Foto: Bildbyrån

Sverige är det enda laget som har vunnit EM-guld efter förlängning. Detta har man gjort vid två tillfällen. Sveriges första EM-guld efter förlängning var i turneringen 2000. I finalen mötes Sverige och Ryssland och det blev en rysare som vi sent kommer att glömma.

Sverige fick en tuff start på finalen och Ryssland kunde gå upp till ledning med 15-9 i halvtid.

I halvtid byte förbundskaptenen Bengt Johansson in Peter Gentzel istället för Tomas Svensson. Ett byte som till en början inte gjorde någon skillnad, men sakta började Sverige komma närmare och när Ljumomir Vranjes tryckte in reduceringen till 17-15 var Sverige på riktigt med i matchen igen. Gentzel fortsatte att storspela och slutade på 53 % i räddningsprocent under 2:a halvlek.

Med 11 minuter kvar av finalen så kvitterade Sverige på en kontring via Pierre Thorsson. Minuten senare var Sverige för första gången i ledning i matchen sedan Magnus Wislander enkelt kunde göra 21-20. När sedan Stefan Lövgren i anfallet efter utökade Sveriges ledning till 22-20 trodde de flesta i Dom Sportova i Zagreb att finalen var på väg att avgöras.

Med 5 minuter kvar att spela var Sverige i ledning med 23-21, då klev den ikoniska ryska målvakten Andrej Lavrov fram samtidigt som Sverige stod för ett par tekniska misstag.

Med 1 minut och 30 sekunder och ställningen 23-23 drabbas Sverige av en 2 minuters utvisning på Stefan Lövgren och Ryssland får straff. Igor Lavrov är iskall när han placerar in straffen och finalen har nu återigen fått en vändning och det är Ryssland som har ledningen med 1 mål och spelar med 1 spelare mera på planen. Sverige lyckas dock kvittera med endast 30 sekunder kvar. Det är Mathias Franzén som mycket elegant utnyttjar läget från vänsterkanten. Ryssland misslyckas sedan avgöra matchen och för första gången någonsin går en EM-final till förlängning.

I förlängningen som spelas 2 x 5 minuter är det Ryssland som får den bästa starten och kan gå upp i halvtidsledning med 27-24. Sveriges första mål i förlängningen görs av Andreas Larsson, men det är Ryssland som har ledningen med 2 mål och äger bollen med endast 2 minuter och 30 sekunder kvar. Vändningen kommer när en rysk spelare är för nonchalant och ger Sverige chansen kontra vilket Magnus Wislander utnyttjar.

Med minuten kvar av förlängningen får sedan Ryssland en chans att avgöra matchen men Peter Gentzel stänger igen och Pierre Thorsson kan sedan med en magisk knorr kvittera till 27-27. Matchen går vidare till en ny förlängning, även denna gång är det 2 x 5 minuters speltid som gäller.

För första gången är det nu Sverige som tar ledningen i förlängningen, det är Andreas Larsson som hittar rätt. I halvtid har Sverige ledningen med 30-29. Tidigt i den andra förlängningen skiftar ledningen återigen mellan lagen. Ryssland gör 2 raka mål innan Sveriges lagkapten Stefan Lövgren dunkar in kvitteringen till 31-31. Det återstår nu endast 2 minuter av den sista förlängs-halvleken, skulle matchen sluta oavgjort så avgörs matchen på straffar.

Med 50 sekunder kvar gör sedan Magnus Wislander sitt 10:e mål i matchen och Sverige är i ledning. Sverige lyckas stoppa Rysslands sista anfall och vinner den första EM-finalen som har gått till förlängning med 32-31. Stora svenska hjältar är målvakten Peter Gentzel som belönas med en plats i All-star team och Magnus Wislander.

Den svenska EM-truppen 2000

Målvakter

Tomas Svensson

Peter Gentzel

Mattias Andersson

Utespelare

Magnus Andersson

Mathias Frenzén

Martin Frändesjö

Andreas Larsson

Magnus Lindén

Ola Lindgren

Stefan Lövgren

Staffan Olsson

Johan Petersson

Thomas Sivertsson

Pierre Thorsson

Ljubomir Vranjes

Magnus Wislander

Tränare

Bengt Johansson