Hampus Wanne, landslagsspelare som är duktig i försvar och rapp i kontringar.Hampus Wanne
Hampus WannePosition: Vänstersex
Född: 10 december 1993
Längd: 185 cm
Vikt: 84 kg
Klubb: SG Flensburg-Handewitt

Klubbkarriär
Hampus Wanne inledde sin karriär i västra Göteborg, närmare bestämt stadsdelen Älvsborg och Önnereds IK. Vänstersexans ungdomskarriär pågick i Önnered fram till 2005, innan det var dags att röra sig vidare, denna gång till Redbergslids IK. Den sejouren varade från 2005 till 2011 och sedan var det dags att gå upp några nivåer. HK Aranäs från Kungsbacka, cirka tre mil ifrån hemstaden, var nästa klubbadress. Totalt blev det två säsonger i Aranäs och Elitserien. Därefter var det dags för en återkomst till moderklubben Önnereds HK.

Resan därifrån skulle dock gå ganska snabbt. Den visiten varade endast i en säsong och vidare var det dags att vandra. Denna gång till Tyskland och SG Flensburg-Handewitt. Flytten ägde rum år 2013, då Wanne ansågs vara en av de största talangerna i handbollsvärlden. Där blev det ett kontrakt som sträckte sig över ett år. Under hans första säsong var han en enormt viktig spelare i Champions League. Han hoppade nämligen in i semifinalen mot Barcelona, när Flensburg låg under med fem poäng. Han stod för en enorm insats och var avgörande när de lyckades ta resultatet till ett oavgjort. Straffläggning väntade och Hampus satte den avgörande straffen och kunde ta sitt lag till Champions League-final. Flensburg lyckades sedan bli mästare, efter att ha besegrat rivalen THW Kiel i finalen. Den högerhänta spelaren blev också tysk mästare 2018 och tysk cupmästare 2015.

Landslagskarriär

Hampus Wanne gjorde sin A-landslagsdebut mot Tyskland i mars 2017, var han stod för två mål. Han har dessutom hunnit representera landslaget vid två mästerskap. EM 2018, där han och det svenska landslaget kammade hem ett silver, samt VM 2019. Under Världsmästerskapet 2019 åkte Hampus Wanne bland annat på feber och ställdes utanför truppen när landslaget åkte till Köpenhamn för att ställas mot Egypten.

I september 2019 kom ett tråkigt besked för den offensiva spelaren. Hälen skapade problem och behövde opereras. Detta medför därmed en risk att han missar EM som spelas 2020.
Av förbundskaptenen Kristján Andrésson beskrivs Hampus Wanne som en duktig spelare i försvar och rapp i kontringar.

Han har hunnit passera 30-strecket i antalet matcher för landslaget.

Mästerskap: EM 2018, VM 2019