Sverige missade chansen till en ny EM-final. Blågult stod först för en bragdartad upphämtning innan Frankrike kvitterade i den ordinarie matchtidens sista minut. I förlängningen gick sedan Frankrike och avgjorde, där fransmännen nu är klara för EM-final efter 30-34. Sverige lämnade in en protest efter förlusten, efter att domarparet inte valde att göra en VR-granskning till målet som gav Frankrike 27-27. Men protesten avslogs.

Under fredagskvällen spelade Sverige EM-semifinal mot Frankrike i Europamästerskapet 2024 i Tyskland. Blågult gick in till semifinalen som lite underdogs mot ett favorittippat Frankrike men ett friskt och helt svenskt landslag gick in till semifinalen med förhoppning om att knäppa Frankrike på näsan ännu en gång för att nå en ny EM-final. Semifinalen spelades i Lanxess Arena i Köln.

Första halvlek

Det var en fartfylld start i matchen med tre snabba svenska mål och bara ett franskt, där Andreas Palicka fick göra en viktig räddning under de tre första minuterna. Det var en jämn inledning på EM-semifinalen. Två starka nationer i båda ändar av planen var smått oskiljaktiga i början men efter tio minuter ledde fransmännen med 4-6 efter att Frankrike haft dubbla utvisningar i två minuter men där man ändå gjort de enda målen under den perioden.

Medan Andreas Palicka stod för tre fina räddningar i starten så hade Sverige några svaga avslut på Frankrikes målvakt Samir Bellahcene, vilket även fick igång honom. Efter en riktigt svag period för Blågult, med nio mållösa minuter, hade Frankrike en sexmålsledning efter lite mer än 13 minuter.

Det var inte mycket som stämde för Sverige under första kvarten. Även om man hittade bra avslutningslägen så var avsluten i sig för svaga mot hete Bellahcene i det franska målet. Detta samtidigt som Frankrike nästan gjorde mål i varenda anfall framåt. Sverige ryckte dock upp sig under de kommande minuterna efter kvarten spelad där framför allt Felix Claar gav lite energi till anfallsspelet och där försvarsspelet blev bättre.

Men Sverige hamnade i en svacka igen, eller fransmännen spottade upp sig ytterligare. Frankrikes niometersspelare, Dika Mem och Nedim Remili i synnerhet, var överlägsna i första halvlek och dominerade Sverige. Blågult fick en mycket tuff inledning på EM-semifinalen med ett stort underläge med hela sex bollar. Den första halvleken slutade 11-17 till Frankrike.

Andra halvlek

Sverige fick precis den start man behövde med tre snabba mål på lika många minuter, medan Frankrike gick mållöst till att börja med. Efter fem minuter hade Sverige skapat sig ett tvåmålsunderläge helt plötsligt, efter en mycket bra svensk start på andra halvlek. Ett par minuter senare reducerade Sverige ytterligare och var bara ett mål bakom.

Frankrike var uppenbart pressat helt plötsligt och Guillaume Gille tog timeout. Efter timeouten var det dock Sverige som kvitterade via Jonathan Carlsbogård till 18-18 innan Frankrike återtog ledningen igen. Men Sverige var ikapp och med och nosade igen efter bara två insläppta mål på tio minuter och sju gjorda mål framåt. Detta gav matchen en mycket härlig avslutning under de sista 20 minuterna.

Sverige fick dock jobba hårt för sina mål efter den franska timeouten medan de franska stjärnorna fick ny energi i sitt anfallsspel för att skapa sig en ny fransk tvåmålsledning efter kvarten spelad. Ledningen hade kunnat vara med tre franska mål men Andreas Palicka stod för två superräddningar i ett kritiskt läge.

Felix Claar var matchens bästa svensk offensivt och stod för flera mål och några assist för att hjälpa Sverige med att gå jämsides med fransmännen. Claar assisterade Hampus Wanne till en ny svensk kvittering med 13 minuter kvar men direkt efter sköt Dika Mem in ett nytt ledningsmål för Frankrike. Sverige hade svårt att komma förbi fransmännen på resultattavlan och man fick hela tiden jaga en kvittering.

Men Sverige fick chansen att ta ledningen efter två räddningar från Andreas Palicka i matchminut 50 och 51, när matchen stod i ett likaläge (22-22). Efter den andra räddningen tog Sverige ledningen med 23-22 och man hade fullbordat sin vändning på allvar. Målskytt? Matchens gigant Felix Claar.

Det svenska försvarsspelet gav Sverige verkligen chansen att kliva upp i ledning tillsammans med Palicka och nyss nämnde Claars stjärnglans. Efter en fransk utvisning och en ny Palicka-räddning gick Sverige upp i en tvåmålsledning med sex minuter kvar av semifinalen. Blågult var nära att tappa sin ledning men lagkapten Andreas Palicka ville annat med en ny straffräddning med tre minuter kvar.

Det gav Sverige chansen att hitta en ny tvåmålsledning med två och en halv minut kvar. Frankrike reducerade sedan genom Hugo Descat till 26-25. Men i anfallet därpå sprang Jim Gottfridsson in 27-25 för Sverige. Frankrike hade då exakt EN minut på sig att göra två mål för att minst ta matchen till förlängning.

Frankrike hann först med ett mål till 27-26 och man fick sedan mirakulöst in en kvittering. Efter ett svenskt tekniskt fel fick Frankrike det sista avslutet i matchen, dock stillastående. Då siktade skytten Prandi in sig via ett konstnummer för att skjuta förbi den svenska muren via ribban och in i mål. Detta i matchens sista bolltouch alltså, där slutsignalen redan gått. Sverige var så nära att säkra en finalplats under ordinarie matchtid men efter en makalös avslutning fick matchen avgöras i förlängning.

Efter Prandis mål visades en situation hos Viaplay där fransmannen kan ha lyft båda fötterna i skottläget, vilket man inte får göra vid ett sådant frikast. Men domarna och delegaterna tittade inte på den situationen på VR-skärmen, vilket skapade frustration hos tv-studion i Viaplay.

– Det är för mig helt sjukt att man inte tittar på den situationen, säger experten Johanna Ahlm efter semifinalen.
– Hade man tittat på den situationen så hade man blåst bort målet och Sverige hade vunnit, fortsätter hon.

Förlängningen

Förlängningen spelades i två gånger fem minuter. Frankrike började med boll och tog ledningen direkt under den första ”femman”. Efter två sämre svenska anfall utökade Frankrike till 27-29 efter tre minuter. En minut senare stod det 27-30 till fransmännen och Sverige fick en mardrömsstart på förlängningsspelet. Jim Gottfridsson reducerade sedan till 1-3 under de första fem minuterna.

Frankrike var i ledning inför de sista fem spelminuterna med två mål. Efter att Sverige missade sitt läge till en ny reducering så kunde Frankrike spela på klockan men också utöka sin ledning till tre mål genom Dika Mem. Sverige var väldigt nära en ny EM-final men efter ett slarvigt slut på matchen så fick man inte betalt för supervändningen i andra halvlek.

Frankrike var starkast när det gällde som mest och dominerade förlängningen. Matchen slutade 30-34 till Frankrike vilket innebär att Sveriges drömmar om EM-guld är borta. Sverige kommer istället att få sikta in sig på en bronsmatch på söndag medan Frankrike ska spela om EM-guldet samma dag.

Det svenska laget var mycket besvikna på domarinsatsen efter semifinalförlusten, inte minst efter slutminuterna av ordinarie matchtid och i förlängningen. I danska TV2 var den danska experten Claus Möller Jakobsen rasande efter domarnas beslut att inte döma bort det franska målet efter 27-27-målet i sista sekunden av ordinarie matchtid.

– De spelar om en plats i EM-final och det är några av världens bästa domare, som tydligen inte känner något som helst behov av att granska en situation och se till att det blir korrekt. Enligt mig är det en gigantisk skandal. Jag är rasande å Sveriges vägnar, säger han enligt Sportbladet.

Svenska Handbollförbundet, med landslagschef Hanna Fogelström i spetsen, lämnade in en muntlig protest till Europeiska Handbollförbundet (EHF) under fredagskvällen och kommer att skicka in en skriftlig sådan. Detta då domarparet inte gjorde en VR-granskning i den kritiska situationen vid målet till 27-27. Detta för att få besked om EHF:s beslut imorgon.

– Vi har värderat om vi ska lämna in en protest kring det som hände precis i slutet, gällande situationen med frikastet. Inte på själva bedömningen på frikastet utan att det inte gjordes en VAR-granskning efteråt eftersom det var inom de sista 30 sekunderna av matchen, säger Hanna Fogelström till Viaplay och fortsätter:

– Vi vet inte vad det kommer att leda till men för oss var det viktigt att stå för våra värderingar och fair play. Så protesten är inne hos EHF nu. Sen får vi se vad som händer därifrån.

– EHF kommer att bedöma vår protest och vi får svar imorgon vid lunchtid. Hoppas kan vi alltid göra (att beslutet ändras, reds anm.) men vi har respekt för att det EHF kommer att döma och de har en juridisk avdelning som tittar på det här.

UPPDATERING 27 januari 12:00:
Europeiska Handbollförundet avslog Sveriges protest. Läs mer om beslutet HÄR.

Sverige – Frankrike, 30-34
(11-17, 16-10, 3-7)

Frankrike: Hugo Descat 8, Dika Mem 6, Nedim Remili 5, Ludovic Fabregas 4, Yanis Lenne 4, Elohim Prandi 3, Dylan Nahi 3, Kentin Mahé.
Sverige: Felix Claar 9, Hampus Wanne 5, Max Darj 5, Jim Gottfridsson 4, Jonathan Carlsbogård 3, Lukas Sandell 2, Albin Lagergren, Eric Johansson.


Kristianstad - Hammarby