En svensk EM-medalj är ett faktum. Efter en mycket stark insats av såväl utespelare som målvakter lyckades Sverige vinna semifinalen mot Frankrike med 34-33.

Spelarna som stod över dagens möte var Hampus Olsson, Felix Möller och Eric Johansson, där den sistnämnde testades positivt för covid-19 under dagen och därmed kommer missa söndagens medaljmatch. Samtidigt fanns Andreas Palicka och Daniel Pettersson åter i truppen efter att ha tillfrisknat från sin sjukdom. Nytillskotten Lucas Pellas och Linus Persson fanns även de med under matchen. Hampus Wanne, Niclas Ekberg, Felix Claar och Lukas Sandell sitter alla i karantän för tillfället.

Frankrike var laget som öppnade matchen med det första målet efter dryga minuten spelad. Jim Gottfridsson var första svensk att näta på sitt andra försök för kvällen. Det franska laget drog därefter iväg och lyckades med näst intill varje anfall, samtidigt som de höll tätt i försvaret.  Vid 5-1 valde Solberg att ta matchens första timeout vilket följdes av ett kvickt mål från Jonathan Carlsbogård. 26-åringen fick sedan ett nytt läge, men bollen gick rakt i ribban.

Åtta minuter in i matchen tilldelades Sverige en straff där Pellas reducerade ytterligare. Frankrike tilldelades i samma situation en utvisning och det numerära överläget gav laget möjligheten att komma in i matchen. Frankrike hann lagom bli fulltaliga när de återigen åkte på en utvisning för fult spel, där de svenska laget kunde fortsätta näta. Till och med Andreas Palicka kunde skriva in sig i målprotokollet när han reducerade till 7-6 från sitt eget mål. Frankrike kunde dock svara med en fulländad straff genom Melvyn Richardson.

Halvvägs in i den första halvleken fick Sverige spela med fem man på plan. Därefter följde en ny fransk utvisning där den svenska målvakten kunde sätta såväl 10-9 som kvitteringen 10-10. Vid det här laget hade 35-åringen gjort sig till matchens bäste målskytt med tre fullträffar, en bedrift som inte är alltför vanligt för en målvakt. Frankrike valde här att ta timeout, men när lagen kom ut på planen igen var det istället Sverige som kunde ta ledningen genom Carlsbogård.

Sverige fortsatte hålla i sitt övertag genom att följa upp de franska kvitteringarna med egna fullträffar. Gottfridsson lyckades få till en tvåmålsledning med två minuter kvar på klockan och med sekunder kvar kunde han även sätta slutsiffrorna 17-14 till Sverige.

När matchen drog igång på nytt hade Frankrike valt att byta ut sin målvakt, men detta var inget hinder för Sverige. Lucas Pellas kunde utöka ledningen till fem bollar genom såväl en straff som en snygg fint. Fransmännen fortsatte dock sätta press på Sverige och lyckades minska ner sitt underläge. Men man kom dock inte närmare än två mål ifrån de blågula, som svarade på samtliga mål med ett eget. Inte heller ett numerärt underläge satte stopp för Sverige.

Med tio minuter kvar utökades ledningen för Sverige till 30-26. Ludovic Fabregas hann reducera innan Sverige valde att ta timeout. Frankrike fortsatte att kämpa för att reducera och Hugo Descat kunde sätta en mycket viktig straff som ledde till 32-30. Målet följdes snabbt upp av ännu en fransk fullträff och när klockan stod på 56:42 var det bara ett mål som skiljde lagen åt.

Frankrikes kapten Valentin Porte åkte här på ett rött kort efter VAR-granskning och Sverige kunde utöka ledningen genom Pellas. Men kort därpå åkte även Sverige på en utvisning efter videogranskning, vilket gjorde att laget fick spela med numerärt underläge tills det endast var nio sekunder kvar på klockan. Trots detta kunde Gottfridsson sätta sitt nionde mål för matchen, som följdes upp av en extremt viktig räddning av Palicka.

Efter en tappad boll lyckades Frankrike reducera till 34-33. När Sverige sedan gick in i sitt sista anfall tappade man bort bollen och spelet vändes på nytt. Här kunde Palicka återigen kliva in som stor matchhjälte och rädda Frankrikes sista skott med bara sekunder kvar på klockan.

Sverige är i och med dagens resultat klara för sin sjätte EM-final där man ställs mot Spanien. Spanien och Sverige har mötts i två tidigare finaler, 1998 och 2018, där bägge lagen fått med sig varsin seger. Matchen har avkast klockan 18:00 på söndag. Klockan 15:30 samma dag spelar Frankrike om bronset mot Danmark.

Sveriges trupp i EM-semin

Målvakter:
Peter Johannesson
Andreas Palicka
Tobias Thulin

Vänstersexor:
Emil Mellegård
Lucas Pellas

Mittsexor:
Max Darj
Fredric Pettersson
Oscar Bergendahl

Högersexor:
Daniel Pettersson
Valter Chrintz

Vänsternior:
Jonathan Carlsbogård
Karl Wallinius

Mittnior:
Jim Gottfridsson
Jonathan Edvardsson

Högernior:
Albin Lagergren
Linus Persson

Startsjuan

MV: Andreas Palicka
V6: Emil Mellegård
M6: Oscar Bergendahl
H6: Valter Chrintz
V9: Jonathan Carlsbogård
M9: Jim Gottfridsson
H9: Albin Lagergren


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo