Sverige lade in en protest till Europeiska Handbollförbundet igår. Denna protest har nu avslagits av förbundet vilket innebär att resultatet i semifinalen mot Frankrike står sig. Och Sverige spelar om bronset mot Tyskland, då man inte överklagar beslutet (läs längst ner).
– Det är domarnas beslut om de ska använda sig av VR, skriver Europeiska Handbollförbundet (EHF) på sin hemsida.

Gårdagen blev märklig med svenska ögon sett när Sverige såg ut att vinna EM-semifinalen mot Frankrike. Detta fram till den sista sekunden i matchen när Frankrikes Prandi stod för ett konstnummer till 27-27 i matchens sista bolltouch, något som skapade ett anti-klimax både hemma i tv-sofforna och för spelarna på plats i Köln.

Men direkt efter det jobbiga franska målet kom en förlängning som skulle spelas, där Frankrike gick segrande ur striden efter tio minuter. Men sedan kom ett annat tonläge och en annan känsla i tv-sofforna. ”Borde det ha blivit mål till 27-27?”.

Elohim Prandi ses lyfta fötterna vid skottögonblicket, trots att man inte får göra det vid ett stillastående frikast. Domaren Gjorgji Nachevski står en meter från situationen men dömer inte bort målet. De nordmakedonska domarna valde sedan att inte heller titta på situationen på VR-skärmen, trots att man ”ska” det vid kritiska- och ovissa situationer, inte minst om situationen skapas inom loppet av matchens sista 30 sekunder. Men målet godkändes, utan att tittas på, och matchen gick till förlängning där Frankrike alltså vann.

Men efter matchen valde Svenska Handbollförbundet att lämna in en protest. Man ansåg att domarna borde ha tittat på VR-skärmen för att stärka sin bedömning, något man alltså inte gjorde.

– Vi har värderat om vi ska lämna in en protest kring det som hände precis i slutet, gällande situationen med frikastet. Inte på själva bedömningen på frikastet utan att det inte gjordes en VR-granskning efteråt eftersom det var inom de sista 30 sekunderna av matchen, sade landslagschefen Hanna Fogelström igår (fredag) till Viaplay och fortsatte:

– Vi vet inte vad det kommer att leda till men för oss var det viktigt att stå för våra värderingar och fair play. Så protesten är inne hos EHF nu. Sen får vi se vad som händer därifrån. EHF kommer att bedöma vår protest och vi får svar imorgon vid lunchtid. Hoppas kan vi alltid göra (att beslutet ändras, reds anm.) men vi har respekt för att det EHF kommer att döma och de har en juridisk avdelning som tittar på det här.

Beslutet

Nu har beslutet från det Europeiska Handbollförbundet kommit. EHF avslår Sveriges protest och hänvisar till att domarnas beslut på planen står fast, där man inte har något krav på sig att använda sig av VR-tekniken enligt det europeiska förbundet.

”Disciplinnämnden har fattat beslut med anledning av den protest som Svenska Handbollförbundet lämnade in efter semifinalen i herrarnas EM 2024, Frankrike mot Sverige, som spelades den 26 januari 2024 i Köln.

Protesten gällde att videogranskningen (VR) inte användes för att kontrollera Frankrikes sista frikast i matchminut 60. Efter en noggrann utvärdering av situationen har panelen fastställt att det är upp till EHF-domarna och att det inte är en skyldighet att använda VR-tekniken.

VR används endast när domarna har allvarliga tvivel om att fatta rätt beslut eller när de inte kan se situationen korrekt. Det är endast domarnas eller deras delegaters beslut om de ska använda VR. Beslutet att inte använda VR faller inom ramen för EHF Legal Regulations samt EHF EURO Regulations och ska betraktas som sakligt och ett därmed slutligt beslut som inte är föremål för någon protest”.

”Protesten avvisas därför som icke godtagbar”, skriver EHF på sin hemsida.

Sverige har fram till 20:00 på lördagen den 27 januari på sig att skicka in en överklagan till det europeiska förbundet. Men Handbollslandslaget kommer inte att skicka in en ny protest i form av en överklagan.

– Vi kommer inte överklaga detta beslut, då vi bedömer att det i dagens regelverk saknas saklig grund. Vi kommer dock ta detta vidare efter mästerskapet och göra en officiell skrivelse till EHF för att få en ändring av reglerna så att de blir mer tydliga och hjälper handbollen att bli ännu bättre. Vi behöver vara tydliga med att vi inte tänker acceptera det här i framtiden, säger Svenska Handbollförbundets ordförande Fredrik Rapp i ett pressmeddelande.

Landslagschef Hanna Fogelström fyller i gällande situationen, i samma pressmeddelande:

– Vi förstod att chanserna till att få igenom protesten var små, men vi ville ändå tydligt visa var vi står när det gäller fair play.


Viaplay