Handbolls-EM.se har gjort en exklusiv intervju med Norges mångårige och succéartade förbundskapten Thorir Hergeirsson. Islänningen pratar ut om den aktuella EM-truppen, de tunga spelartappen, favoritskapet samt om sin ledarstab där bland annat svenske Mats Olsson återfinns.
År 2009 lämnade den legendariske Marit Breivik uppdraget som förbundskapten för Norges damlandslag efter 15 år på posten. Ersättare blev den då 45-årige assisterande förbundskaptenen Thorir Hergeirsson. Idag, 13 år senare, har den 58-årige Hergeirsson en liknande legendstatus i norsk handboll som Marit Breivik efter fyra EM-guld, tre VM-guld och ett OS-guld bland annat.
Nästa uppdrag för islänningen är att föra sitt Norge till deras och det nionde EM-guld i ordningen när det vankas mästerskap i november. Igår presenterade förbundskaptenen den trupp som ska fortsätta i det vinnande spåret.
– Dessa saker får man ta steg för steg. Du börjar att tänka på nästa mästerskap (EM, reds anm) efter att du utvärderat det senaste mästerskapet (VM). Så redan i januari och februari började vi tänka på EM och sedan följde sommaren och nu under hösten har allting eskalerat, ända in till dagen då truppen ska presenteras, säger Thorir Hergeirsson till Handbolls-EM.se och fortsätter:
– Vi har tagit ut en väldigt sammansatt trupp med några debutanter. Vi valde att ta ut 19 spelare av fler anledningar, men det är framför allt skönt att ha reserver på plats om vi skulle drabbas av sjukdomar till exempel. Covid är ju inte borta så det kan sätta sin prägel på detta EM också.
Den norska EM-truppen kan du se HÄR. Noterbart är att Norges ledartrojka valde att peta högersexan Marit Røsberg Jacobsen samt att en kvartett av mycket hög kvalitet missar EM.
– Vi har fyra väldigt centrala spelare borta i (Camilla) Herrem, (Sanna) Solberg, (Kari) Brattset Dale och (Veronica) Kristiansen samt även Marta Tomac.
– Det är såklart spelare som hade varit en del av truppen om de hade varit tillgängliga. Men det är klart att det öppnar upp för unga nya spelare, som vi tror mycket på i framtiden. De får ta sig in här och försöka slå sig samman med en kärna på 10-12 spelare med väldigt stor mästerskapserfarenhet, säger Thorir Hergeirsson.
Precis som förbundskaptenen nämner så saknas Sanna Solberg-Isaksen och Camilla Herrem i EM-truppen, två spelare som tillsammans varit konstanter i landslaget sedan 2018 även om Herrem varit med längre än så. Båda vänstersexorna väntar barn och missar mästerskapet, något som öppnar upp dörren för andra.
– Den positionen är helt klart vår färskaste med Sunniva Næs Andersen som är fantastisk och som har gjort flera bra säsonger i Vipers. Det är en toppspelare på kanten med mycket potential. Hon har väldigt mycket erfarenhet från Champions League och en hög nivå, men inte så många landskamper och det är ju mest för att Sanna och Camilla har varit outstanding i så många år, säger förbundskaptenen.
Sunniva Andersen kompletteras av Anniken Wollik. En väldigt energisk och kontringsstark spelare som har spelat som högerhänt högersexa tidigare, något som är väldigt sällsynt idag, men som nu gör det bra som vänstersexa.
– Vi är väldigt nöjda med vår vänsterkant, men det är ett oskrivet blad.
Som försvarschef saknas Kari Brattset Dale i EM-truppen, som även hon är gravid. Mittsexan utsågs till mest värdefulla spelare under VM 2021 och har fyllt en stor roll i Norges centrallinje. Nu planerar förbundskapten Hergeirsson med ledarstab att fylla hennes skor med fler spelare.
– Vi upplever att vi får bygga lite nytt inför varje mästerskap vi startar. Vi hade ju Marit Malm Frofjord där hur länge som helst och sen tog Kari Brattset över. Nu blir det Maren Aardahl, Vilde Mortensen Ingstad och Emilie Hegh Arntzen. Vi vill att de alla ska ta fram ledaregenskaper i försvarsspelet och det vet vi att de kan. Sen har vi spännande spelartyper som definitivt kommer prägla försvarsspelet också, till exempel Thale Rushfeldt Deila som är en stark duellspelare. Men det är framför allt Maren, Vilde och Emilie som får binda samman försvaret, säger han.
Favoriterna Norge
Norge har vunnit åtta europamästerskap på damsidan och går in till EM i Slovenien, Nordmakedonien och Montenegro med ett favoritskap för sin fjärde raka EM-titel. I det inledande gruppspelet väntar Kroatien, Ungern och Schweiz innan huvudrundan och semifinaler kan ta vid. Men med många tunga spelartapp, är Norge fortsatt lika stora favoriter till en ny guldmedalj?
– Nej, inte lika klara som om vi hade haft alla spelare med oss till mästerskapet. Man vet aldrig på förhand hur de nya spelarna hanterar mästerskap. Man vet vad man hade fått av de fyra spelarna som är borta, på grund av deras erfarenhet. Med de nya spelarna vet vi att de är bra och att de har stor potential, så det handlar mer om hur de hanterar sin roll och tar sig in i laget, säger förbundskapten Thorir Hergeirsson.
– Men vi har ju en bra kärna här. Vi får se inför EM hur det ser ut i landskamperna mot andra medaljkandidater (Nederländerna och Danmark). Vi gör som vi brukar, vi tar en match i taget. Men vi vet att vi har chansen på medaljer om vi får ihop det. Men det blir tufft, det är många bra lag som vi ska möta på vägen.
Är det svårt att alltid vara favoriter?
– I Norge är det alltid stora förväntningar på damlandslaget. Det förväntas medaljer och i stort sett guld varje gång, vilket kan vara mycket begärt ibland. Men vi vill hellre att folk bryr sig och att de har förväntningar på oss. Det värsta vore om de inte skulle bry sig. Så det stora intresset från norsk handboll och från det norska folket ser vi bara som inspiration.
– Det är ju frivilligt att vara med. Känner man att pressen är för stor så får man tacka nej. Och det gäller oss tränare också, vi har alla möjligheter till att tacka för oss om vi känner att det är en press som är jobbig att leva med.
Ledarstaben
Med i processen av uttagningen av EM-truppen var naturligtvis assisterande förbundskapten Tonje Larsen samt målvaktstränare Mats Olsson. Trion är ansiktena utåt för en sammansvetsad norsk ledarstab där den sistnämnde svensken haft en stor roll runt Norges damlandslag sedan början på 2000-talet. Detta medan den tidigare storspelaren Tonje Larsen kom in i ledarstaben hösten 2020.
– Vi pratar mycket, och vi gör det varje vecka under hela året. Det ska väldigt mycket till om vi inte har kontakt med varandra minst en eller två gånger i veckan. De är ju extremt duktiga i sina roller, och det vore dumt av mig att inte ge dessa två någon plats, så de är starkt medverkande i val av lag och spelare, säger Thorir Hergeirsson.
Förbundskaptenen är väldigt mån om att förtydliga att Tonje Larsen och Mats Olsson inte är hans “assistenter” som det heter på norska, ett ord för assisterande. Han vill använda deras kunskaper i bäst möjliga mån, och se dem på samma våglängd som han själv. Även om han är den som tar de slutgiltiga besluten. Något han tagit med sig från sin tidigare kollega Marit Breivik och hennes företrädare Sven-Tore Jacobsen.
– Det har varit en stor kontinuitet i tränarteamet och i organisationen runt det norska damlandslaget sedan 1982/83. Det har varit tre huvudtränare sedan dess och det är ganska stabilt. Det har sina fördelar och säkert sina nackdelar. Men vi jobbar väldigt team-baserat. Det betyder att jag inte har några assistenter. Ordet ‘assisterande’ är för mig väldigt begränsat, det begränsar personens roll. Nu kan man ju välja vilka begrepp man använder sig av, men gällande assisterande så brukar jag säga att det är ju ingen som vill vara “ass” vilket ju är det engelska ordet för bakdel.
– Grunden till att jag jobbade så länge med Marit (Breivik) var att jag kände att jag hela tiden fick plats. Jag fick bidra med mina kvaliteter till laget och vi var i de allra flesta sammanhang likvärdiga när vi jobbade ihop, även om hon hade det sista ordet.
Norsk-islänningen, som kom till Norge 1986 och började i den norska landslagsverksamheten i mitten på 90-talet, har tagit med sig mycket från sin tidigare kollega Marit Breivik. Men han har även implementerat nya saker sedan sitt inträde som huvudtränare 2009. Då, med svenskarna Mia Hermansson-Högdahl och Mats Olsson vid sin sida, började Hergeirsson processen med att ledarstaben inför varje mästerskap ta ut sina egna respektive trupper. För att sedan diskutera och gallra ned till det ordinarie mästerskapslaget. Något som han och ledarteamet gjorde även till EM-truppen i år.
– Redan i tidiga augusti började vi grunda för en trupp. Jag tog ut min, Tonje tog ut sin och Mats tog ut sin. Sedan tog vi ut en ny trupp i september och sedan en ny trupp när det började närma sig. Och sedan diskuterar vi och argumenterar för och emot. Mats (Olsson) är extremt bra på just på den biten, där han blir lite av djävulens advokat, säger Hergeirsson och skrattar lite.
Relationen till Sverige
När det vankas huvudrunda i EM-slutspelet i november kan Norge och Sverige möta varandra. Norge tillhör Grupp A medan Sverige inleder gruppspelet i Grupp B. Och förbundskaptenen på andra sidan gränsen tror på ett starkt Sverige i EM.
– Sverige är bra i alla lagidrotter och brukar vara ett mästerskapslag. De är ju uppbyggda på samma sätt som vi brukar i Norden med god lagmoral, bra organisation och bra attityd som är viktig i mästerskap. De har imponerat på sistone. Så Sverige är absolut ett av lagen som kan vara med och slåss om medaljerna i EM.
Norge och Sverige har som bekant en lång historia. Handbollen har präglats av goda vänskapsband genom åren, något man kan se nu inte minst. Mats Olsson har som sagt varit en del av norska ledarstaben sedan 2005, Mia Hermansson-Högdahl fanns där tidigare. Nu finns Martin Boquist i det norska herrlandslagets ledarstab samtidigt som norrmannen Glenn Solberg basar över Sveriges herrar. Något som vittnar om bra relationer mellan de olika handbollförbunden istället för någon rivalitet.
– Jag upplever att vi alltid har haft goda relationer, så länge jag har varit med. Vi delar och utmanar saker och vi är bra handbollsvänner även om vi är motståndare när vi spelar mot varandra. Och då handlar det alltid om att försöka slå varandra, säger Thorir Hergeirsson och fortsätter:
– Jag har stor respekt för alla mina kollegor i Sverige under dessa år. Likaså för de i Danmark. Så där är det oproblematiskt. Men självklart finns det prestige, så är det ju. Sverige mot Norge, Norge mot Danmark, det är alltid bra fajter.
Hyllning av Mats Olsson
Katrine Lunde, 42, har tagit 16 mästerskapsmedaljer med Norge och anses fortfarande vara en av världens bästa målvakter. När den norska EM-truppen presenterades så fanns Lunde naturligtvis med bland tre målvakter, där hon och Silje Solberg bildar världens bästa målvaktspar. Förbundskaptenen Thorir Hergeirsson vill hylla målvaktens vilja att alltid bli bättre.
– Jag har ju känt Katrine sen hon var ungdomsspelare i Kristiansand. Och sen kom hon in som ny i A-landslaget runt 2002. Hon är ganska unik och är en utövare som är extremt dedikerad och med ett konstant fokus på utveckling, säger han och fortsätter:
– Hon är väldigt bra för oss tränare. Kollegor runt om i världen kan prata om erfarna spelare och att de upplever att de inte har något mer att lära dem. Men Katrine är ett väldigt bra exempel på en spelare som förväntar sig att vi ska utmana henne. Och hon utmanar oss tillbaka. Hon vill alltid lägga till småsaker, för att utveckla hennes målvaktsspel.
Som tidigare nämnt så har Thorir Hergeirsson stor respekt för sin vapendragare Mats Olsson. Målvaktstränaren är ett välkänt ansikte i handbollsvärlden och har nästan 300 svenska landskamper på kontot som spelare. Detta tillsammans med 17 år som målvaktstränare i Norges landslag, sju år hos de svenska herrarna samt en lång sejour i Portugal. När samtalsämnet blir målvaktsfenomenet Katrine Lunde så passar Hergeirsson på att hylla sin svenska kollega.
– Där har hon (Katrine) haft kanske världens bästa i form av Mats Olsson. Han är också väldigt utvecklingsfokuserad och nytänkande hela tiden. Trots att han har passerat 60 år så känner jag få som är så kära i utveckling som just Mats.
Norge inleder EM-slutspelet den 4 november mot Kroatien, ett landslag som imponerade vid det förra Europamästerskapet. Söndagen den 20 november spelas EM-finalen 2022, då återstår att se om Norge kan bärga sin nionde Europatitel i historien.
Sportjournalist
hampus@sportnyhet.com
Lämna en kommentar