24 nationer har efter Europamästerskapet tilldelats varsin placering, som nu skrivs in i lagens historia. Nedan summerar vi hur det gick för lagen, samt vilka som blev de stora framgångssagorna och flopparna. 

För Ungern blev 2024 års Europamästerskap lagets bästa insats någonsin. Även Österrike kunde tangera sin tidigare bästa EM-turnering från 2020.

Det fanns också de lag som gjorde ett riktigt svagt mästerskap. Bland annat Spanien tog med en trettondeplats sin sämsta EM-placering någonsin. Samtidigt kunde Tjeckien tangerade sin tidigare lägstanivå. Andra lag som gjorde en sämre insats än tidigare var Schweiz, Rumänien samt Bosnien & Hercegovina.

Georgien, Färöarna och Grekland, som alla debuterade i år, nådde inte förbi det inledande gruppspelet och har då en placering att försöka slå vid ett framtida mästerskap.

Hur har lagen fått sina placeringar?

Utgången i medaljmatcherna har givit de fyra toppnationerna sina placeringar. Samma gäller för Ungern och Slovenien som spelade om femteplatsen i fredagens placeringsmatch.

De lag som eliminerades under huvudrundan har fått sina slutliga placeringar utifrån resultaten i sina matcher i såväl huvudrundan som det inledande slutspelet. Dessa lag återfinns på placering 7-12.

De nationer som i sin tur inte tog sig vidare från gruppspelet ser vi på placering 13-24, där deras platser baseras på de tre matcher som lagen hann med att spela under den inledande EM-veckan.

Slutställning herrarnas handbolls EM 2024

 1. Frankrike
 2. Danmark
 3. Sverige
 4. Tyskland
 5. Ungern
 6. Slovenien
 7. Portugal
 8. Österrike
 9. Norge
 10. Island
 11. Kroatien
 12. Nederländerna
 13. Spanien
 14. Montenegro
 15. Tjeckien
 16. Polen
 17. Nordmakedonien
 18. Georgien
 19. Serbien
 20. Färöarna
 21. Schweiz
 22. Rumänien
 23. Grekland
 24. Bosnien & Hercegovina

Kristianstad - Hammarby