I Sverige så är handboll en stor sport, större än vad många tror. Sporten introducerades här på 1910-talet och det Svenska Handbollsförbundet bildades sedan 1930. Förbundet har idag hand om såväl matcher för våra landslag som de olika ligor som finns.

Landslagen på såväl herr- som damsidan har under åren gjort stora framgångar och har vid flera tillfällen tagit medaljer under större mästerskap.

Den högsta ligan på herrsidan går under namnen Handbollsligan (tidigare Allsvenskan och Elitserien) och denna har existerat sedan 1934. Totalt deltar 14 lag i serien som sträcker sig från september till april. De bästa lagen avancerar sedan till slutspel där de svenska mästarna tas fram. Kristianstad har vunnit de senaste årens upplagor utav ligan.

På damsidan är det Svensk Handbollselit, eller SHE som är den högsta ligan. Här deltar de 12 bästa klubblagen i landet och möter varandra under säsongen om pågår från september till mars och sedan fortsätter i ett slutspel ifrån april till maj. Innan 2016 gick ligan under namnet Elitserien precis som för herrarna. Sävehof är en klubb som haft stora framgångar här under de senaste åren.