I nästa vecka inleds olympiska spelen i Tokyo, där ett stort antal europeiska handbollslandslag är med och kämpar om medaljerna. Därmed kommer det finnas ett flertal spännande möten att se fram emot, där några blir repriser ifrån vinterns mästerskap.

På herrsidan återfinns Tyskland, Spanien, Frankrike och Norge i grupp A, där de förutom varandra ställs mot Argentina och Brasilien. Här blir det många möten mellan lag som stötte på varandra under världsmästerskapet i januari. Frankrike och Norge möttes i det första gruppspelet, där Frankrike var laget som gick vinnande ur mötet. I mellanrundan hamnade Tyskland och Spanien i samma grupp och matchen mellan lagen slutade 32-28 till Spanien. Spanien avancerade som gruppsegrare till kvartsfinal där Norge väntade. Segern tog spanjorerna vidare till semin, följt av en bronsmatch mot Frankrike som gav medaljen till Spanien.

I grupp B representerar Sverige, Danmark och Portugal Europa och får möta motstånd i Egypten, Bahrain och Japan. Danmark och Sverige var lagen som gjorde upp om guldet i den stora VM-finalen i januari och den gången blev det en svensk förlust. Förhoppningsvis kan vi få se ett annat resultat den här gången.

Inga av lagen i OS-grupperna har lottats in i samma grupp till EM, som avgörs i januari 2022.

Svenska damerna får välkänt motstånd

I damernas turnering spelar Norge, Montenegro och Nederländerna i grupp A mot Sydkorea, Angola och Japan. Norge och Nederländerna möttes i mellanrundan under förra årets europeiska mästerskap och då vann Norge mötet med en marginal på sju mål.

Det svenska damlandslaget möter i sin tur på nästan enbart europeiskt motstånd, då Frankrike, Ungern, ROC och Spanien också återfinns i grupp B. Den sista platsen intas av Brasilien. Sverige, Spanien och Ryssland var lottade in i samma grupp under vinterns EM. Ryssland gav vinnande ur båda mötena och mellan Sverige och Spanien blev det oavgjort. Alla tre avancerade till mellanrundan, där även Frankrike anslöt. Det franska damlandslaget vann över både Spanien och Sverige, samt spelade oavgjort mot Ryssland.

Grupperna till vinterns VM är ännu inte lottade, men flera av OS-lagen har kvalificerat sig dit. Därmed kan det bli nya möten mellan lagen då.


Österrike - Färöarna