För två år sedan spelades Europamästerskapet för damlandslag i Danmark. Nedan ger vi er en liten tillbakablick på viktiga händelser från det senaste mästerskapet.

Om bara två dagar kastas handbolls-EM 2022 igång i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro. Sverige kommer att ställas mot Serbien i EM-premiären den 4 november.

För nästan exakt två år sedan, närmare bestämt i december 2020, kastades mästerskapet igång i Danmark. Danskarna skulle arrangera mästerskapet tillsammans med Norge till en början, men på grund av coronapandemin valde det norska förbundet och den norska regeringen att ställa in sitt eget värdskap, bara månaden innan premiären. På grund av hälsoskäl blev fem värdstäder i Danmark och Norge till två värdstäder i Danmark. Mästerskapet spelades i Herning och Kolding.

Coronapandemin blev ödesdiger även på andra sätt. På grund av pandemin så kunde ingen publik närvara under mästerskapet, som fick spelas bakom lyckta dörrar. 16 lag gjorde upp om EM-titeln i Danmark.

Var slutade Sverige i EM 2020?

Tomas Axnér gjorde sin allra första turnering som förbundskapten för Sverige, och han gjorde det med ganska många spelare som finns i dagens EM-trupp. Lagets stora stjärna var dock Isabelle ”Bella” Gulldén som avslutade sin landslagskarriär efter EM. Det svenska laget hade inga förväntningar på sig, mer än att visa var man stod inför framtiden. Sverige tog sig vidare som grupptvåa från Grupp B, bakom Ryssland men framför Spanien och Tjeckien.

I huvudrundan blev det dock alldeles för tufft för de blågula tjejerna. Efter tre matcher i huvudrundan kunde man konstatera att Sverige inkasserat tre raka förluster och man slutade därmed sist i sin grupp.

Slutplacering för Sverige i EM 2022 blev plats 11 av 16 lag.

Sveriges resultat

Gruppspel:
Sverige – Tjeckien, 27-23
Spanien – Sverige, 23-23
Sverige – Ryssland, 26-30

Huvudrundan:
Sverige – Danmark, 22-24
Montenegro – Sverige, 31-25
Sverige – Frankrike, 25-31

Vilka vann EM 2020?

Vinnare av Europamästerskapet 2020 blev föga förvånande Norge. Landslaget, ledda av Thorir Hergeirsson, tog sitt sjunde EM-guld på de nio senaste mästerskapen. I finalen ställdes Norge mot Frankrike och tog kommandot i matchen. Efter första halvlek hade norskorna ledningen med fyra bollar och hade ett bra utgångsläge inför andra halvlek. I den andra halvleken knappade Frankrike in en aning, men aldrig tillräckligt. Norge vann EM-finalen 2020 med 22-20 och Frankrike ”vann” silvret.

Slutställning

 1. Norge
 2. Frankrike
 3. Kroatien
 4. Danmark
 5. Ryssland
 6. Nederländerna
 7. Tyskland
 8. Montenegro
 9. Spanien
 10. Ungern
 11. Sverige
 12. Rumänien
 13. Serbien
 14. Polen
 15. Tjeckien
 16. Slovakien

All Star-laget

Målvakt:
Sandra Toft (Danmark)

Vänstersexa:
Camilla Herrem (Norge)

Vänsternia:
Vladlena Bobrovnikova (Ryssland)

Mittnia:
Stine Bredal Oftedal (Norge)

Högernia:
Nora Mørk (Norge)

Högersexa:
Jovanka Radicevic (Montenegro)

Mittsexa:
Ana Debelic (Kroatien)

Bästa försvarsspelare:
Line Haugsted (Danmark)

MVP:
Estelle Nze Minko (Frankrike)

Skytteligan, topp 5

 1. Nora Mørk (Norge), 52 mål
 2. Jovanka Radicevic (Montenegro), 39
 3. Lois Abbingh (Nederländerna), 35
 4. Camilla Micijevic (Kroatien), 35
 5. Camilla Herrem (Norge), 33