Foto: Bildbyrån

Tomas Svensson är en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika handbollsspelare. Han var målvakten som spelade under den svenska storhetstiden med ”Bengan Boys”. Totalt spelade Tomas Svensson 330 landskamper för Sverige och han hade även en framgångsrik klubbkarriär, totalt varade hans elitkarriär i nästan 30 år. Nu är Tomas svensson tillbaka i landslaget när han blir ny målvaktstränare för landslaget och ersätter därmed Mats Olsson. 

– Hjärtat har alltid bultat för Sverige, säger den 53-årige målvaktslegendaren som är med redan nästa vecka när Sverige både spelar EM- och OS-kval.

Tomas Svensson har en meritlista som få handbollsspelare kan slå, han har två VM-guld, fyra EM-guld, tre OS-silver och vunnit Champions League vid sex tillfällen. Han har efter sin aktiva karriär fortsatt inom handbollen och arbetat i tyska klubblaget Rhein-Neckar Löwen och det danska landslaget. För tillfället arbetar Svensson på bred front då han är målvaktstränare för isländska landslaget, SC Magdeburg i tyska Bundesliga samt i sin moderklubb Eskilstuna Guif.

Men från och med den 1 juni så kommer Tomas Svensson att ta över jobbet som målvaktstränare för det svenska landslaget. Men med det isländska landslagets tillåtelse så kommer Svensson att inleda sitt jobb som svensk målvaktstränare redan om ett par dagar när han åker med landslaget som ska spela både EM- och OS-kval.

Jag har trivts så otroligt bra med det isländska landslaget så på så sätt var det svårt att bryta upp. Samtidigt är det skönt när beslutet är fattat och Sverige är Sverige, jag har upplevt så otroligt mycket glädje med landslaget under åren och tror verkligen på det kommande samarbetet med såväl ledarna som målvakterna i landslaget, säger Svensson i ett pressmeddelande på handbollslandslagets hemsida.

Tomas Svensson ersätter därmed Mats Olsson som var hans parhäst under landslagstiden, Mats Olsson har under perioden som han varit målvaktstränare för herrlandslaget även varit anställd av norska förbundet där han firat stora triumfer med deras damlag. Dessa två jobb går inte längre att kombinera och Olsson har därmed valt att hoppa och ersätts därmed av Tomas Svensson.