Sveriges herrlandslag finns med bland toppfavoriterna i EM, vilket inte alls är konstigt. Laget har en bredd, och en ganska ”enkel” väg mot åtminstone semifinal i mästerskapet. 

Det var inte många hjärtan i halsgropen under gårdagens EM-premiär för Sverige. Bosnien & Hercegovina städades av relativt enkelt, för att vara ärlig. Men det gjorde inte segern mindre imponerande. Sverige visade upp ett fint och solitt försvarsspel och också en bredd i den spelformen. Framåt så fanns det kanske mer att önska, men mot annat motstånd så ska nog Sverige kunna hitta lite fler kontringar, som man gärna vill utnyttja. Premiärsegern smakade gott i varje fall, och spelare och ledare var på gott humör på efterföljande pressträff igår.

Gruppen

Sverige har som bekant Bosnien, Spanien och Tjeckien i Grupp E. En grupp som man definitivt ska kunna vinna, eller minst komma tvåa ifrån. Spanien har ju två bronsmedaljer från VM 2021 och OS i Tokyo, vilket vittnar om en tuff motståndare till lördagsmatchen. Med det sagt så är det ett annorlunda Spanien, med problem på nio meter. Raul Entrerrios är inte där, inte heller bröderna Dujshebaev som är skadade. Spanjorerna imponerade heller inte på något sätt i premiären mot Tjeckien. Det ger Sverige ett stort favoritskap till matchen på lördag. Vinner Sverige mot Spanien på lördag, så har man bärgat gruppsegern och en väldigt god chans till semifinalplats, det vågar jag lova.

Bredden

Kanske lite tjatigt, för det togs upp hundra gånger i tv-rutan, men den svenska bredden är bättre än på många år. Jag vill i mångt och mycket påstå att Sverige har fått oförtjänt ”kritik” på målvaktssidan inför mästerskapet. Frågetecken har funnits bland mittsexorna och på målvaktssidan. Att det finns frågetecken på sexmeterslinjen är högst förståeligt. Max Darj har dragits med skador, Felix Möller är en väldigt ung debutant och Fredric Pettersson och Oscar Bergendahl har inte visat att de tillhör världstoppen än. Men det är en helt okej bredd, med en väldigt bra spets i Max Darj om han är frisk. Men målvaktssidan däremot, den håller jag som stark. Det är lätt att säga efter en fin mästerskapsdebut från Peter Johannesson igår, men jag har nämnt det även innan dess. Johannesson och Palicka har potential att bli ett jobbigt målvaktspar för alla lag i turneringen.

På nio meter så finns det inte många frågetecken. Det finns spelgenier, genombrottsspelare och skyttar, i olika konstellationer. Starttrean är kloka, rutinerade och samspelta. Inhopparna står för lite mer frenesi och farligt skytte. Det är en fin gottepåse för firma Solberg & Boquist att välja emellan.

Kantspelet behöver vi knappt diskutera. Två notoriska målskyttar i startsjuan i Hampus Wanne och Niclas Ekberg, som håller absolut högsta världsklass. Emil Mellegård och Daniel Pettersson är i sin tur bra försvarsspelare, lagspelare och fullgoda ersättare på kanterna.

Nej, den svenska bredden är otrolig. Att så många spelare i det här laget spelar i Champions League med betydande roller, och håller högsta världsklass, kan inte göra laget sämre.

Mellanrundan

Sverige har en tacksam grupp i Mellanrundan om man tar sig dit. Det är möjligen Norge som skrämmer en aning, och kanske ett oerfaret Tyskland. Men annars har Sverige tillsammans med Spanien ett smått favoritskap i Mellanrundan, det vill jag påstå redan nu. Grupp D innehåller Tyskland, Österrike, Belarus och ett skadeskjutet Polen. Som sagt, Tyskland har ett oerfaret och ungt lag som kan överraska, men annars står Sverige som favoriter mot alla länder. Från Grupp F finns Norge, Litauen, Ryssland och Slovakien. Inga höjdargäng här heller, förutom Norge. Norrbaggarna har ett intressant lag som alltid, och bärs mycket av Sander Sagosen naturligtvis. En av världens bästa spelare har dessutom en fin omgivning, som blivit bättre med åren.

Ryssland har ett ungt och spännande gäng, med lite frejdighet framåt och så vidare. Men på bra dagar så är Sverige betydligt bättre än ryssarna. Slovakien och Litauen håller inte klass för att mäta sig med silvermedaljören från VM 2021.

Mellanrundan kan bli en härlig vecka, inte minst om Sverige slår Spanien. Om vi utgår från att Sverige dessutom vinner mot Tjeckien, så kommer man in med full pott och ett högt självförtroende. Det lär räcka långt för att nå semifinal.

En ”enkel” halva i Mellanrundan innebär naturligtvis en svårare semifinal, då Danmark, Frankrike och Slovenien bland annat kan bli potentiella motståndare. Men en semifinalplats kommer att innebära medalj för Sverige, det vill jag lova. Det finns inte på kartan att Glenn Solberg och hans mannar har utstått dagar i karantän i potatisstaden Alingsås för att sedan åka ifrån Slovakien och Ungern utan medalj. Sverige topp tre i mästerskapet. Guldet går dock till Danmark, som alltid.


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo