Nu börjar Huvudrundan i herrarnas handbolls-EM 2024 i Tyskland. Då är det bra att veta förutsättningarna i tabellräkningen till slut. Nedan listar vi alla kriterier.

För att ta sig till semifinal måste länderna i Huvudrundan komma topp två i tabellen i antingen Grupp 1 eller Grupp 2, beroende på vilken grupp man tillhör. Fem länder, däribland Sverige, har fördelen att ha med sig två poäng in till Huvudrundan. Man har därför redan nu en fördel i sin grupp med sina två poäng men också då man har en fördel i inbördes möten mot minst en nation innan det nya gruppspelet ens börjat.

Det är nämligen så att inbördes möten är den stora fördelen när en sluttabell ska göras, om man skulle hamna på lika många poäng när gruppspelet i Huvudrundan (Mellanrundan) är avslutat. Det innebär i praktiken att Sverige har fördel på Nederländerna inför Mellanrundan, men man kan också skaffa sig fördel mot övriga nationer under gruppspelets gång. En seger mot Slovenien (som också har två poäng) kan exempelvis vara extremt viktig om länderna slutar på samma poäng efter rundans slut.

När det räknas inbördes grejer nere på kriterie-listan så handlar det om inbördes möten mellan två lag eller fler. Det kan ju vara tre lag som hamnar på samma poäng och då kanske alla slagit varandra, då kan helt plötsligt målskillnaden i de berörda matcherna (de tre lagen emellan) bli viktig eller flest gjorda mål i de berörda matcherna.

Här är grupperna och poängen till Huvudrundan:

Så spelas Grupp 1 i Huvudrundan.

Så spelas Grupp 2 i Huvudrundan.

Alla kriterier för tabellräkning

Om inte ”antal poäng” avgör så går man ner till nummer två och så vidare. ”Inbördes” betyder: ”mellan de berörda lagen”. Om två eller fler lag berörs så räknar man på de lagens matcher mot varandra. Resultat eller målskillnad i övriga matcher kvittar fram till den sista punkten som är ”total målskillnad”. Men då ska alla andra punkter innan ha varit helt jämna.

  1. Antal poäng
  2. Inbördes poäng
  3. Inbördes målskillnad
  4. Inbördes gjorda mål
  5. Total målskillnad.

Källa: Europeiska Handbollförbundet (EHF)


Kristianstad - Hammarby