Sverige får med sig två poäng till Mellanrundan (Huvudrundan) i herrarnas handbolls-EM 2024. Efter en superrysare mot Nederländerna vann Sverige med 29-28 och vinner Grupp E.

Under måndagskvällen spelade Sverige sin sista match i Grupp E, detta mot Nederländerna. Båda lagen var klara för Huvudrundan inför mötet men man ville gärna komma loss till nästa runda (som börjar på onsdag) med två poäng och inte noll. Staffan Olsson är förbundskapten för ett Nederländerna som hittills imponerat framåt i EM.

Matchen började väldigt fartfyllt där det var mål i nästan varenda anfall under de första fem minuterna där Nederländerna och Luc Steins i synnerhet började bäst. Andreas Palicka höll faktiskt nere siffrorna med tre fantastiska räddningar, där Nederländerna ledde med 2-4 efter sju minuter.

Jim Gottfridsson, som brukar vara säkerheten själv, fick inte igång sitt och Sveriges anfallsspel under de första tio minuterna i matchen och Blågult var rent av svaga i starten och låg under med två bollar under en lång period. Felix Claar kom istället in och skapade oreda framåt för Blågult, som spelade upp sig i båda ändar av planen, även om man inte tagit in sitt underläge i matchen.

Efter 18 minuter kvitterade Sverige till 9-9 och var tillbaka i matchen, efter att Claar varit nyckeln framåt. Felix Claar var också den som gav Sverige ledningen för första gången i matchen till 11-10 efter drygt 22 minuter. Sverige hade kvar sin ledning under delar av den sista tiominutersperioden men Nederländerna kom ikapp vid något tillfälle. In till halvtidsvilan blev det sedan 15-15 efter att Lukas Sandell, Hampus Wanne och Felix Claar varit ljusglimtarna för svensk del, tillsammans med Andreas Palicka i stunder.

Andra halvlek

Tobias Thulin kom in istället för Palicka i andra halvlek och fick inte se någon boll bakom sig förrän efter sex och en halv minut och Sverige kunde kliva ifrån med en tidig tvåmålsledning efter att framför allt Lukas Sandell fortsatt imponera.

Efter tio minuter i andra halvlek hade Sverige en ledning med 19-18 och det var fortsatt jämnt i Mannheim. Nederländerna höll sig kvar genom ett bra målvaktsspel från Bart Ravensbergen och ett bra anfallsspel signerat Luc Steins framför allt. En annan nyckelspelare för Nederländerna, Samir Benghanem, fick sedan bryta matchen och lämna på en bår efter en oturlig knäskada, något som vi får hoppas inte är alltför allvarlig för mittsexan. Han kom senare tillbaka och satt på bänken med en ispåse, så någon korsbandsskada är det förhoppningsvis inte att tala om.

Efter de tråkiga bilderna på Benghanem kom det viktiga minuter i matchen inför slutkvarten där båda lagen imponerade framför allt offensivt med ett högt tempo. Med kvarten kvar stod matchen och vägde med svensk ledning till 23-22 efter att Felix Claar fortsatte att visa klass på nio meter.

Det var hög spänning i SAP Arena där Sverige inte lyckades gå ifrån med någon tvåmålsledning inför de avslutande tio minuterna och varje anfall var extremt viktigt. Istället tog Nederländerna ledningen med 26-27 med drygt sju minuter kvar av matchen. Med två minuter kvar kvitterade Hampus Wanne till 28-28 och de sista minuterna blev en rysare. Nederländerna fick nästa anfall men nyss inbytta Andreas Palicka ville inte släppa in något mål (på tre nederländska anfall dessförinnan). Lagkaptenen gav Sverige chansen att ta ledningen och Felix Claar satte då 29-28 med minuten kvar.

Staffan Olsson tog då timeout för Nederländerna innan deras kanske sista anfall. Men på kantskottet från höger stod Andreas Palicka för en superräddning. Sverige tappade dock bollen i nästa anfall men på Nederländernas kontring räddade Palicka igen och lagkaptenen gav Sverige segern till 29-28 i en superrysare. Blågult får därför med sig två otroligt viktiga poäng till Huvudrundan som börjar på onsdag.

Sverige kommer att spela i Grupp 2 i Huvudrundan där Norge, Slovenien, Danmark och Portugal väntar tillsammans med just Nederländerna även om Sverige inte behöver möta Staffan Olssons landslag igen. Till Huvudrundan får Sverige med sig två poäng tillsammans med Danmark och Slovenien och har skapat sig bra förutsättningar för en möjlig semifinal i förlängningen. Övriga länder i gruppen börjar på noll poäng. Notera att man endast får med sig de poäng man tagit mot sin motståndare från gruppen som också når Huvudrundan, detsamma gäller målskillnaden. Sverige får därför med sig två poäng och ett plusmål, från dagens seger mot Nederländerna. Segrarna mot Bosnien och Georgien gör ingenting poängmässigt eller målmässigt för Huvudrundans tabellräkning.

Så spelas Grupp 2 i Huvudrundan

Danmark, 2p (+10)
Sverige, 2p (+1)
Slovenien, 2p (+1)
Nederländerna, 0p (-1)
Norge, 0p (-1)
Portugal, 0p (-10)

Sveriges spelschema

17 januari:
Sverige – Slovenien
20:30

19 januari:
Sverige – Danmark
20:30

21 januari:
Sverige – Portugal
18:00

23 januari:
Sverige – Norge
20:30

Se hela spelschemat för Huvudrundan genom att klicka här.

Sverige – Nederländerna, 29-28 (15-15, 14-13)

Sverige: Hampus Wanne 5, Felix Claar 5, Lukas Sandell 4, Max Darj 3, Eric Johansson 3, Oscar Bergendahl 3, Jonathan Carlsbogård 2, Daniel Pettersson 2, Albin Lagergren, Jim Gottfridsson.
Nederländerna: Luc Steins 6, Lars Kooij 5, Rutger ten Velde 5, Dani Baijens 4, Samir Benghanem 3, Niels Versteijnen 3, Bobby Schagen, Tim Claessens.


Kristianstad - Hammarby