Helgens avslutning på det europeiska mästerskapet i handboll bjöd på en mängd spännande matcher och framför allt ett svenskt landslag i den stora finalen. Att detta skulle ske var det inte många som trodde på när turneringen inleddes, men efter att ha besegrat Danmark i semifinalen i fredags var saken klar – Sverige skulle ta EM-medalj.

Det svenska laget gick in i semifinalen utan flera tunga namn som utav olika anledningar fått lämna turneringen. Endast en halvtimme innan matchens start kom beskedet att även Simon Jeppsson missade matchen på grund utav en halsinfektion. Med endast tre spelare ur den ordinarie startuppställningen på plan såg det ut att bli en riktigt tung kamp mot de regerande olympiska mästarna Danmark. Men tungt blev det inte.

Semi-spänning ända in i slutsekunderna
Det svenska laget tog snabbt ledningen och höll denna hela vägen in i pausvilan, där det stod 16-14 till Sverige. Flera gånger kunde laget hålla ett försprång på 4-5 mål, men mot slutet utav matchen kunde Danmark knappa igen. Med två minuter kvar stod det 28-25 och in i slutsekunderna var det endast ett måls skillnad, när Sverige gjorde ett sista kast på mål i tron om att resterande tid inte skulle räcka till för ett sista danskt anfall. Det gjorde det och i sista sekunden utjämnades ställningen till 28-28, vilket tog mötet till förlängning. Med 10 sekunder kvar utav förlängningen stod det 35-34 till Sverige och något ytterligare anfall hanns inte med innan signalen ljöd.

Stark svensk start – stort tapp i andra halvlek
I den andra semifinalen blev det Spanien som besegrade Frankrike och därmed blev svenskarnas sista motstånd. Motståndet har befunnit sig i EM-final fyra gånger tidigare, men aldrig tagit sig hela vägen till ett guld. Trots detta var laget favoriter i matchen efter en mycket stark insats i turneringen i övrigt. Men överraskande nog blev det Sverige som åter igen tog ett grepp om matchen. Efter 21 minuter stod det 10-7 till de gul-blå som avrundade halvleken med 14-12. Efter detta valde dock spanjorerna att byta taktik och bytte bland annat ut sim målvakt till legendaren Arpad Sterbik. Han stod som en mur i målet och släppte endast in två mål ifrån de svenska spelarna under nästan 20 minuters tid. Samtidigt kunde de spanska spelarna ta sig förbi det svenska försvaret och sätta hela 11 bollar i mål, vilket förändrade ställningen till 23-16. Det svenska laget hittade lite ny kraft under de sista tio minuterna, men det hela räckte inte för att ta igen försprånget och matchen slutade 29-23 till spanjorerna.

Matchen blev Sveriges första finalförlust samt spanjorernas första finalvinst. I bronsmatchen som spelades tidigare samma dag blev det Frankrike som vann medaljen.