästspelade för Rhein-Neckar Löwen under året som varit. Har ju varit lite fram och tillbaka under åren, där han bland annat värderat livet utanför handbollen högt. Inte omöjligt att vi får se honom igen på en handbollsplan.

Lukas Nilsson

Då: Kiel

Nu: Rhein-Neckar Löwen

Tackade nej till VM i Egypten av personliga skäl (pga pandemin). Har sedan dess inte ens varit ett diskussionsämne i den svenska landslagstruppen. Sågs innan som frälsaren av landslaget och den stora framtida stjärnan. Gjort sex mästerskap för Sverige, frågan är om det blir fler? Och ja, det är klart att det blir. Endast 25 år gammal, och en lång karriär framför sig.

Simon Jeppsson

Då: Flensburg-Handewitt

Nu: HC Erlangen

Totalt utraderad ur landslaget. Glenn Solberg har valt att satsa på yngre förmågor här samtidigt som Jonathan Carlsbogård har blivit en nyckelspelare bland annat. Finns nog inte mycket plats över till Jeppsson, som gör det bra i tyska Erlangen.

Philip Henningsson

Då: IFK Kristianstad

Nu: IFK Kristianstad

Har hunnit med en vända till HSG Wetzlar i Tyskland innan han återvände till Kristianstad i höstas. En absolut nyckelspelare i en svensk högstaliga, men har nog en bit kvar till en landslagsplats i detta skede. Andra har gått om Henningsson.

Mittnio:

Jim Gottfridsson

Då: Flensburg-Handewitt

Nu: Flensburg-Handewitt

En nyckelspelare i landslaget, där han styr det mesta. Den absolut viktigaste spelaren, vill jag påstå. Är Flensburg trogen efter många år i klubben. Årets spelare i Bundesliga 2021, vilket säger något om Gottfridsson. Självklart med i EM-truppen 2022 också.

Linus Arnesson

Då: Bergischer

Nu: Bergischer

Har en speciell edge i sitt spel, med sitt skott. Tillhör fortfarande Bergischer och spelar på en hög nivå i Tyskland. Har förlorat landslagsplatsen dock. Felix Claar har gått före hittills.

Högernio:

Albin Lagergren

Då: Magdeburg

Nu: Rhein-Neckar Löwen

Albin Lagergren är såklart given till höger på niometer även 2022. Spelar topphandboll och är väldigt viktig för Sverige. Lite konkurrens nu för tiden med Lukas Sandell och Linus Persson bland andra. Men ändå given. Bytt klubb i Tyskland.