Max Darj, årets herrspelare 18/19Max Darj
Max Sebastian DarjPosition: Mittsex
Född: 27 september 1991
Längd: 192 cm
Vikt: 95 kg
Klubb: Bergischer HC

Klubbkarriär
Max Sebastian Darj föddes i Göteborg och inledde sin klubblagskarriär i närheten av storstaden. Den första klubben var Stenungsunds HK och där började det hela för den dåvarande 12-åringen. Några år senare var det dags att ta nästa steg i karriären och inför säsongen 2009/2010 värvades mittsexan till Alingsås HK.

Det dröjde inte länge innan Darj fick göra sin debut för a-laget, utan det var i februari 2010, och det blev inte i vilken match som helst. Han fick nämligen hoppa in mot BM Ciudad Real i europeiska sammanhang, närmare bestämt Champions League. Den högerhänte spelaren var 18 år vid tillfället. Däremot dröjde det ett tag innan han fick göra sin debut i den Sveriges högsta serie. Den kom så sent som i december samma år, då mot Hammarby IF. I den matchen noterades han dessutom för ett mål, som kom sent in i matchen.

Året därpå, 2011, växte han till sig och tog flera steg i utvecklingen och utsågs till Alingsås lagkapten. Ett stort steg för Darj, som ledde laget hela vägen till final mot Lugi HF år 2014, var man dessutom lyckades kamma hem SM-guldet. I Alingsås blev det totalt tre silver och ett guld.

År 2017 var det dags för nya utmaningar och Max Darj bestämde sig för att flytta vidare. Den nya klubbadressen var det tyska laget Bergischer HC, som där och då befann sig i andraligan. Han och laget lyckades dock ta steget upp under hans första säsong för klubben och befinner sig i Bundesliga i nuläget.

Landslagskarriär

År 2010 var ett händelsernas år för Max Darj. Inte nog med att klubblagskarriären tog fart gjorde även landslagskarriären det. Han debuterade för ungdomslandaget år 2010, när han ersatte skadade Andreas Nilsson i truppen. Han blev uttagen till u-EM, ett stort steg för den då unge spelaren. Fyra år senare kom dock debuten i A-landslaget.

Det dröjde dock fram till och med år 2017 innan han fick göra sin första tävlingslandskamp. Där handlade det om ett EM-kval och Darj stod för fina prestationer direkt. Han blev därefter uttagen till VM 2017 och sedan EM 2018. I det senare mästerskapet var han med och tog hem ett silver. VM 2019 är hans senaste mästerskap för landslaget.

Darj blev utsett till årets herrspelare för säsongen 2018/2019 av Svenska Handbollförbundet. Juryn består av landslagskommittén med förbundskaptenen i spetsen.

Motiveringen löd:
”Han har de senaste åren varit en av de mest givna spelarna i det svenska landslaget och har lett sitt klubblag till en fin placering i Bundesliga. Född som ledare och med hjärta, vilja, följsamhet, kämpaglöd och stenhårt arbete får han hela tiden sina medspelare att prestera i försvaret.”

Mästerskap: VM 2017, EM 2018; VM 2019