Sverige är Europas bästa handbollslandslag. Detta efter att man vann mot Spanien med 27-26. Niclas Ekberg avgjorde i matchens sista kast och gav Sverige sitt första EM-guld på 20 år.

Under söndagskvällen så skulle EM avgöras. De 24 lag som startade turneringen den 13 januari hade kokats ned till två finallag i Spanien och Sverige. EM-finalen spelades i Budapest, där lagen inför var relativt jämna favoriter inför finalen. Sverige hade fått goda besked inför matchstart, där Hampus Wanne, Niclas Ekberg och Felix Claar blev spelklara efter att ha missat semifinalen mot Frankrike.

Sverige började allra bäst under de fem inledande minuterna. De största nyckelspelarna i Jim Gottfridsson och Andreas Palicka i målet fick bra starter i matchen. Gottfridsson låg bakom de fyra inledande målen och Palicka fick göra ett par fina räddningar för att bibehålla den svenska ledningen, som var 5-3 efter tio spelade minuter.

Mellan minut tio och 20 så fortsatte Palicka med att göra ett par exemplariska räddningar samtidigt som han fick göra ett mål i öppen kasse till 8-6. Felix Claar gjorde dessutom ett härligt inhopp från karantänsängen och satte lite skräck i Spanien i slutet på den första halvleken. Detta var viktigt för Sverige, då Spanien låg väldigt intensivt i försvarsspelet på stjärnan Jim Gottfridsson.

Trots att Sverige låg i förarsätet under i stort sett hela den första halvleken så var det Spanien som gick till halvtidspaus med ledning 13-12. Spanjorerna åt sig in mer och mer i halvleken och hade alltså fördel inför de sista 30 minuterna.

Andra halvlek

Spanien började starkt i den andra halvleken också, och använde sitt tålamod i att bibehålla ledningen under de inledande minuterna. Sverige hade svårt med att täppa till hålet till Spaniens offensiva mittsexa, där många mål kom även i den första halvleken. Den bästa defensiva spelaren i turneringen, Oscar Bergendahl, visade även stor kraft offensivt när han satte tre raka mål för Sverige under andra halvlekens tio första minuter.

Daniel Pettersson gav Sverige ledningen för första gången i den andra halvleken i matchminut 43, när han kastade den över hela banan in i öppen kasse. Men Sverige fick inte sitta i förarsätet speciellt länge utan lagen byttes åt när det gällde målfiranden.

Med sex minuter kvar av matchen så hade Sverige ledningen med 25-24 och avslutningen skulle bli en riktig nagelbitare, så som förväntat. Sverige hade med fyra minuter kvar möjligheten att gå upp i ledning med tre mål. Men istället för det, så tog Spanien igen med ett mål och kröp närmare. Med två minuter kvar så kvitterade Spanien till 26-26 och den svenska ledningen var borta.

Spanien fick ett anfall med en minut kvar där spanjorernas förbundskapten Jordi Ribera tog timeout. Spanien missade dock sitt skott, och Sverige fick matchens sista anfall med tjugo sekunder kvar. Då tog Glenn Solberg timeout, där Jim Gottfridsson höll snacket. Varianten höll men Albin Lagergren missade sitt läge. De tyska domarna pekade dock på straffpunkten och Niclas Ekberg fick chansen att avgöra EM-finalen.

Niclas Ekberg, som satt flera straffar innan men annars inte spelat några minuter på planen, sköt straffen i krysset och gav Sverige EM-guld. En riktig rysaravslutning, där Ekberg alltså hade kniven mot strupen, men darrade inte på manschetten. Andreas Palicka vann pris som matchens bästa spelare och var ett monster i det svenska målet. Sverige är bäst i Europa efter seger med 27-26 mot Spanien.


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo