Sveriges herrlandslag ser ut att ha en hel del att se fram emot efter att EM är över. På ett liknande sätt som Sverige redan nu kvalificerat sig till nästa års världsmästerskap, ser laget ut att ha goda chanser att nå den olympiska turneringen i Paris i sommar.

Mellan 26 juli och 11 augusti spelas den 33:e upplagan av sommar-OS där handboll är en av alla sporter som det tävlas i. Redan dagen innan den officiella invigningen drar turneringen igång med de första matcherna i städerna Paris och Lille.

Enligt upplägget för hur lag kan kvalificera sig till Olympiska spelen genom det europeiska mästerskapet, så är det den bästa nationen som inte redan belönats med en plats som får spela vid OS 2024. Utifrån de tre lag som redan nu är klara för EM-semifinal så är både Frankrike och Danmark redan klara för OS i form av värdnation samt regerande världsmästare. Det som alltså redan nu är klart är att Sverige har 50% chans att få spela OS i sommar. Den andra 50 procenten tillfaller det lag som följer med Frankrike till semifinal från grupp 1, vilket avgörs under onsdagskvällen.

Så kan Sverige ta sig till OS på annat sätt

Om Sverige inte skulle ta en direktplats, så kommer ett OS-kval att spelas i mitten av mars, där de sex sista lagen blir klara för turneringen. Parallellt med handbolls EM spelas även det afrikanska mästerskapet där det också blir det vinnande laget som avancerar. De som i skrivande stund är kvar i mästerskapet och gör upp om en plats är Kap Verde, Algeriet, Egypten, Angola, Tunisien och Guinea.

Utöver Frankrike och Danmark så är även Argentina och Japan klara för Olympiska spelen, detta efter sina insatser i deras regionala mästerskap som spelats under hösten.


Kristianstad - Hammarby