Årets mästerskap på herrsidan må vara över och man kan då fråga sig vad som väntar härnäst för det svenska herrlandslaget. Faktum är att laget har en hel del målstolpar att se fram emot, då deras EM-brons genererat direktplatser till flera kommande mästerskap. Här summerar vi var vi kan förvänta oss av handbollsherrarna under de kommande säsongerna.

Sommar-OS 2024

I och med Sveriges tredjeplats i EM kunde man som bäst placerade lag, som inte redan var kvalificerat, ta turneringens OS-plats. Detta innebär att vi redan till sommaren får se landslaget kämpa om ännu en medalj. Våren 2024 kommer därmed att användas för att ladda inför denna turnering.

De Olympiska Spelen äger den här gången rum i Paris, där sammanlagt tolv lag deltar i herrarnas turnering. Övriga lag som är klara för OS är Frankrike (värdnation), Danmark (världsmästare), Japan (asiatiska mästare), Argentina (Sydamerikanska mästare) och Egypten (Afrikanska mästare). Under mars månad kommer tre mindre kvalturneringar att hållas, där ytterligare sex nationer blir klara för spel.

Handbolls VM 2025

Om ett år är det dags för herrarnas världsmästerskap att arrangeras. I och med att Sverige blev ett av de tre främsta lagen i årets EM, kunde man redan nu säkra ett avancemang till turneringen som kommer att spelas i Kroatien, Norge och Danmark. Detta gör att laget inte kommer att delta i den VM-playoff som hålls under våren 2024. Istället finns utrymme att förbereda sig inför Olympiska Spelen under denna period.

Sammanlagt deltar 32 nationer i turneringen, dit grupperna kommer att lottas senare i år. Som det ser ut för tillfället kommer Sverige att lottas ifrån pott nummer 1 och kan utifrån detta inte ställas mot Danmark, Frankrike eller Tyskland i gruppspelet.

Handbolls EM 2026

När det nästa Europamästerskapet på herrsidan arrangeras om två års tid så kommer vi återigen få uppleva ett handbollsmästerskap på svensk mark! Det är nämligen Sverige, tillsammans med Danmark och Norge, som står som värd för det sjuttonde Europamästerskapet. Mellan datumen 15 januari och 1 februari kommer matcher att spelas i Kristianstad, Malmö, Oslo och Herning. Förutom värdnationerna är även årets vinnaren Frankrike redan nu klara för spel i turneringen.

I och med att laget är klara kommer Sveriges herrar inte heller att delta i kvalificeringen hit, vilket gör att man får spela i EHF Euro Cup under hösten 2024 och våren 2025 då resterande lag kvalar.


Kristianstad - Hammarby