Foto: Bildbyrån

Sportåret 2020 inleds på bästa sätt möjligt med det europeiska mästerskapet i handboll, som denna gång spelas här på hemmaplan. Som värdar kan vi räkna med ett stort intresse för turneringen som även lär dra stor publik till arenorna runtom i landet. Här har vi samlat all den information som du behöver inför turneringens start såsom spelschemat, grupperna och tv-tiderna.

Under perioden 9-26 januari kommer några av världens främsta handbollslandslag ta sig till norra Europa för att göra upp i det fjortonde mästerskapet i handboll. Sverige är tillsammans med Norge och Österrike värd för arrangemanget som kommer att husera i städerna Malmö, Göteborg, Stockholm, Wien, Graz och Trondheim.

Vilka nationer gör upp i EM 2020?

För första gången är det hela 24 nationer som kommer att medverka i det europeiska mästerskapet. Dessa har lottats in i sex grupper om fyra lag vid en lottning som hölls under sommaren 2019. Sverige tilldelades då en plats i grupp F, där man får möta på motståndarna Schweiz, Slovenien och Polen. Lagen möter under gruppspelet varandra en gång och de två lag som där får med sig flest poäng avancerar vidare till mellanrundan. Här paras man in i nya grupper där poängen från mötet med med andra kvalificerade laget ur sin ursprungliga grupp plockas med.

>> Här kan du följa ställningen i EM-grupperna

Spelschemat och tv-tider för turneringen

Varje EM-grupp har tilldelats en värdstad som de kommer att spela sina matcher i. Sverige kommer spela sina gruppspelsmatcher i Göteborg och får vid ett avancemang till mellanrundan flytta till Malmö. Det stora slutspelet äger sedan rum i Stockholm, vilket innebär att det enbart blir matcher på svensk mark för det svenska laget. Gruppspelet öppnar turneringen den 9 januari och avrundas den 15 januari. Mellan 16-22 januari pågår mellanrundan och 24-26 januari sker slutspelet.

>> Här hittar du det kompletta spelschemat för turneringen

Vilken kanal sänder EM 2020?

MTG har köpt rättigheterna till mästerskapet och det är därmed TV-kanalerna TV3, TV6 och TV10 som kommer visa mötena. Vilka och hur många matcher som kommer att sändas är ännu inte spikat, men med stor sannolikhet kommer alla Sveriges möten visas i huvudkanalen TV3. Även bolagets streamingtjänst Viaplay kommer användas, där man kan se på matcherna i efterhand.

Sveriges trupp till Handbolls EM

Ännu är inte den svenska truppen till turneringen presenterad, utan detta förväntas ske den 4 december. Under oktober kommer laget spela sina sista matcher innan truppen tas ut, vilket innebär att många av spelarna som finns med här troligen får chansen även i EM.