Foto: Bildbyrån

För första gången någonsin arrangerade Sverige ett Europamästerskap och vilken succé det blev 2002 när Sverige slog Tyskland med 33-31 i en dramatisk final.

Två år efter den dramatiska finalen i Zagreb var det dags för hemmamästerskap för Sverige. Sverige gjorde ett strålande mästerskap och i semifinalen mot Island vann Sverige med 33-22. I finalen väntade Tyskland som i sin semifinal hade besegrat Danmark med 28-23.

Sverige fick en bra start inför den kokande hemmapubliken i Globen och gick upp i ledning 9-7. Tyskland kom tillbaka in i matchen och i halvtid hade Tyskland vänt till ledning 14-13 när den 214 cm långa Mark Dragunski gjort första halvlekens sista mål.

Förbundskapten Bengt Johansson byte in Peter Gentzel i andra halvlek med den självklara motiveringen – Han är bra.

Tyskland fortsatte överraska och med 17 minuter kvar var Tyskland i ledning med 20-17. När det som mest behövdes så spikade Peter Gentzel igen och Sverige kunde kunde vända matchen till ledning 23-21 med 9 minuter kvar.

Med 6 minuter kvar och svensk ledning 25-22 trodde de 14303 åskådarna i Globen att guldet var klart och vågen rullade varv på varv. Tyskland hade dock inte gett upp och Dragunski tillsammans med Stefan Kretzschmar såg till att Tyskland kunde kvittera till 25-25 med 3 minuter kvar. Än värre skulle det bli för Sverige när Florian Kehrmann gav Tyskland ledningen med 26-25. Det återstår i detta skede endast 40 sekunder av matchen och Tyskland har bollen i anfall. Tyskland gör vid detta tillfälle en stürmerfoul och Sveriges förbundskapten Bengt Johansson tar timeout med med 16 sekunder kvar av matchen.

Timeouten blir kaotiskt, de svenska spelarna försöker komma överens vilket spel som ska göras utan att riktigt bestämma sig. Staffan Olsson slår en katastrofal passning till Stefan Lövgren som försöker hitta Wislander på linjen. Wislander blir fasthållen och domarna väljer att att plocka ut en tysk spelare och Sverige får behålla bollen med 11 sekunder kvar.

Det blir Staffan Olsson som är spelaren som vågar ta avslutet, Staffans skott är en projektil rakt upp i nättaket. Matchen slutar 26-26 och för andra gången i rad väntar nu förlängning i EM-finalen.

I förlängningen så är det Sverige som får en bra start och går upp i ledning med 29-27. I halvtid är ställningen 29-28 till Sverige.

I andra förlängs-halvleken så är det Ljubomir Vranjes tillsammans med med Peter Gentzel som blir stora EM-hjältar. Vranjes både gör mål, fixar straff och vinner bollen i försvarsspelet. Matchen slutade 33-31 till Sverige.

William Hill banner

Den svenska EM-truppen 2002

Peter Gentzel

Tomas Svensson

Marcus Ahlm

Magnus Andersson

Martin Boqvist

Jonas Ernelind

Mathias Franzén

Martin Frändesjö

Andreas Larsson

Ola Lindgren

Stefan Lövgren

Staffan Olsson

Johan Petersson

Thomas Sivertsson

Ljubomir Vranjes


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo