I samband med att det europeiska mästerskapet börjar lida mot sitt slut, ska lagen som lämnar turneringen utan medalj rikta sitt fokus mot nästa stora turnering. Ett år fram i tiden står handbolls VM 2025 att hållas på europeisk mark och under lördagen lottades turneringens playoff-kval.

Den 29:e upplagan av herrarnas världsmästerskap arrangeras av Danmark. Norge och Kroatien, vilket bådar för matcher på nära håll för de svenska fansen som redan nu kan se fram emot att se sitt lag i mästerskapet. Datumen som är satta för mästerskapet är 11 januari-2 februari där matcher bland annat hålls i Oslo, Köpenhamn och Split.

Redan i november förra året inledde de lägst rankade nationerna sin resa mot mästerskapet, där Israel, Finland, Estland, Slovakien och Italien avancerade till den andra fasen av VM-kvalet. Dessa lag kommer under mars månad spela playoff-möten ihop med Ukraina, Litauen och Belgien, där de fyra vinnarna sedan ansluter till det kval som nu har lottats.

Dessa möten äger i sin tur rum i maj månad, närmare bestämt den 8 maj med returer den 12 maj. Först efter detta vet vi vilka 11 lag som ansluter till världsmästerskapet.

Så spelas den avslutande europeiska VM-playoffen

Finland/Litauen – Ungern
Belgien/Italien – Montenegro
Grekland – Nederländerna
Rumänien – Tjeckien
Spanien – Serbien
Färöarna –  Nordmakedonien
Slovenien – Schweiz
Portugal – Bosnien & Hercegovina
Island – Estland/Ukraina
Polen – Slovakien/Israel
Georgien – Österrike

Redan på förhand var Kroatien, Danmark och Norge klara för turneringen i form av värdnationer. Från det pågående Europamästerskapet har även Frankrike, Sverige och Tyskland tagit varsin plats som de tre främsta lagen (utöver redan klara Danmark).


Kristianstad - Hammarby