Foto: Bildbyrån

Europamästerskapet i Danmark kryllar av talangfulla handbollsspelare. Men varje land har någon stjärna som sticker ut lite extra. Se vilka nedan.

Grupp A:

Frankrike

Amandine Leynaud, målvakt

Frankrike går in i turneringen som regerande Europamästare efter guldet på hemmaplan 2018. En av de bärande spelarna under det mästerskapet var målvakten Amandine Leynaud. Hon rankas som en av världens absolut bästa målvakter genom tiderna och blev så sent som i år utnämnd till EHF Champions Leagues bästa målvakt under säsongen 19/20. Den 34-årige målvakten blir en nyckel för att Frankrike ska storma mot ännu ett guld. Spelar till vardags i ungerska Györ.

Montenegro

Jovanka Radicevic, högersexa

Den montenegrinska lagkaptenen och storstjärnan heter Jovanka Radicevic. Hon är utan tvekan en av handbollsvärldens mest lysande stjärnor och har ett målskytte som få andra. Radicevic var med och vann EM med Montenegro 2012 och OS-silver samma år i London. Sedan dess har hon vunnit “Årets högersexa” i Champions League fyra gånger, bland annat under 2019 och 2020. Radicevic utstrålar en otrolig passion för spelet på planen och kommer med all sannolikhet att bli en fröjd att skåda för alla handbollsälskare. Spelar till vardags i Buducnost Podgorica, i hemlandet.

Danmark

Sandra Toft, målvakt

Den danska lagkaptenen Sandra Toft är en av de bästa målvakterna i världen. Har individuella meriter från EM 2016, där hon kom med i All Star-laget, men saknar fortfarande en mästerskapsmedalj med sitt Danmark. Röstades fram till världens bästa målvakt 2019, av fans, via sajten Handball Planet. Toft blir en nyckelspelare för Danmark. Spelar till vardags i franska Brest. 

Slovenien

Ana Gros, högernia

Känslan är att den slovenska lagkaptenen Ana Gros har varit med i evigheter. Hon fyller dock bara 30 år, tätt inpå mästerskapets slut. Här finns en målskytt av absoluta toppklass i världen. Hon leder överlägset Champions Leagues skytteliga i skrivande stund och går in i mästerskapet med en fin form. Spelar till vardags i franska Brest. 

Grupp B:

Tjeckien

Marketa Jerabkova, Vänsternia

Tjeckiens lag kryllar inte direkt av stjärnor. Men en spelare som sticker ut är den 24-årige vänsternian Marketa Jerabkova. Var med i toppen av skytteligan under VM 2017 och har länge setts som en stor talang i tjeckisk handboll. Debuterade i EM-sammanhang 2016 i Sverige och har sedan dess haft en given plats till vänster i Tjeckien. Spelar till vardags i tyska Thüringer.

Spanien

Nerea Pena, mittnia

Spanien blev inför mästerskapet av med sin kanske bästa spelare när Alexandrina Barbosa Cabral bekräftades ledbandsskadad. Men i VM-stjärnan från 2019:s frånvaro, blir mittnian Nerea Pena livsviktig för Spanien. Spanjorskan besitter en fin skotteknik och är en spelfördelare av högsta klass. Hon har varit olycksdrabbad med skador under karriären, men siktar på ett skadefritt och succéfyllt EM för sitt land. Skrev nyligen på för danska Esbjerg.

Ryssland

Daria Dmitrieva, mittnia

Oj, oj, oj. I Ryssland hade man enkelt kunnat plocka ut den stora stjärnan inför mästerskapet. Men när beskedet om att Anna Vyakhireva missar EM, med dryga veckan kvar till mästerskapets början, blev jobbet svårare. Förutom Vyakhireva, är Anna Sen och Elena Mikhaylichenko borta från spel. Men ur detta breda Ryssland, väljer vi ändå ut Daria Dmitrieva som spelaren att hålla ögonen på. Den 25-årige mittnian var med och tog OS-guld i Rio 2016 och var även med när Ryssland tog hem EM-silvret i det senaste Europamästerskapet i Frankrike. Spelar till vardags i CSKA Moskva.

Sverige

Isabelle Gulldén, mittnia

Det går att argumentera för att Sverige har en ljus handbollsframtid på damsidan, men det går också att argumentera för att man bävar för den dagen då Bella Gulldén slutar i landslaget. Denna otroliga playmaker blir viktig för Sverige även i detta mästerskap. Gulldén behöver egentligen ingen närmare presentation än så. Spelar till vardags i franska Brest.
Andra viktiga pusselbitar för Sverige i mästerskap är mittsexan Linn Blohm, som behöver visa upp samma målskytte som i VM senast. Även de svenska målvakterna Filippa Idéhn och Jessica Ryde blir viktiga. Och så även målsprutan Nathalie Hagman, som inte minst blir viktig i det kontringsspel som Tomas Axnér tryckt mycket på inför mästerskapet.

Grupp C:

Nederländerna

Lois Abbingh, vänsternia

I storstjärnan Estevana Polmans skadefrånvaro, får Lois Abbingh ett ännu större ansvar hos de regerande världsmästarna. Abbingh har en otrolig förmåga att avgöra matcher med sitt otroliga skott. Kommer bli supergiftig för sitt Nederländerna i detta mästerskap. Ska bli spännande att se hur långt det kan bära denna gång. Spelar till vardags i danska Odense.

Ungern

Noemi Hafra, vänsternia

Här har vi en spännande spelare född 1998. Noemi Hafra är en spelare på uppgång för Ungern, men också en spelare som kan göra skillnad nu. Var med och vann junior-VM för sitt land 2018 och blev samma år uttagen till EM:s bästa vänsternia, för seniorer. En otrolig målskytt som rankas som en av världens största talanger. Har blivit utnämnd till Champions Leagues bästa unga spelare 2019 och 2020. Lämnade nyligen Ferencvaros för konkurrenten Györ, i den ungerska ligan.

Serbien

Andrea Lekic, mittnia

Den 33-årige mittnian gör sitt sjunde EM för Serbien. Är fortfarande den givna spelfördelaren för sitt land och ses fortfarande som en stjärna i handbollsvärlden. Vann pris som världens bästa handbollsspelare 2013. Har haft svårt att nå den nivån sedan dess, men har börjat denna säsong starkt med 41 mål i Champions League. Spelar till vardags i montenegrinska Buducnost Podgorica.

Kroatien

Dejana Milosavljevic, mittnia

Kroatien är inte speciellt stjärntätt, men denna mittnia sticker ut. Dejana Milosavljevic har börjat säsongen oerhört starkt för sitt Podravka Vegeta i Champions League. Besitter ett starkt skott och blir en spelare för förbundskapten Nenad Sostaric att luta sig mot.

Grupp D:

Rumänien

Cristina Neagu, vänsternia

Ja, vad ska man säga om denna spelare? Cristina Neagu är den enda spelare i världen att vinna pris som världens bästa handbollsspelare fyra gånger. Hon är den spelare som gjort flest mål någonsin i EM-sammanhang med sina 237 gjorda mål och har blivit uttagen till All Star-laget i Champions League fem gånger. Det är långt ifrån svårt att räkna ut att Cristina Neagu är Rumäniens nyckelspelare i EM och en av de mest lysande stjärnorna i hela mästerskapet.

Norge

Stine Bredal Oftedal, mittnia

Ur det stjärnspäckade Norge kan man välja mellan en drös av stjärnor. Men valet faller enkelt på mittnian och kaptenen Stine Bredal Oftedal. Varför? Jo för att hon blev i somras utsedd till världens bästa handbollsspelare under år 2019. Så bra är Stine Bredal Oftedal. En otrolig spelfördelare och ledare ute på planen. Spelar till vardags i ungerska Györ.

Tyskland

Dinah Eckerle, målvakt

Tysklands nummer ett i mål, Dinah Eckerle, blir en nyckelspelare för landet i EM. Den kortväxta målvakten besitter otroliga reflexer och en spelförståelse, som kompenserar för hennes dryga 170 centimeter. Har länge setts som en stortalang och har genom åren vunnit Bundesliga sju gånger. Med sina 25 år får hon ses som en viktig pusselbit för Tyskland även i framtiden. Spelar till vardags i franska Metz

Polen

Adrianna Placzek, målvakt

Polens målvaktsspel blir viktigt för laget om de ska ta sig någorlunda långt i turneringen. Därför blir Adrianna Placzek lagets nyckelspelare. Placzek blir 26 år gammal under mästerskapet men har redan spelat 50 landskamper för sitt land. Spelar till vardags i franska Nantes.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här