Sverige fick en drömstart på huvudrundan i EM 2022. Svenska laget besegrade Ryssland med 29-23 efter att Hampus Wanne blev bästa svenska målskytt.

Under torsdagseftermiddagen ställdes Sverige mot Ryssland i den första av fyra matcher i Huvudrundan i EM. Sverige gick in som favoriter hos spelbolagen inför matchen, trots att ryssarna kom in med full pott från gruppspelet.

Sverige började allra bäst under matchens inledande minuter. Andreas Palicka fick en grym start i det svenska målet och räddade tre av Rysslands fem inledande skott samtidigt som Sverige var effektiva framåt. Hampus Wanne gjorde fyra av Sveriges sex inledande mål bland annat.

Men Ryssland ville mycket och hittade fina varianter i sin offensiv. Ett par ”japaner” och även mycket spel på sina mittsexor gjorde att ryssarna kom ifatt och matchen stod 10-10 efter drygt 18 minuter.

Men efter likaläget så höjde Sverige tempot en aning och fick greppet om ryssarna, samtidigt som försvarsspelet blev bättre. Efter 30 minuter så hade Sverige ledningen med tre bollar till 16-13.

Andra halvlek

Sverige började starkt i den andra halvleken också, där Andreas Palicka fick fingrarna på ett bar bollar för att hindra Ryssland från att göra mål under halvlekens första sju minuter. Sverige kunde också gå upp i en femmålsledning efter tio minuter av den andra halvleken. Mästerskapsdebutanten Isak Persson, som flögs in till Bratislava igår, fick göra sitt första EM-mål till 21-16 till svensk favör. Även Valter Chrintz ute på högersex var effektiv ute kanten, så de båda 21-åriga ersättarna till Niclas Ekberg och Daniel Pettersson imponerade.

Det svenska laget hittade en bra offensiv och ett par fina mål av Hampus Wanne med dryg tolv minuter kvar att spela, samtidigt som Andreas Palicka spelade bra i målet fortsatt. Med sju minuter kvar av matchen så ledde Sverige med fem bollar till 25-20 och hade ett stort grepp om segern.

Sverige vann till slut matchen och var det bättre laget över 60 spelade minuter. Ett bättre målvaktsspel, högre tempo och effektivitet bäddade för en svensk premiärseger i huvudrundan. Matchen slutade 29-23 till svensk favör.

Hampus Wanne blev bästa svenske målskytt med sina nio mål i matchen. Nästa match för Sverige är imorgon mot Polen med matchstart 18:00 på TV6 och Viaplay. Sverige har nu två poäng i huvudrundans gruppspel, då man gick in i rundan med noll poäng.