Sverige har fyra raka segrar i herrarnas handbolls-EM 2024. Efter en skakig start visade Sverige klass mot Slovenien och vann till slut med 28-22. Andreas Palicka var matchens stora förgrundsfigur. Blågult har nu fyra poäng i Huvudrundan tillsammans med Danmark.

Under sena onsdagskvällen gick Sverige in till Huvudrundan mot Slovenien, där Blågult bytt spelplats till Hamburg istället för Mannheim. Sverige var favoriter i mötet men slovenerna kom in till matchen med en gruppseger och full pott precis som Sverige.

Första halvlek

Sverige började med sin ”andraformation” där bland annat Sebastian Karlsson, Max Darj och Lucas Pellas fick chansen på sexmeterslinjen från start. Slovenien började bäst i matchen och tog ledningen med 1-3 efter fem spelade minuter. Det var en ganska temposvag inledning på matchen där det också blev lite stopp med några straffkast.

Andreas Palicka kom upp stort i början av matchen med några fina räddningar mot ett finurligt Slovenien. Sverige hade det lite trögt i anfallsspelet där två mål på matchens tolv första minuter inte var tillräckligt bra. Efter en tajt och målsnål inledning stod det 4-5 till Slovenien efter en kvart.

Försvarsmässigt var det inte mycket att klaga på för svensk del men framåt knakade det, där Eric Johansson var bäst i det svenska laget. Blågult missade tre straffar på fyra försök under de första 20 minuterna, vilket hade kunnat ge Sverige ett försprång vid mål. Sloveniens låga tempo drabbade slovenerna efter halva halvleken med ett urstarkt svenskt försvarsspel på banan.

Sverige tog ledningen för första gången i matchen till 7-6 efter 22 minuter, efter att försvarsspelet burit frukt. Sverige vände på steken efter en svag första halva av de första 30 minuterna i matchen och sprang ifrån med en 11-7-ledning in till halvtidsvilan. Andreas Palicka var extremt bra i första halvlek och stod för nio räddningar.

– Tuff start, vi kommer inte upp i vårt tempo. Sen får vi in lite snabbar bollar. Vi spelar jättebra bakåt hela halvleken, så det är bara sätta dit bollarna liksom, sade Lucas Pellas till Viaplay i halvtid.

Andra halvlek

Sverige fick en stark start med tre snabba mål i andra halvlek för att utöka sin ledning från paus. Andreas Palicka räddade å sin sida tre bollar direkt i halvleken och Blågult hade en ledning med 15-7 efter tre och en halv minut. Palicka och Sverige spelade formidabelt bakåt och hade en åttamålsledning efter tio minuter i halvleken.

Blågult var stabila i andra halvlek och gjorde mål på det mesta, och var svåra att få hål på bakåt. Efter kvarten spelad hade man en sjumålsledning och i det läget skulle det krävas mycket av Slovenien för att vända på matchen.

Andreas Palicka slog foten i stolpen i andra halvlek och fick en ispåse på bänken medan Tobias Thulin tog plats mellan stolparna, men läget såg inte alltför allvarligt ut med den svenska lagkaptenen Palicka.

De svenska kanterna, med Lucas Pellas och Sebastian Karlsson, imponerade där duon sprang in lite kontringar och kantmål från både vänster och höger. Något som bör nämnas. Med blågula ögon sett va det en behaglig avslutning på matchen med en åttamålsledning med tio minuter kvar, något som inte ska gå att vända på.

Sverige gick till slut ifrån i matchen, efter den mycket starka andra halvleken, och vann till slut med 28-22 i Hamburg. Sverige har därmed fyra raka segrar i mästerskapet och man har nu skaffat sig ett bra utgångsläge för en EM-semifinal med full pott efter första omgången av Huvudrundan.

I och med segern är Sverige nu uppe på fyra poäng i huvudrundans Grupp 2 och tar sig förbi Slovenien (två poäng). Sverige och Danmark delar på ledningen i gruppen med fyra poäng och möts i nästa omgång, nu på fredagen den 19 januari med avkast 20:30.

Sverige – Slovenien, 28-22 (11-7, 17-15)

Sverige: Lucas Pellas 8, Sebastian Karlsson 6, Albin Lagergren 3, Eric Johansson 3, Max Darj 2, Jonathan Carlsbogård 2, Jim Gottfridsson, Oscar Bergendahl, Felix Claar, Lukas Sandell.

Slovenien: Aleks Vlah 7, Jure Dolenec 4, Borut Mackovsek 2, Miha Zarabec 2, Gasper Marguc, Tilen Kodrin, Blaz Blagotinsek, Dean Bombac, Klemen Ferlin, Stas Slatinsek, Kristjan Horzen.


Kristianstad - Hammarby