För två år sedan spelade Sverige EM senaste gången. Då slutade laget på 11:e plats i turneringen. Nedan går vi igenom spelarna i 2020 års EM-trupp och var de befinner sig idag.

Tomas Axnér har gladeligen kunnat konstatera en ganska stark kontinuitet i det svenska landslaget de senaste åren. Förutom lite skador på viktiga kantspelare så har de flesta spelare befunnit sig på samma höga nivå alternativt höjt sin nivå sedan två år tillbaka. Från truppen till EM 2020 finns 12 spelare med även i årets EM-trupp.

Några spelare har dock fallit av på vägen. En av världens bästa under 2010-talet, Bella Gulldén, har slutat i landslaget. Andra spelare har lagt av helt och vissa har bytt klubb. Nedan redogör vi för truppen till EM 2020 och var de befinner sig idag.

Truppen till EM 2020

Målvakter:

12. Filippa Idéhn
Då: CS Minaur Baia Mare
Nu: KFUM Silkeborg-Voel

Förstamålvakten från förra EM-truppen återvände till danska Silkeborg efter ett år i rumänska Baia Mare. 32-åringen har dragits med en skada under hösten. Har inte varit en del av Axnérs trupp sedan EM 2020.

16. Jessica Ryde
Då: Ikast Håndbold
Nu: Ikast Håndbold

Kvar i Herning-klubben Ikast. En mycket stabil målvakt, som är med i årets EM-trupp också. En garant där bak, som blir viktig i EM.

21. Evelina Eriksson
Då: Vipers Kristiansand
Nu: CSM Bukarest

Reserv på plats under EM 2020, utan någon speltid. Kan vara med och tampas om speltid i år dock. Spelar i den kontroversiella klubben CSM Bukarest, dit hon anslöt från den norska storklubben Vipers. Fina klubbtillhörigheter för Haninge-tjejen.

Vänstersex:

15. Emma Rask
Då: H65 Höör
Nu: Paus

Emma Rask har tagit ett uppehåll från handbollen på obestämd tid för att upptäcka andra saker. Slutade efter föregående säsong, där hon var lagkapten i H65 Höör.

38. Elin Hansson
Då: Skuru IK
Nu: Ramnicu Valcea

Konstanten på vänstersex kallades in sent till EM 2020 och har sedan dess abonnerat platsen. Spelade då i moderklubben Skuru men är idag given i landslaget och flyttade till rumänska Ramnicu Valcea inför säsongen, tillsammans med kompisen Daniela de Jong.

Mittsex:

7. Linn Blohm
Då: CS Minaur Baia Mare
Nu: Györ

Har lämnat Rumänien för Ungern sedan det begav sig 2020. Fortsatt världsklass, och nu i ett kanske bättre lag. Given i Györ, där hon stundtals fått agera straffskytt dessutom.

11. Johanna Forsberg
Då: Nykøbing Falster HK
Nu: IK Sävehof

Hade en ganska anonym närvaro under EM, med stor konkurrens. 27-åringen spelar idag i storsatsande IK Sävehof igen, men har väl inte riktigt nosat på någon ny EM-plats.

19. Anna Lagerquist
Då: Rostov-Don
Nu: Neptunes de Nantes

Anna Lagerquist lämnade Rostov i samband med Rysslands invasion av Ukraina, ett beslut som säkerligen inte var lätt att fatta. All respekt till mittsexan, som nu har fått en lugnare tillvaro i franska Nantes.

Högersex:

10. Mathilda Lundström
Då: IK Sävehof
Nu: KFUM Silkeborg-Voel

Högersexan missade VM på grund av en korsbandsskada i november förra året. Lämnade Sävehof för danska Silkeborg inför denna säsong, som skadad. Inte helt återställd.

24. Nathalie Hagman
Då: Neptunes de Nantes
Nu: Neptunes de Nantes

Hagman är kvar i Frankrike där hon fått nya lagkamrater i Carin Strömberg och Anna Lagerquist på senare tid. Given i landslaget såklart.

Vänsternio:

8. Jamina Roberts
Då: IK Sävehof
Nu: Vipers Kristiansand

Jamina har lämnat sitt Sävehof inför denna säsong. Ny klubbadress blev Vipers Kristiansand. Ett absolut världslag som bekant, nära geografiskt och bra på alla sätt gissningsvis. Ge det ett par år, sen vankas det nog Partille snart igen.

29. Kristin Thorleifsdóttir
Då: Randers HK
Nu: Horsens HK

Thorleifsdottir har bytt klubb inom Danmark, något hon gjorde 2021. Given i en svensk trupp, då hon har hittat sina roller i landslaget.

Mittnio:

6. Carin Strömberg
Då: Viborg HK
Nu: Neptunes de Nantes

Den store ledaren har levt på styva linan inför nuvarande EM-trupp. Blev till slut uttagen, men inte helt utan skav. Fortsatt viktig för landslaget med sin smartness. Lämnade danska Viborg för Nantes i fjol.

9. Melissa Petrén
Då: Horsens HK
Nu: Viborg HK

Efter ett mellanstopp i Köpenhamn i en säsong anslöt Petrén till Viborg i år. Har verkligen fått det att lossna och kan förhoppningsvis blicka mot en tryggare tillvaro.

20. Isabelle ”Bella” Gulldén
Då: Brest Bretagne
Nu: Lugi HF

En av svensk handbolls viktigaste spelare. Hann med ett äventyr på ett år i Norge och Vipers innan hon vände hem till Sverige inför denna säsong på grund av familjeskäl. Spelar nu i Lund och Lugi, som verkar ha gett den bästa helhetslösningen. Slutade i landslaget efter EM 2020.

Högernio:

17. Nina Dano
Då: IK Sävehof
Nu: Horsens HK

Nina Dano var stjärnskottet för två år sedan, som 20-åring. Har inte riktigt kommit förbi den statusen, även om hon ser ut att gå som mer ordinarie till detta år. Har lämnat tryggheten i Göteborgsområdet för danska Horsens.

23. Emma Lindqvist
Då: H65 Höör
Nu: Ikast Håndbold

Högernia under EM 2020, idag högernia/mittnia. Fantastisk spelare och numera en ledare i landslaget, med en assisterande kaptensroll. Lämnade Skåne 2021 för danska Ikast från Herning.