Foto: Bildbyrån

Sverige stod för en stark vändning mot Spanien efter att ha legat under med tre bollar efter första halvlek. Men efter en vändning i den andra halvleken kunde Sverige knipa en poäng efter en spännande avslutning på matchen. I och med resultatet 23-23 är Sverige nu klara för spel i Mellanrundan.

Det blev en svensk rivstart i den andra matchen av gruppspelet i EM mot Spanien. Sverige tog tag i taktpinnen på en gång och visade verkligen upp en helt annan vilja i matchstarten än senast mot Tjeckien.

Svenskorna var hänförda under de första tio minuterna av Melissa Petrén, som låg bakom allt i svensk anfallsväg. Och Sverige skapade fler lägen än sina motståndare Spanien under den första halvan av halvleken, men hade desto längre tiden led svårt att få hål på Silvia Navarro i det spanska målet. Navarro stod för två fina räddningar mot en fri Linn Blohm, samt några straffräddningar.

För Spaniens del var upplevelsen att man fick betydligt enklare mål än Sverige, genom snabba kontringar och öppnare ytor. Medan Sverige fick anstränga sig rejält i det uppställda anfallsspelet desto mer halvleken led.

När den första halvleken var över hade Spanien tagit över och Sverige fick vara relativt glada över att gå in i halvtidspaus med underläge 10-13.

I den andra halvleken åt Sverige upp tremålsunderläget tidigt och kämpade sig in i matchen systematiskt. Med kvarten kvar av matchen stod matchen återigen lika 18-18.

Minuten senare hade Emma Lindqvist gett Sverige 19-18 och svenskorna var i ledning för första gången på länge i matchen. Den andra halvleken präglades av många tekniska fel från Spaniens sida, och många gratislägen för Sverige. Vilket förenklade Sveriges väg in i matchen.

Med fem minuter kvar av matchen stod det oavgjort, 22-22, och Spanien valde att ta time-out. Det första målet efter time-outen tillskrevs just Sverige. Men Spanien kvitterade till 23-23 lika snabbt.

Med fyra minuter kvar slarvade Sverige ett par gånger men målvakten Filippa Idéhn stod för två viktiga räddningar på Spaniens anfallsförsök.

Med minuten kvar hade fortfarande inget av lagen gjort mål och Sverige fick chansen i slutminutens sista anfall. Och Tomas Axnér valde nu att ta time-out. Det svenska anfallet efter time-outen renderade i en spansk utvisning och rött kort, med 15 sekunder kvar. Vilket gav Sverige chansen att göra mål på straff via Melissa Petrén. Men Petrén kunde inte förvalta chansen utan kastade straffen i stolpen.

Straffmissen gav Spanien chansen att få matchens sista anfall. Men Spanien missade segerläget och matchen kunde sluta oavgjort 23-23.

Det oavgjorda resultatet innebär att Sverige nu har tre poäng i gruppen och därmed är klara för Mellanrundan. I nästa omgång möter Sverige Ryssland på måndag. En viktig match, där Sverige vill ha med sig poäng inför nästa runda.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här