Andreas Palicka, en av Sveriges framstående målvakter.



Andreas Palicka
Andreas PalickaPosition: Målvakt
Född: 21 augusti 1982
Längd: 200 cm
Vikt: 110 kg
Klubb: Paris Saint-Germain

Klubbkarriär
Andreas Miroslav Palicka, eller Palle om man så vill, föddes i Lund i mitten på 80-talet och då blev en klubb självklar för honom. Målvakten tillbringade ungdomsåren i H43 Lund och år 2002 var det dags för gymnasiestudier. Då bestämde sig den 1,89 m långe målvakten för att flytta till västkusten och Göteborg, med intentionen att studera på Katrinelundsgymnasiet. Syftet där var att gå rikshandbollslinjen och satsa ordentligt på en framgångsrik karriär. Det blev därför fortsatt ungdomsspel, denna gång i Redbergslids IK. Under ungdomsåren kammade klubben hem ett SM-guld år 2003 och året senare tog Palicka steget upp till seniorlaget, samma år som klubben tog sitt senaste guld.

I a-laget blev det totalt fyra säsonger och sedan var det dags för Palicka att flytta på sig. Målvakten beslöt sig år 2008 för att fortsätta karriären utanför Sveriges gränser och skrev på för THW Kiel. Och där rullade titlarna in. Han blev tysk mästare hela sex gånger på sju år och vann Champions League 2010 och 2012.

Den fantastiska karriären i Tyskland skulle få sig en paus, när han skrev på för Aalborg Håndbold. Den sejouren varade i ett år, när han sedan bestämde sig för att flytta tillbaka till Tyskland, men denna gång var det för spel i Rhein-Neckar Löwen. Där har han hittills blivit tysk mästare en gång, 2017.

Landslagskarriär

Målvakten med nummer 12 på ryggen fick sig en tidig landslagskarriär. Han fick representera det svenska u19-landslaget hela 34 gånger och sedan skulle han ta ett steg upp i ålderskullen. I U21-landslaget blev det minst sagt succé. Han var en av de bidragande faktorerna bakom VM-guldet 2007 i Makedonien. Johan Sjöstrand fick, efter några sämre prestationer, ställa sig vid sidan i finalen mot Tyskland, vilket ledde till att Palicka slängdes in i hetluften. Han storspelade i finalen och Sverige lyckades besegra tyskarna.

Senare samma år var det däremot dags för den ”riktiga” uttagningen. Palicka blev nämligen uttagen till matchtruppen mot Tyskland i december 2007. Där fick han dessvärre inte någon speltid. Den riktiga debuten kom vid VM 2009, dit han blev uttagen. Trots sin position har 33-åringen lyckats måla i landslagsdressen. Det har totalt blivit en medalj för honom på landslagsnivå. En silvermedalj vid EM 2018. Han och kollegan Mikael Appelgren har länge bildat ett svårslaget målvaktspar – både i klubb- och landslag.

Vad har Andreas Palicka i lön? Vad tjänar han?

Andreas Palicka har ca 169 500 kr/månaden i lön enligt Idrottensaffarer.se

Andreas Palickas familj, fru, son och dotter

Andreas Palicka är gift med frun Sandra och tillsammans har de två barn, sonen Aston 10 år (född 2013) och dottern Elsa 7 år (född 2016)

Andreas Palickas föräldrar

Andreas Palickas föräldrar är mamma Ingela och pappa Mirek Palicka, som föddes i Tjeckien (dåvarande Tjeckoslovakien)

Mästerskap: VM 2009, EM 2012, VM 2017, EM 2018, VM 2019, EM 2020, VM 2021, EM 2022, VM 2023