Foto: Bildbyrån

Sverige tog sig hela vägen till final och stod för en fin insats i det europeiska mästerskapet 2018. Väl där tog det tyvärr stopp och man fick se sig slagna av Spanien, som bärgade sitt första guld någonsin.

Detta mästerskap var det 13:e totalt sett och destinationen var Kroatien. I det landet spelades turneringen på fyra olika platser, Zagreb, Split, Porec och Varazdin.

Det svenska landslaget hade laddat under ett bra tag inför turneringen. Mästerskapet hade snackats upp och Sverige sågs, sedvanligt, som en sylvass nation. Och de visade även senare att den bilden var helt korrekt.

Sverige gick segrande ur gruppen – innehållandes landslagen Kroatien, Serbien och Island – vidare till mellanrundan. Väl där blandade man och gav en del. Det blev totalt tre segrar och två förluster, men det räckte i slutändan för att ta sig till semifinal, i sällskap av Frankrike. Från den andra gruppen i mellanrundan gick Danmark och Spanien vidare.

Sverige slog sedan ut det nordiska grannlandet med siffrorna 35-34 efter förlängning. På andra sidan ställdes Spanien mot Frankrike, var de förstnämnda lyckades slå fransmännen med siffrorna 27-23. Nu väntade en final mellan spanjorerna och de svenska vikingarna. Många trodde att Sveriges rutin på den här scenen skulle avgöra, men Spanien visade var skåpet skulle stå och tog en välförtjänt seger med 29-23 och vann därmed guld. Bronset kammades hem av Frankrike i mötet med Danmark.

  • Mästare – Spanien

  • 2:a – Sverige

  • 3:a – Frankrike

  • 4:a – Danmark

GABRIEL MELKE