Danmark besegrade Norge med 29-23. Danmark är därmed klara för EM-semifinal som gruppsegrare i Grupp 2. Till semifinal tar man med sig Sverige, som också är klara för EM-semi med en match kvar att spela i Huvudrundan. Sverige slutar tvåa i Grupp 2.

Under söndagskvällen spelade Danmark och Norge ett skandinaviskt derby i Huvudrundans Grupp 2, med olika ingångar in till matchen. Danmark var klart för semifinal vid oavgjort eller seger och man kunde också skicka Sverige till semi vid minst en poäng. Norge hade å sin sida två poäng inför mötet och behövde seger mot Danmark för att kunna fortsätta hoppas på semifinal.

Det var jämnt inledningsvis, som sig bör mellan två starka landslag, men Danmark hade en tremålsledning efter tolv spelade minuter där man var något mer effektiva än sina skandinaviska grannar. Efter några ytterligare starka danska minuter stod man på fem mål ned till norrmännen efter 15 spelade minuter. Detta efter att Norge gått mållösa i åtta minuter.

Efter ett nytt norskt mål till en reducering dröjde det ännu många minuter innan Norge gjorde mål igen och Danmark körde över norrmännen genom att ha en ledning med 13-5 efter 20 minuter. Danmark var numret större i första halvlek och vann halvleken med sju bollar för att gå in till halvtid med ledning 18-11.

Norge började väldigt bra i andra halvlek och tog in tre snabba mål för att ge matchen lite spänning tidigt i halvleken. Men efter den norska starten spelade Danmark upp sig på nytt, i synnerhet målvakten Emil Nielsen som var makalöst bra i stunder. Danskarna gick upp i ledning med fler mål igen och höll en sexmålsledning med kvarten kvar av matchen.

Det danska maskineriet slutade inte att arbeta och Norge, som försökte komma tillbaka in i matchen, fick aldrig riktigt chansen. Om Norge hittade en reducering gjorde Danmark mål i anfallet efter. Danskarna hade en ganska behaglig avslutning på matchen och hade råd att vila lite spelare, något man dock inte gjorde.

Danmark vann till slut med 29-23 och säkrade gruppseger och en semifinalplats i herrarnas handbolls-EM 2024, där man hjälpte Sverige till avancemang.

Sverige och Danmark är nu klara för semifinal i EM, detta då Portugal eller Slovenien inte kan gå om Blågult trots att man är två poäng bakom. Detta då Sverige har fördel i inbördes möten. Läs mer om kriterierna för Huvudrundan här. För svensk del så slutar man tvåa och man får därmed möta ettan i Grupp 1 i semifinal. Detta då Danmark nu har åtta poäng och Sverige sex, men Sverige kan inte gå förbi danskarna i kampen om gruppsegern på grund av inbördes möten där Danmark som bekant besegrade Sverige med 27-28 i fredags.

Sverige avslutar gruppen på tisdag mot Norge men man får nu fem dagar på sig att ladda för en semifinal då matchen mot Norge blir betydelselös för svensk del. I semifinal väntar alltså gruppettan från Grupp 1, vilket i skrivande stund är Frankrike. Dock återstår två matcher för vardera lag i Grupp 1, där det spelas en omgång med tre matcher imorgon (måndag).

Sveriges semifinal i handbolls-EM 2024 spelas fredagen den 26 januari med preliminär start 17:45.


Kristianstad - Hammarby