Sveriges herrlandslag i handboll lyckades inte knäppa Danmark på näsan. Istället tog de regerande världsmästare en seger med 27-28 efter en handbollsmatch i världsklass. Avslutningen på matchen blev en rejäl rysare.

Under den sena fredagskvällen spelades en nyckelmatch i Huvudrundan när Sverige och Danmark spelade om två mycket viktiga poäng. De regerande europamästarna Sverige och de regerande världsmästarna från Danmark hade båda fyra poäng i toppen av Grupp 2 inför matchen och det lag som skulle segra skulle ta ett jättekliv mot EM-semifinal i nästa vecka.

Första halvlek

Det började i ett rasande tempo i matchen med tre mål på en minut varav två av målen var svenska. Tobias Thulin fick starta i det svenska målet men varken han eller Niklas Landin i det danska målet fick några tidiga räddningar i matchen.

Den målrika starten resulterade i 7-7 efter tio minuter och båda lagen var framgångsrika framåt men med endast en målvaktsräddning bakåt, genom Tobias Thulin. Fler danskar än svenskar hade tagit sig till matchen. Den danska publiken började heja fram sina världsmästare i Hamburg, som ligger nära danska gränsen. Men matchen stod fortsatt oavgjort efter kvarten spelad.

Albin Lagergren, Jim Gottfridsson och Jonathan Carlsbogård imponerade stort från nio meter i matchen, något som var härligt att se efter att trion hackat en aning under EM hittills. Men Danmark har också stjärnor på nio meter i framför allt superstjärnan Mathias Gidsel som på egen hand sprang in några danska mål i första halvlek.

Danmark fick den bästa avslutningen på första halvlek med en tremålsledning med fem minuter kvar av halvleken efter att Sverige inte fått rull på sina nyinsatta niometersspelare och den nya anfallsuppställningen. Danskarna fick med sig en ledning in till paus. Efter en mycket underhållande första halvlek ledde Danmark med 15-17 in till halvtid.

Andra halvlek

Danmark började bäst i andra halvlek där Mathias Gidsel för danskarna var fortsatt dominant efter en mycket effektiv första halvlek. I målet stoppade Sverige in Andreas Palicka och bytte ut Tobias Thulin. Den svenska lagkaptenen Palicka kunde inte stoppa Danmark inledningsvis, men Sverige hittade bra lösningar framåt för att hålla underläget med två mål.

Danmarks fördel med en tvåmålsledning höll man i och Sverige hade svårt att hitta möjligheter för att vända på steken. Danmark hade ledningen med tre mål med tolv minuter kvar och gjorde i stort sett mål i varenda anfall och Blågult hade det tungt inför slutet av matchen.

Bäst offensivt för svensk del var Albin Lagergren, som gjorde allt i sin makt för att hålla Sverige kvar i matchen. Men Blågult hade det tufft mot ett ramstarkt danskt försvar när matchen ställdes på sin spets under sista kvarten och inte minst sista tio. Med åtta minuter kvar skickade Mathias Gidsel in en ny dansk tremålsledning till 23-26 och Sverige hade bara åtta minuter på sig för att vända tremålsunderläget.

Sverige närmade sig med tre minuter kvar genom Hampus Wannes mål till 27-28. Det blev därmed en rysaravslutning. Men Albin Lagergren stoppades av Emil Nielsen i en chans till kvittering med två minuter kvar och Danmark fick ett par avslutande anfall i matchen. Danskarna såg då ut att avgöra matchen i slutminuten efter mål från Magnus Landin. Men efter en lång domarkonferens, där Sverige inte ville ha mål, dömdes dock målet bort då domarna inte hade räknat antalet passningar efter att man höjt upp handen för passivt spel.

Sverige fick då 17 sekunder på sig att hitta en mycket sen kvittering. Oscar Bergendahl kastade då in bollen från sex meter men det tjeckiska domarparet dömde att Hampus Wanne var innanför målområdet när han gjorde en spärr i samband med målet. TV-bilderna visade att Wanne blev knuffad eller indragen in i området men beslutet stod fast utan någon video-check.

Även om Sverige stod för en genombra insats, där målvaktsspelet dock svek för en gångs skull, så var Danmark snäppet bättre i matchen men de svenska krigarna ska ha all cred för en stark insats. De regerande världsmästarna visade varför man är stora favoriter till EM-guldet, detta genom att till slut besegra Sverige med 27-28 efter en häftig drabbning.

I och med förlusten står Sverige kvar på fyra poäng. På söndag väntar en ny nyckelmatch mot Portugal (också fyra poäng) där det mycket väl kan handla om en semifinalplats. Danmark är ensamma på sex poäng i Grupp 2.

Sverige – Danmark, 27-28 (15-17, 12-11)

Danmark: Mathias Gidsel 10, Mikkel Hansen 5, Hans Lindberg 4, Magnus Saugstrup 3, Emil Jakobsen 2, Simon Pytlick 2, Magnus Landin, Niclas Kirkeløkke, Rasmus Lauge.
Sverige: Hampus Wanne 9, Albin Lagergren 6, Jonathan Carlsbogård 4, Jim Gottfridsson 2, Daniel Pettersson 2, Felix Claar 2, Max Darj, Lucas Pellas.


Kristianstad - Hammarby