Under helgen har det svenska herrlandslaget hunnit med att inleda sitt EM-spel med två utav de tre gruppspelsmatcherna.

Fredagens premiärmatch mot Island bjöd på en något överraskande förlust, då det svenska laget föll i mötet som slutade 26-24 till Island. Redan i den första halvleken var det Island som hade greppet om matchen och hade vid paus en ledning på 15-8. Björgvin Gustavsson i det isländska målet gick inte att rubba och trots två timeouts kunde inte Sverige stärka sitt försvarsspel tillräckligt. Den andra halvleken bjöd på ett helt annat svenskt lag, som på tio minuter lyckades göra sju mål och komma ifatt poängmässigt. Dock räckte det trots detta inte hela vägen.

Redan på söndagen var det dags att ställa upp på plan på nytt och då mot Serbien, som även de var ute efter turneringens första vinst efter en förlust mot Kroatien. Tidigare möten mellan lagen (totalt sju stycken, tre vinster åt bägge lagen samt ett oavgjort) tydde på att det kunde gå hur som. Matchen bjöd på ett högt tempo där Sverige redan från start var ute efter viktiga poäng. Endast åtta minuter in i matchen stod det 8-3 till laget. Den första halvleken slutade 16–10 och Mikael Appelgren i det svenska målet var en stor anledning till detta.
I den andra halvleken lyckades Serbien ta igen försprånget och mot slutet var det ovisst kring vem som egentligen skulle vinna mötet. Men till slut så blev det 30–25 till Sverige som plockade med sig två mycket viktiga poäng i tabellen.

Just nu ligger Sverige tvåa i sin grupp tack vare en bättre målskillnad än Island. För att ta sig vidare till den andra gruppspelsrundan krävs det att man inte hamnar sist i gruppen, vilket enbart kan komma att ske ifall Serbien får till en storvinst mot Island imorgon tisdag.