Sveriges damlandslag i handboll ska inleda EM-kvalet mot Färöarna och Luxemburg. Nu har förbundskapten Tomas Axnér presenterat den svenska truppen till kvalspelet i oktober.

I oktober 2023 börjar svenska damlandslaget i handboll att kvala mot EM 2024 i Schweiz, Österrike och Ungern. Det svenska landslaget har hamnat i kvalgrupp 7 där man ställs mot Färöarna, Island och Luxemburg. De två bästa lagen i varje grupp går vidare till EM vilket innebär att Blågult har stora chanser att nå dit, detta då även de fyra bästa treorna når EM.

I oktober väntar Färöarna i kvalpremiären när länderna möts i IFU Arena i Uppsala för att kasta igång EM-kvalet. Matchen spelas den 12 oktober med avkast 18:30 och tre dagar senare står Luxemburg för motståndet på bortaplan. Under tisdagen presenterade Tomas Axnér Sveriges trupp till EM-kvalet, den allra sista truppen innan VM ska spelas på delvis hemmaplan i november och december.

I truppen finns en spännande målvakt i Irma Schjött som gjort det bra i Ikast och som tar sig in bland tre målvakter. Förutom detta så är det inte många nya ansikten i landslaget även om vänstersexan Olivia Mellegård är ett nygammalt ansikte efter sin långtidsskada, där hon bidrar med styrka i både försvarsspel och anfallsspel på sin position.

Spelare som Carin Strömberg och Jessica Ryde är med bland notabla namn som är utanför EM-kvaltruppen.

Spelschema

12 oktober:
Sverige – Färöarna
18:30

15 oktober:
Luxemburg – Sverige
16:00

Truppen

Målvakter:
Johanna Bundsen, IK Sävehof
Irma Schjött, Ikast
Evelina Eriksson, CSM Bukarest

Högersexor:
Nathalie Hagman, Ramnicu Valcea
Mathilda Lundström, Silkeborg-Vuel

Vänstersexor:
Elin Hansson, Horsens HK
Olivia Mellegård, IK Sävehof

Mittsexor:
Anna Lagerquist, Nantes
Linn Blohm, Györ
Olivia Löfqvist, Storhamar

Högernior:
Nina Dano, Odense
Nina Koppang, IK Sävehof

Vänsternior:
Jamina Roberts, Vipers Kristiansand
Kristin Thorleifsdottir, Horsens HK
Tyra Axnér, Nykøbing Falster

Mittnior:
Emma Lindqvist, Ikast
Jenny Carlson, Brest Bretagne
Daniela de Jong, Ramnicu Valcea