Sveriges damlandslag i handboll tog en viktig premiärseger i kvalet mot EM 2024. En bra andra halvlek av Sverige bäddade för en seger med 17 bollar till 37-20.

Under torsdagskvällen inledde damlandslaget sitt kvalspel mot EM 2024 i Schweiz, Ungern och Österrike. Sveriges första kvalmatch spelades mot Färöarna i Uppsala där Blågult var stora favoriter inför mötet med hemmaplan och bra spelare ute i den internationella handbollen.

Tomas Axnér förpassade målvakten Irma Schjött och högernian Nina Koppang till bänken medan övriga spelare i den svenska truppen fick byta om för spel till kvalpremiären.

Sverige började matchen på samma sätt som förväntat med några snabba mål inledningsvis, detta för att ta en tidig ledning mot gästerna, även om Färöarna också gjorde två fina tidiga mål.

Efter tio spelade minuter ledde Sverige med 7-3 i Uppsala och man hade kopplat ett stadigt grepp om kvalmatchen. Färöarna spottade sedan upp sig en aning och utnyttjade svenskt slarv i försvarsspel och anfallsspel. Efter 18 minuter stod det 10-7 till Sverige och gästerna närmade sig i målprotokollet.

Efter en timeout blev det inte bättre för Tomas Axnérs Sverige, istället kunde Färöarna kontra in ett par bollar efter bra målvaktsspel och ett lika bra kontringsspel. Men Sverige höll avståndet i matchen under första halvlek där ett par snygga mål från Nina Dano och Olivia Mellegård bjöd på lite show men där Sverige i mycket annat, framför allt i försvarsspelet, hade mycket att önska.

En bra avslutning på första halvlek resulterade i en svensk ledning med 19-13 in till den andra halvleken.

Andra halvlek

Evelina Eriksson ersatte Johanna Bundsen mellan stolparna till andra halvlek och började bra med ett par räddningar för att ge Sverige lite mer andrum. Sverige och Eriksson släppte bara in ett mål under halvlekens första tio minuter och när Nina Dano och Nathalie Hagman glänste i målskyttet så glänste också Sverige i början på andra halvlek efter en stark start.

Det svenska landslaget var dominanta i andra halvlek och ett bättre försvarsspel och målvaktsspel höll borta färöingarna från massa mål där gästerna endast gjorde sex mål under 20 minuters spel i andra halvlek medan Sverige passerat 30-strecket.

Med tio minuter kvar ledde Sverige med 32-19 och man hade segern i hamn efter ett förmodat bra taktiksnack i halvtid. Den svenska bredden var enorm i matchen där endast två spelare, Olivia Löfqvist och Elin Hansson, inte hamnade i målprotokollet bland utespelarna. Nina Dano stack ut i perioder men framför allt var det laget som gjorde det i andra halvlek.

Efter 60 minuters spel i Uppsala stod Sverige som segrare efter en behaglig kvalpremiär. Publiken i IFU Arena, som för övrigt var fullsatt, fick se Evelina Eriksson spika igen i andra halvlek för att bidra till vinsten. Matchen slutade 37-20 till Sverige som i och med segern kopplar ett grepp i kvalgruppen.

I nästa omgång möter Sverige ett Luxemburg på bortaplan söndagen den 15 maj med avkast 16:00 på TV6 och Viaplay. I gruppen återfinns också Island. De två bästa lagen tar sig till EM. Grupptrean kan också gå vidare som en av de fyra bästa grupptreorna från de åtta kvalgrupperna i EM-kvalet.

Sverige – Färöarna, 37-20

Svenska målskyttar:
Linn Blohm 9, Nathalie Hagman 5, Jenny Carlson 5, Nina Dano 4, Olivia Mellegård 3, Emma Lindqvist 3, Jamina Roberts 2, Mathilda Lundström 2, Kristin Thorleifsdóttir, Daniela de Jong, Tyra Axnér, Anna Lagerquist.