Många stjärnor finns med i Europamästerskapet i år, men andra stjärnor har fått kasta in handduken av olika orsaker. Skador och graviditeter har fått några av Europas stjärnor att tacka nej till EM. Se en lista nedan.

EM är igång efter avkast igår kväll. Vi har redan fått se en del individuell skicklighet bland lagen, och vi hoppas på ännu mer i framtiden av turneringen. Men visst finns det också en del stjärnor som saknas under november månads mästerskap. Norge har bland annat nästan en handfull stjärnor borta i Camilla Herrem, Sanna Solberg-Isaksen, Veronica Kristiansen, Kari Brattset Dale och Marta Tomac med flera. Även Sverige har haft några tapp som bekant i högersexan Mathilda Lundström och vänstersexorna Olivia Mellegård och Clara Lerby, som alla är eller har varit långtidsskadade. Det är en trio som hade kunnat vara viktiga i ett svenskt landslag, men inga stjärnor i den bemärkelsen.

Listan nedan kommer att vara för de största spelarna som missar mästerskapet, men som också hade varit uttagningsbara för deras respektive länder. Isabelle ”Bella” Gulldén är inte uttagningsbar i Sverige exempelvis och därför inte heller en del av listan. Spelare som tillhör nationer som inte är kvalificerade för EM utgör inte heller listan.

Stjärnor som missar EM

Camilla Herrem, Norge

Den evigt springande och måljagande vänstersexan går mot nya mål i livet då hon ska bli mamma för andra gången. Storstjärnan hade ändå inte kunnat vara spelduglig till EM på grund av en skada i hälen.

Sanna Solberg-Isaksen, Norge

Det eviga komplementet till Camilla Herrem ovan. En del av en helt otrolig duo ute på vänstersex, där förbundskapten Thorir Hergeirsson kan få problem till detta EM. Även Sanna Solberg är gravid och väntar sitt första barn.

Kari Brattset Dale, Norge

Den stora försvarsschefen i Norge sedan efter Marit Malm Frofjords dagar. Nu får Norge klara sig utan Kari Brattset, som annonserade sin graviditet i april månad.

Dinah Eckerleh, Tyskland

Tysklands stora stjärna och en jätte i målet, trots att hon inte är så lång (i målvaktssammanhang). Dinah Eckerle väntar barn och missar därmed EM, ett stort avbräck för Tyskland.

Tess Wester, Nederländerna

En av världens mest spännande målvakter fortfarande och en jäkla vinnare. Per Johansson får dock klara sig utan stjärnmålvakten då hon väntar barn alldeles snart.

Lois Abbingh, Nederländerna

Även Nederländernas stjärna Lois Abbingh har genomgått en graviditet och födde sitt första barn i slutet på september i år och kommer inte spela EM.

Meline Nocandy, Frankrike

Kanske inte den mest givna mittnian i Frankrike i en startsjua, men definitivt given i den franska truppen. Nocandy åkte på en skada i slutet av september och missar EM.

Noemi Hafra, Ungern

En av Ungerns stora stjärnor och ett framtidsnamn i världshandbollen, även om 24-åringen redan varit med ett tag. Drabbades av en korsbandsskada efter EM-uttagningen och tvingades tacka nej för bara ett par veckor sedan. Tungt tapp för turneringen och Ungern.

Mia Rej Frahm, Danmark

Den tidigare spelaren för H65 Höör missar EM. Mittnian blev uttagen till den danska truppen av Jesper Jensen men fick sedan lämna återbud på grund av knäskada.


Savehof - Ystads IF
Kristianstad - Malmo