I och med semifinalplatsen i handbolls-EM 2024 är Sverige klara för VM 2025 i Kroatien, Norge och Danmark. Nedan förklarar vi varför.

Sveriges herrlandslag har säkrat sin VM-plats till VM 2025 och slipper därmed ännu ett kvalspel mot ett mästerskap. Efter att Sverige säkrade en semifinalplats i herrarnas handbolls-EM 2024 så säkrade man också en biljett till VM 2025.

Mästerskapet spelas i Kroatien, Danmark och Norge vilket innebär att värdnationerna redan säkrat sina platser i gruppspelet. Till VM åker också Frankrike från Europa, där fransmännen fick sin plats genom att komma tvåa under VM 2023 i Sverige och Polen.

I EM är tre av fyra semifinalländer klara i skrivande stund. Sverige, Danmark och Frankrike. Från EM ska de två bäst rankade länderna få en gratisbiljett till världsmästerskapet 2025. I och med att Danmark (en av värdnationerna) och Frankrike (tvåa i VM) redan säkrat sina VM-platser så har även Sverige gjort det.

Som en av de två bästa återstående nationerna är Blågult VM-klara redan nu, vilket innebär att man slipper spela något kvalspel eller playoff mot VM. Glenn Solberg och hans mannar kan istället sikta in sig på tuffa landskamper under 2024. Sverige kan faktiskt också fixa en OS-plats från EM.

Frankrike och Danmark är redan klara för OS 2024 i Paris. Endast en OS-biljett delas ut från EM 2024, egentligen till vinnaren. Men eftersom Danmark och Frankrike (båda med chans på EM-guldet) redan är klara för OS så kan det lika gärna bli det tredje bäst rankade laget som får OS-biljetten, om ett sådant scenario utspelar sig.

Handbolls-VM 2025 spelas den 8-25 januari 2025 i Kroatien, Danmark och Norge.

Länder som är klara för Handbolls-VM 2025

Anno 23 januari 2024

Danmark (värdnation)
Kroatien (värdnation)
Norge (värdnation)
Frankrike (VM-tvåa 2023)
Sverige (EM-semifinalist)
Bahrain (topp 4 i Asien)
Japan (topp 4 i Asien)
Kuwait (topp 4 i Asien)
Qatar (topp 4 i Asien)
Brasilien (topp 3 i Syd- och Centralamerika)
Argentina (topp 3 i Syd- och Centralamerika)
Chile (topp 3 i Syd- och Centralamerika)
USA (wildcard)


Kristianstad - Hammarby