Foto: Bildbyrån

Handbollens femte Europamästerskap ägde rum år 2002 och det var ett år smockat av succéer för vårt svenska landslag. Detta var nämligen turneringen då Sverige bringade stora framgångar och tog sig hela vägen till final, för att slutligen kamma hem det finfina guldet.

Året var ett ungt 2002. Vi hade inte ens hunnit passera den första månaden, utan mästerskapet drog igång den 25 januari. Här hade mästerskapets deltagande landslag gått från fyra lag i tre grupper till fyra lag i fyra grupper. Man adderade alltså totalt fyra lag. Gruppernas tre bästa lag tog sig senare vidare till en så kallad andra omgång, två grupper om sex lag, där de två bästa i varje grupp avancerade till ett slutspel.

I den första omgången spelade Sverige utomordentligt. Man fick med sig tre av tre segrar och avancerade enkelt till den andra omgången. Väl där var man också bra, nästintill prickfria, men föll i en enda match av fem. Det blev en förlust mot Danmark, som vann gruppen i den andra omgången. I de fyra övriga matcherna blev det vinst. Därefter var det dags för semifinaler, ett slutspel innehållandes tre skandinaviska lag, Island, Danmark och Sverige.

Där kunde det svenska landslaget enkelt spela av det isländska, samtidigt som Tyskland slog ut Danmark. Finalen blev därför mellan Tyskland och Sverige, i en minst sagt sprakande och jämn tillställning. Sverige drog det längsta strået i matchen och vann med 33-31 efter förlängning. Här storspelade Stefan Lövgren och noterades för åtta mål. Två andra som stod för fina prestationer var Staffan Olsson, som ett antal år senare hade en fin tid som förbundskapten, och Ljubomir Vranjes, nytillsatt slovensk förbundskapten.

Nedan finner du matchen i rörlig form