Foto: Bildbyrån

Sveriges damlandslag har anställt Tomas Axnér som ny förbundskapten. Tomas Axnér startar sin nya tjänst efter OS i Tokyo.

Efter OS i Tokyo lämnar Henrik Signell jobbet som svensk förbundskapten. Som ny förbundskapten har Sverige valt att anställa Tomas Axnér.

Tomas Axnér har en lång spelarkarriär bakom sig, där han var proffs i Bundesliga mellan åren 1998-2005. Totalt gjorde den tekniska högerkanten 1103 mål i Bundesliga. Trots att Tomas Axnér var en stjärna i Bundesliga blev han aldrig uttagen till A-landslaget.

I Sverige har Tomas Axnér framförallt spelat i de båda Lundklubbarna Lugi och H43. Det var just i H43 Lund som Tomas Axnér gjorde sin tränardebut. Mellan åren 2005-2010 var han spelande assisterande tränare för H43 Lund.

Under de senaste åren har Tomas Axnér varit huvudtränare för Lugi HF. Vid sidan av tränaruppdraget har Tomas Axnér varit förbundskapten för pojklandslaget födda 2002/2003.

Kontraktet med damlandslaget sträcker sig över OS 2024 i Paris.

Så här berättar Tomas Axnér själv om tjänsten till handbollsförbunds hemsida.

– Jag vill vara närvarande i flicklandslagens verksamhet, vara med på riksläger, samlingar och eventuellt också mästerskap. Jag kommer att följa dem nära och ha en tät dialog med de förbundskaptener som finns där så att vi har samma driv och samt tänk. Att vi är eniga i vilka typer vi letar efter och vilket spel vi ska spela, att vi har en gemensam plan och att det finns en röd tråd från toppen av pyramiden och neråt i verksamheten. Det är jag övertygad om att det kommer att hjälpa svensk handboll framåt och jag vet att Glenn Solberg (ny förbundskapten för herrlandslaget) har samma tänk.  

Tomas Axnér första mästerskap blir förhoppningsvis EM i Danmark/Norge som spelas i december. Sverige har inlett EM-kvalet med två raka segrar och möter närmast Tjeckien i slutet av Mars.