Foto: Bildbyrån

Handbolls EM 2020 står för dörren och återigen ska Europas bästa landslag inom handboll göra upp om titeln. Turneringen skulle ha spelats i våra grannländer Danmark och Norge, men på grund av covid-19 pandemin så har Norge tvingats dra tillbaka sitt värdskap och EM 2020 kommer att spelas i enbart Danmark. I EM 2020 är det just Norge som är stora favoriter att vinna hela EM. Men när vi gör en återblick för att titta på det senaste dam-EM som spelades 2018 var det två andra nationer som även de tippas gå långt i EM 2020 som tog sig till final.  

EM 2018 spelades i Frankrike i de fem städerna Paris, Nantes, Montbéliard, Nancy och Brest. Det var likt kommande EM totalt 16 nationer som gjorde upp om titeln för att bli europamästare. Tillslut var det hemmanationen Frankrike som fick lyfta guldpokalen och kunde titulera sig EM-mästarinnor.

Finalen vann Frankrike mot Ryssland med 24-21 inför en fullsatt AccorHotels Arena i Paris där 14 000 glada fransmän fick fira hemmanationens guld.

Turneringen överlag blev en riktig publikfest där totalt 237 980 personer såg de 47 matcherna, ett snitt på 5 063 åskådare vilket är det högsta publiksnittet som någonsin varit under EM för damer.

Sverige spelade i grupp A tillsammans med Serbien, Danmark och Polen. Där inledde Sverige turneringen med att förlora med uddamålet mot Danmark, en match där Danmark avgjorde till 30-29 i slutsekunderna och svenskorna fick lämna premiären utan poäng. Sverige rykte dock snabbt upp sig och i gruppspelets andra match där Sverige mötte Serbien var det omvända roller. Sverige vann med uddamålet efter att ha avgjort i matchens sista minut till 22-21, två viktiga poäng kunde därmed inkasseras för svensk del. Gruppspelets sista match var mot Polen, även den matchen slutade med en uddamåls seger för svensk del. Sverige vann matchen med 23-22 och slutade därmed tvåa i gruppen på fyra poäng.

Sverige tog sig därmed till mellanrundan, väl där väntade flera tuffa matcher då lagen som tog sig vidare från Sveriges grupp de vill säga, Sverige, Serbien och Danmark hamnade i samma grupp som lagen som tagit sig vidare från grupp 2. Där hemmanationen Frankrike, Ryssland och Montenegro hade tagit sig vidare.

Sverige inledde mellanrundan med att förlora mot Montenegro med 28-30, vilket gjorde att för att Sverige skulle ta sig till semifinal krävdes två segrar mot Frankrike och Ryssland.

En svår uppgift men där svenskorna verkligen lyfte sig och spelade riktigt bra handboll. Först mot värdnationen Frankrike där Sverige fick med sig ett lika resultat 21-21 där i stort sett hela publiken på 7 241 åskådare var emot Sverige. I den sista matchen i mellanrundan visade Sverige verkligen prov på styrka när man körde över Ryssland med hela 39-30. Där blev Nathalie Hagman stor matchhjälte när hon bombade in hela 17 mål i den matchen.

De tre poängen i de två avgörande matcherna räckte dock inte för att Sverige skulle ta sig vidare till semifinalerna utan Sverige slutade på en femteplats i turneringen. Men Sverige avslutade mellangruppen med flaggan i topp då man först spelade kryss mot Frankrike som senare gick och vann hela turneringen och avslutade med att vinna stort över silvermedaljörerna Ryssland.

Sverige fick därmed spela placeringsmatch mot trean i den andra mellangruppen. Den nationen var Norge och kampen om 5:e platsen blev alltså ett rivalmöte mellan grannländerna. I den matchen blev Norge för starka och vann tillslut med 38-29 och Sverige slutade därmed på en 6:e plats i EM 2018.

De fyra lagen som tog sig vidare till semifinal var Ryssland och Frankrike från den ena mellangruppen, från den andra mellanrundan var det Nederländerna och Rumänien som knep de två semifinalplatserna.

I semifinalerna visade Ryssland och Frankrike klass när Ryssland först besegrade Rumänien med 22-28 och Frankrike kort där efter besegrade Nederländerna med 27-21.

Nederländerna vann sedan bronsmatchen mot Rumänien med 24-20 och fick med sig en medalj från EM 2018.

EM 2018

 1. Frankrike
 2. Ryssland
 3. Nederländerna
 4. Rumänien
 5. Norge
 6. Sverige
 7. Ungern
 8. Danmark
 9. Montenegro
 10. Tyskland
 11. Serbien
 12. Spanien
 13. Slovenien
 14. Polen
 15. Tjeckien
 16. Kroatien

Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo