Det blev ingen medalj för de svenska U20-herrarna i EM. De blågula förlorade mot Serbien i bronsmatchen och åker hem från Portugal som fyra i mästerskapet. Samtidigt så gick Spanien och vann titeln efter seger i finalen mot värdnationen.

I helgen avgjordes U20-EM i handboll. Sverige hade under fredagen snöpligt förlorat i semifinalen med uddamålet (24-25) mot värdnationen Portugal och ställdes mot Serbien i en bronsmatch som man tyvärr förlorade med 26-30, trots sex mål från Johan Ericsson och ytterligare en stark prestation av jättelöftet Kasper Palmar. Serbien blev dock, likt i mellanrundan då man vann med 32-27, alltför starka och Sverige får åka hem med en trots allt mer än godkänd fjärdeplats.

Spanien vann

I finalen tog Portugal sig an Spanien inför fullsatta läktare och det kom att bli en sällan skådad målfest. Spanien vann med 37-35 efter att lyckats vinna med 6-0 mellan den 48:e och 57:e matchminuten. En till synes ganska bekväm ledning för Portugal, för vilka supertalangen Francisco Mota da Costa (född 2005) gjorde hela elva mål, rann alltså ut i sanden och värdnationen fick nöja sig med silvret.

Målfesten var den största i U20-EM-historien då det gjordes sammanlagt 72 mål, hela nio mer än det tidigare rekordet från 2000 då Jugoslavien mötte Belarus.

Titeln var Spaniens tredje då man även vann 2012 och 2016.

Nästa stora turnering på ungdomsnivå är Junior-VM i Tyskland och Grekland i juni nästa år. Då de tio bästa lagen från U20-EM är direktkvalificerade kommer Sverige att vara på plats och med den fina EM-prestationen i åtanke hoppas man säkert förbättra den svaga elfteplatsen från den senaste JVM-turneringen i Spanien 2019.