Foto: Pixabay

Det svenska handbollslandslaget är det mest meriterande genom EM-tiderna med sina fyra guld. De framgångarna bottnar i ett flertal spelares stora insatser. Nedan listar vi Sveriges största målskyttar genom tiderna.

Matcher vinner man genom ett starkt kollektiv i lagsporter. Men genom handbollshistorien har vi fått äran att uppleva en hel del duktiga svenska spelare. De spelarna har varit väldigt betydelsefulla i Sveriges framgångar, inte minst i Europamästerskapen.

Magnus Wislander, som tråkigt nog drabbades av en stroke nyligen, har noterats för flest mål i landslagströjan genom tiderna. Han mäktade under sin karriär med 1185 mål på 385 landskamper. Wislander var med och bidrog till alla fyra svenska EM-guld. På andraplats hittar vi en annan kanonsvensk i Stefan Lövgren, som även han var med och bidrog till de fyra gulden. Totalt blev det 268 A-landskamper och 1138 mål.

Bilden är hämtad från handbollslandslaget.se

Det högsta snittet hittar vi hos Björn Jilsén, aktiv i landslaget mellan 1982-1991, på 5,06 mål per landskamp.

På topp 10-listan hittar vi också två aktiva landslagsspelare. Kim Andersson på 824 mål och Niclas Ekberg som å sin sida ligger på 720 mål, i skrivande stund.

Ondrej Zdrahala från Tjeckien blev den bästa målskytten i det förra Europamästerskapet, som ägde rum 2018. Han noterades för 55 mål, vilket idag är den tredje högsta siffran under en EM-turnering. Vid samma turnering var Jim Gottfridsson den största offensiva kraften i Sverige. Han gjorde 29 mål.

Högsta skytteligasegern genom tiderna tilldelades Kiril Lazarov, 61 mål 2012. På andraplats finner vi Stefan Lövgren och Olafur Stefansson på delade 57 mål 2002.

Gabriel Melke