Hajper

När Europas största landslagsturnering kastas igång så innebär det också att en del stjärnor tar plats på den stora internationella scenen. Nedan går vi igenom samtliga länder i turneringen och vilka spelare man ska hålla ett extra öga på.

Vissa länder har fler spelare med stjärnstatus än andra. Notera även att spelarna är valda utifrån personliga åsikter och inget annat. 

Grupp A:

Danmark

Niklas Landin
Mikkel Hansen
Mathias Gidsel

Annons: ⇢ ComeOn - Få upp till 750 kr i bonus

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Kommentar:
Världens bästa landslag. Här går det naturligtvis att välja och vraka. Men ändå hyfsat enkelt att välja dessa tre spelare ovan. Niklas Landin är ett monster i målet, Mikkel Hansen är motorn och Mathias Gidsel är framtiden. En trio som är nycklarna i det danska spelet, och möjligen avgörande för danska framgångar. Gidsel är kanske den personliga favoriten i hela turneringen.

Montenegro

Nebojsa Simic

Kommentar:
Målvakten med ett långt förflutet i Sverige blir viktig för sitt hemland. Montenegro kan få det tufft i mästerskapet och har tidigt drabbats av problem med covid i laget. Simic blir viktig för framgångarna, och är lite av en artist.

Nordmakedonien

Kiril Lazarov
Filip Taleski

Kommentar:
Nog vore det dumt att inte ta med Kiril Lazarov som stjärnan i Nordmakedonien. Förutom att Lazarov är den största stjärnan någonsin i hemlandet, så är han dessutom förbundskapten. Återstår att se om den vänsterhänte klarar av dubbla roller under mästerskapet, 41 år gammal. Filip Taleski är arvtagaren som fått det att lossna på riktigt i år.

Slovenien

Blaz Janc
Domen Makuc

Kommentar:
Ljubomir Vranjes har ett härligt lag att förfoga över som alltid. Barcelona-duon Blaz Janc och Domen Makuc sticker ut här. Högervingen Janc är en målskytt av rang sen gammalt, trots sina 25 år. Domen Makuc är en av världens mest spännande talanger och det blir häftigt att se om 20-åringen får styra rytmen i Sloveniens anfallsspel under EM.

Grupp B:

Ungern

Bence Banhidi
Dominik Mathé

Kommentar:
Ungern kan bli lite av en Dark Horse i mästerskapet, vill jag tro, med hemmaplan inbakat. Har ett spännande lag, och är alltid storväxta. Dominik Mathé är en ung högernia från norska Elverum, som kan komma att bli ett rejält stjärnskott. Sedan finns naturligtvis bjässen Bence Banhidi på linjen, som växer 2.08 meter. En av de bästa linjespelarna i världen.

Island

Aron Palmarsson
Omar Ingi Magnusson

Kommentar:
Aron Palmarsson är ledaren, navet och geniet i Island. En väldigt bra handbollsspelare som blev klar för Ålborg under året som var. 31 år och rutinerad. Omar Ingi Magnusson är en utpräglad målskytt från höger från nio meter. En stjärna i hemlandet dessutom. Men Island har i övrigt en bred trupp, med flera intressanta namn.

Nederländerna

Kay Smits
Luc Steins

Kommentar:
Spelarna ovan är två unga sådana som nått långt i sina individuella karriärer. Kay Smits stänker in mål i tyska Magdeburg och Luc Steins är mittnia i franska mästaren PSG. Nederländerna har inte samma nivå som på damsidan, men kanske kan Smits och Steins skotta vägen framåt för de orangea.

Portugal

Fabio Magalhaes

Kommentar:
Portugal har faktiskt en oerfaren trupp med sig till EM. Det unga stjärnskottet Luis Frade är dessutom skadad, hade annars varit en favorit att hålla ögonen på. Valet faller på Fabio Magalhaes, som är den mest rutinerade spelaren. Porto-spelaren står till vänster på nio meter och är alltid bra. Finns säkert mer spännande spelare i det portugisiska laget dock.

Grupp C:

Kroatien:

Ivan Martinovic
Marko Mamic

Kommentar:
Domagoj Dunvjak är den eviga stjärnan i Kroatien. Luka Cindric tätt där bakom möjligen. Men duon missar med stor sannolikhet de första två gruppspelsmatcherna på grund av positiva covid-test. Vilket banar väg för andra spelare att titta fram. Ivan Martinovic är en ung spelare som fått alldeles för få landskamper under bältet, men som kanske kan få sitt genombrott i turneringen. Marko Mamic blir den niometersspelare med mest ansvar förmodligen i Duvnjak och Cindric frånvaro.

Frankrike

Dika Mem
Nikola Karabatic

Kommentar:
Dika Mem är en högernia som konkurrerar på förhand om att möjligen bli bästa målskytt i turneringen. En otrolig genombrottsförmåga. Och sedan Nikola Karabatic. Det går inte att underskatta hans påverkan på det franska landslaget, trots sina 37 år fyllda.

Serbien

Bogdan Radivojevic
Mijajlo Marsenic

Kommentar:
Serbien har många fall av Covid-19 och frågan är väl vilken trupp man ställer på banan. Vingspelaren Bogdan Radivojevic blir viktig med sitt målskytte, inte minst då Nemanja Ilic saknas på andra sidan sex meter. Mijajlo Marsenic också en viktig pusselbit.

Ukraina

Dmytro Horiha

Kommentar:
Ukraina är inte direkt stjärntätt. Men det finns några Champions League-spelare i HC Motor där Dmytro Horiha absolut sticker ut. Vänsternian besitter ett fint skott och är ung än. En fin framtid inte minst.

Grupp D:

Österrike

Nikola Bilyk
Lukas Hutecek

Kommentar:
En ung och farlig duo från nio meter. Nikola Bilyk är trots allt 25 år, men ung än. Spelar som mittnia i Kiel, och är en väldigt kompetent handbollsspelare på alla sätt. Lukas Hutecek är endast 21 år gammal och går en lysande framtid till mötes. Två lekkamrater i EM alldeles säkert.

Belarus

Artsem Karalek
Uladizlau Kulesh

Kommentar:
Karalek är den stora stjärnan. Osäker inför mästerskapet på grund av skada, stor och tung linjespelare som spelar på hög nivå med Vive Kielce. Kulesh är en hårdskjutande vänsternia från polska Vive Kielce, även han. Kulesh är dessutom hundra meter lång (2.06), Karalek något kortare.

Tyskland

Andreas Wolff
Patrick Wiencek

Kommentar:
Målvakten Wolff blir extra viktig för Tyskland, då han har massvis med erfarenhet. Tyskland har sedan väldigt bra ställt på linjen, med Patrick Wiencek i spetsen. Men Johannes Golla och Jannik Kohlbacher är två spelare med liknande kvaliteter. Hade man kunnat spela med tre spelare på linjen så hade tyskarna gjort det.

Polen

Kamil Syprzak
Arkadiusz Moryto

Kommentar:
Syprzak är en mittsexa som växer 207 centimeter. Förstås helt fruktansvärd att stångas mot för alla försvarare. På högervingen springer Arkadiusz Moryto in bollarna, som den utpräglade målskytt han är.

Grupp E:

Bosnien & Hercegovina

Benjamin Buric

Kommentar:
Storstjärna i Bosnien. Målvakt och ja, en otroligt viktig pusselbit för att detta lag ska ta någon seger i mästerskapet. Buric är lagkamrat med Jim Gottfridsson och Hampus Wanne i Flensburg-Handewitt till vardags. Oklart om han kommer till spel i matchen mot Sverige dock, på grund av covid.

Tjeckien

Tomas Babak
Tomas Mrkva

Kommentar:
Babak och Mrkva spelar tillsammans med Max Darj bland andra i Bergischer. Viktiga spelare där och viktiga spelare för Tjeckien. Babak är mittnia medan Mrkva vaktar målet.

Spanien

Aleix Gomez
Gonzalo Perez de Vargas

Kommentar:
Spanien saknar en drös med stjärnor men kan ändå ställa ett stjärntätt lag på banan den 13 januari. Canellas, Casado, Guardiola, Maqueda är erfarna. Men Aleix Gomez blir den drivande kraften i Spanien från sin högerkant. Meste målskytt för Spanien under OS i somras och i toppen av skytteligan i Champions League. Perez de Vargas kommer att spika igen i målet.

Sverige

Andreas Palicka
Max Darj
Jim Gottfridsson
Niclas Ekberg
Hampus Wanne

Kommentar:
Okej. Hade lika gärna kunnat köra ut hela startsjuan här plus några spelare till. Men det blev fem. Andreas Palicka är ett monster i målet, det vet alla. Han är ohotad etta egentligen och en nyckelspelare på och utanför planen. En ledare och en helt otrolig vinnarskalle.
Max Darj är det defensiva ankaret, samtidigt som han förväntas dra ett lite större lass framåt möjligen. Ger alltid 100 procent, och är helt dyngsur efter fem spelade minuter varje match. Ger alltid rätt signaler.
Jim Gottfridsson då? Den som snackar mest, och styr spelet från mittnio. Kanske en av världens bästa passningsspelare, som är helt ovärderlig för Sverige. Kan variera passningsspelet med fina underarmskast ibland, men annars så är det spelgeniet som Sverige vill ha ut här.
På högerkanten så fortsätter naturligtvis Niclas Ekberg att göra mål. En notorisk målskytt som har klivit om alla spelare i Kiel i mest gjorda mål, det säger något. Var inte med under VM i Egypten, på den succéresan, så vill nog göra något liknande i Slovakien och Ungern. Förväntas ta straffarna.
Hampus Wanne får kanske ett frågetecken efter en icke optimal förberedelse i Alingsås med positivt covid-test. Får nu kampera ihop med Emil Mellegård och inte Lucas Pellas. Det gör Wanne till än mer ohotade etta på vänstersex, men det sätter också pressen på honom. Brutal i det svenska kontringsspelet, och säkerheten själv allt som oftast. Ovärderlig.

Grupp F:

Litauen

Aidenas Malasinskas

Kommentar:
Litauen tillbaka på den stora scenen. Då blir Malasinskas viktig, på alla sätt. Mittnia som spelar på en hög nivå dagligen och kan visa vägen för övriga truppen. 35 år, men fortfarande med kvaliteten och snabbheten i behåll.

Norge

Sander Sagosen
Christian O’Sullivan

Kommentar:
Norge har två bra målvakter, minst, och kan gå väldigt långt i mästerskapet. Navet är som alltid Sander Sagosen, som alltid ligger i toppen av skytteligan, assistligan och mer därtill. Kanske världens bästa spelare. Christian O’Sullivan är ack så viktig på nio meter för norrmännen.

Ryssland

Sergei Kosorotov

Kommentar:
Ryssarna har den unge Kosorotov på linjen till vänster. En lång och hårdskjutande vänsternia som får bära fram den nya generationen. Tror inte mycket på Ryssland i mästerskapet, men desto mer på 22-åringen.

Slovakien

Oliver Rabek
Teodor Paul

Kommentar:
Två rutinerade pjäser som blir viktiga på många sätt för värdnationen. Rabek spelar i hemlandet till vardags på en sämre nivå, men bör kunna höja sig här i EM. Paul blir viktig i målet för slovakerna, som ändå står inför en tuff uppgift.